Skocz do zawartości
master_klucznik

Problem Z Grafiką, Komp Sam Sie Wyłącza

Rekomendowane odpowiedzi

Problem pojawił się niedawno. Gdy zaraz po włączeniu komputera chcę odpalić jakąś grę np. Dungeon Siege 2, Age of Empires 3 to po około minucie komputer sam się wyłącza. Co dziwne nie zauważyłem tego gdy wcześniej komp długo chodzi przy mniej wymagających zadaniach i odpalam grę na takim "rozgrzanym". Do tej pory (półtora roku) komp nie sprawiał zadnych problemów przy wymagających grach. Od razu dodam że nie jest to raczej wina konfiguracji systemu bo dzieje się to na dwóch różnie skonfigurowanych Windowsach XP z różnymi wersjami sterowników.

Sprzęt:

Athlon64 3200+ (2 GHz), TWINMOS DDRAM 512MB/400, Gigabyte GF6600GT, DVD+-R/RW Pioneer, Dysk 250GB SATAII Samsung, zasilacz jakiś nieznany 350W (standardowy z obudową TAKĄ )

Temperatury nie są problemem (Proc około 45 w obciążeniu, Grafa około 60 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 masz już temat w przyklejonych o 6600GT.

Po 2 stawiam że to zasilacz, pewnie już ledwo żyje i za niedługo nastąpi wybuch, lepiej go wymień na nowy markowy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 2 stawiam że to zasilacz, pewnie już ledwo żyje i za niedługo nastąpi wybuch, lepiej go wymień na nowy markowy ;]

To właśnie jest najdziwniejsze że w przypadku zasilacza powinien sie komp wywalać za każdym razem albo tym bardziej im dłużej już chodzi.

A u mnie tymczasem jest odwrotnie. Właśnie po kilkugodzinnym chodzeniu kompa we względnym spokoju odpaliłem jedną z gier i nie było żadnych problemów. Podczas gdy odpalam gry "na świeżo", zawsze się wyłącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie w których miejscach mierzyć napięcia? Wystarczy w jakimś wolnym molexie czy gdzie indziej ?

Tutaj masz dokładnie opisane jak mierzyć napięcia > Zenfist. Ale ja bym wymienił tego Tracera odrazu, bez zabawy w mierzenie napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko zmierzyłem jednak napięcia i wyglądają one tak:

12V -> od 12,07 do 11,94 w obciążeniu

5V -> od 5,10 do 5,05 w obciążeniu

obciążenie czyli 3dmark2001 podczas którego często wyłączał się komp.

Zasilacz firmy 'logic' (na +12V ma napisane 19A)

Czyli napięcia wydają się w porządku a komputer i tak wyłącza się kiedy chce :angry: .

Przy okazji przeczyściłem wszystkie wentyle i radiatory oraz sprawdziłem temperatury metodą dotykową :) . Temp zgodne mniej więcej z tym co pokazuje BIOS i sterowniki Nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi