Skocz do zawartości
AL-X

E6600 Vs E6700 Vs E6850?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przed sobą mały dylemat. Chcę zainwestować maksymalnie jakieś 1500 zł w procesor. Zalezy mi na tym by potencjalnie był jak najlepszy w OC. Będę go chłodził powietrzem (Thermalright Ultra-120 eXtreme) i bedę podkręcał na DFI NF680i z 4GB pamięci (OCZ SLI-Ready).

Mój dylemat dotyczy: E6600, E6700 i E6850. Ten trzeci jeszcze nie jest dostępny, więc czy warto poczekać? Niby to jest niewiele więcej niż E6600 podkręcony, ale teoretycznie powienien być z lepszego kawałka krzemu. Podobnie E6700, który ma z kolei mnożnik x10 a nie x9 jak pozostałe. Natomiast o E6600 czytałem same dobre rzeczy jeśli chodzi o OC.

Wcześniej myślałem o Q6600, ale na 4 rdzenie się pewnie przerzucę jak Penryn wyjdzie. O ile plotki się sprawdzą, to będę w stanie go odpalić na tym MOBO.

Który z tych 3 procków byście mi polecali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno kiedyś się przesiądę na 4 rdzenie (chyba każdego to kiedyś czeka) ale zanim Penryn wyjdzie i będzie w przystępnej cenie to pewnie pół roku minie albo lepiej. Na razie chciałbym mieć najlepszego dwujajowca jakiego w 1500 zł zmieszczę.

Swoją drogą... Czy wewnętrzne FSB to jest to samo FSB, które się wykorzystuje przy podkręcaniu? E6850 to na prawdę E6600 po OC i nic więcej? Sory za te laickie pytania.

Edytowane przez AL-X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AL-X napisał(a):

Na pewno kiedyś się przesiądę na 4 rdzenie (chyba każdego to kiedyś czeka) ale zanim Penryn wyjdzie i będzie w przystępnej cenie to pewnie pół roku minie albo lepiej. Na razie chciałbym mieć najlepszego dwujajowca jakiego w 1500 zł zmieszczę.

na druga polowe lipca planowana jest obnizka cen prockow intela. po penrynie bedzie cos innego, mozna czekac w nieskonczonosc. zaczekaj pare tygodni na obnizke i bierz q66, w 1500zl powinienes sie zmiescic bez problemu, tym bardziej ze juz teraz q66 kosztuje ok 2k pln. kupujac w tej chwili dwurdzeniowca w ciagu miesiaca-dwoch stracisz znacznie na jego wartosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sobih napisał(a):

na druga polowe lipca planowana jest obnizka cen prockow intela. po penrynie bedzie cos innego, mozna czekac w nieskonczonosc. zaczekaj pare tygodni na obnizke i bierz q66, w 1500zl powinienes sie zmiescic bez problemu, tym bardziej ze juz teraz q66 kosztuje ok 2k pln. kupujac w tej chwili dwurdzeniowca w ciagu miesiaca-dwoch stracisz znacznie na jego wartosci.

Popieram w całej rozciągłości, poczekać na Quada którego zawsze będziesz mógł później zmienić na Peryna a jego wartość nie spadnie tak jak zakupionego teraz E6600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi