Skocz do zawartości
Michal_P

Jedno -i dwustronne RAMy -czy tylko ułożenie kosci?

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ja i paru kolgów zamierzamy dokonać upgrade naszego wiekowego sprzetu do 512 RAMu, temat wraca jak booomerang. Czy kości tzw dwu i jednostronne rózni tylko użyte kosci pamieci i ułozenie na płytce czy też cos wiećej? Dodatkowy styk inne specjały??

Prosze o wszelkie informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na BX działają kości do 256 MB (tylko muszą być dwustronne z 16 kościami) - jeżeli dany ram ma mniej kości widzi połowę lub w ogóle ... a ułożenie i inne fanaberie zależą już tylko od producenta. Jeśli 128 to najlepiej też z jak największą ilością kości ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na BX działają kości do 256 MB (tylko muszą być dwustronne z 16 kościami) - jeżeli dany ram ma mniej kości widzi połowę lub w ogóle ... a ułożenie i inne fanaberie zależą już tylko od producenta. Jeśli 128 to najlepiej też z jak największą ilością kości ...

Lobo, to co podałeś to teoria

A praktyka jest taka że: pisze to na kompie z plyte MSI na BXie gdzie hula jednostronna kosć 128 MB bez bólu

w domu mam kompa jak w podpisie i dwie jednostronne kości 128 MB też hulają.

Moze więc jest coś co te jednostronne kosci klasyfikuje jako dwustronne sTAD MOJE PYTANIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze moduly sdram/ddram maja kostki tylko po jednej stronie czy po dwoch nie mowi nic o tym czy to pamiec double-single-bank.

roznica polega na uzyciu kostek albo o malej albo o duzej gestosci. stad niektore plyty po wlozeniu modulu dwustronnego widza polowe objetosci lub nie widza wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze moduly sdram/ddram maja kostki tylko po jednej stronie czy po dwoch nie mowi nic o tym czy to pamiec double-single-bank.

roznica polega na uzyciu kostek albo o malej albo o duzej gestosci. stad niektore plyty po wlozeniu modulu dwustronnego widza polowe objetosci lub nie widza wcale.

OK

Jak rozpoznać te kości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porada praktyczna:

jezeli pin 114 i pin 129 sa ze soba polaczone elektrycznie, to jest to modul double-sided. jesli nie to single. mowa sdr.

co do ilosci kostek na samym dimmie, to tez nie sposob bo tym okreslic precyzyjnie jaki to modul - chociaz mozna z duzym prawdopodobienstwem zgadywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porada praktyczna:

jezeli pin 114 i pin 129 sa ze soba polaczone elektrycznie, to jest to modul double-sided. jesli nie to single. mowa sdr.

co do ilosci kostek na samym dimmie, to tez nie sposob bo tym okreslic precyzyjnie jaki to modul - chociaz mozna z duzym prawdopodobienstwem zgadywac.

dzięki

rozumiem że na BXie pojdą te "double sided"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pisałem odnośnie dwustronności dotyczy tylko 256 - to chyba jasno wynika z poprzedniego posta ... a co do 128 to wiem na pewno że jednostronne 128 z czterema kośćmi nie idzie na BX ... o 128 pisałem tylko że mam mieć jak najwięcej kostek na sobie a nie że musi być dwustronne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...