Marekgda Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Plyta F-S BX440, zestaw Celsius 400. Zakleilem pin A14 - nic nie zmienia. Softwary CPU COOL i CPU FSB w ogole nie chca sie odpalic. Na stronie F-S nie ma nowego biosu. Sa jakies zworki kolo proca ale nie mam instrukcji plyty. :rulez: PIII 600 coppermine slot1. Ponizej jest zestaw w calej okazalosci: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=189043724 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 a gdzie jest napisane ze ta plyta plyta obsluguje FSB133MHz ? plyty montowane w takich zestawach to standardy, tak wiec zero podkrecania itp. zworki pewnie sluza to zmiany mnoznika i to tyle... a chipset BX obluguje oficjalnie tylko FSB=66 lub 100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marekgda Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 a gdzie jest napisane ze ta plyta plyta obsluguje FSB133MHz ? plyty montowane w takich zestawach to standardy, tak wiec zero podkrecania itp. zworki pewnie sluza to zmiany mnoznika i to tyle... a chipset BX obluguje oficjalnie tylko FSB=66 lub 100. Tyle to ja wiem. Rozumiem ze mnoznikiem w coppermine nic nie osiagne? Moze jakies softy inne sa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Tyle to ja wiem. Rozumiem ze mnoznikiem w coppermine nic nie osiagne? Moze jakies softy inne sa?Czym ty chcesz kręcić, skoro szyny FSB wyżej nie podciągniesz bo płyta wyższych nie obsługuje i mnożnika też nie zmienisz, bo te procesory mają mnożnik zablokowany..? :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marekgda Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Czym ty chcesz kręcić, skoro szyny FSB wyżej nie podciągniesz bo płyta wyższych nie obsługuje i mnożnika też nie zmienisz, bo te procesory mają mnożnik zablokowany..? :mur: Kurde, jaka plytke kupic zeby poscic go na FSB 140/150? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Kurde, jaka plytke kupic zeby poscic go na FSB 140/150?Pierwsze - używaj polskich znaków; i pisze się "puścić" (przez "u otwarte). Takie błędy gryzą w oczy. Co do podkręcania - nie wiem czy to ma sens, ale skoro nalegasz.. Z tego co wiem to są takie opcje: 1. Chipset VIA Apollo Pro KT133 lub KT133A - płyty z tymi chipsetami są tanie i ogólno dostępne. FSB można ustawić od 66 do 133MHz - po drodze są jeszcze bodajże 83, 100, 105 i 112 czy coś takiego. W gruncie rzeczy 133 to wartość najwyższa. Jednak ten chipset nie był zbyt dobry i czasem miał problemy z obsługą Coppermine, poza tym niektóre płyty z tym chipem nie miały ACPI tylko APM i takie inne drobne problemy.. 2. Chipsety Intel i8XX - płyty z tymi chipami generalnie są już droższe. Z reguły idzie w nich ustawiać tylko częstotliwości 66, 100 i 133. Wiem że chipset i810 ma możliwość ustawiania następujących FSB: 66, 75, 83, 100, 112, 124, 133, 140, 150 - tak więc powinien Cię zainteresować. Dalej wiem że na pewno i805 oraz i815 mają tylko regulację 66/100/133, a z kolei i820 obsługuje tylko RIMM RAMBUSy. Nie wiem też jak te procesory się kręcą.. Ja bym sobie na Twoim miejscu dał spokój. Pzdr. edit: Dodam że występowały również PIII Coppermine mające FSB 133 i mnożnik 4,5. Aha - i jeszcze jedno - płyty z i810 nie miały blokady PCI/AGP (z tego co mi wiadomo) - tak więc możesz sobie przez to coś skaszanić, co jest kolejnym argumentem przeciw. edit2: Polecam też zapoznać się z TYM artykułem. Naprawdę, bardzo ciekawy ;) Edytowane 6 Lipca 2007 przez obiboqs Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...