Skocz do zawartości
mechl!k

Tania Nawigacja Gps

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś najlepszą dostępną mapę na Polskę i Europę ? Rozumiem że Automapa w Polsce jest najlepszą propozycją, jednak ponoć w Europie troszkę głupieje. Szukam czegoś uniwersalnego, może ktoś coś polecić. ? :)

EDIT : Jeszcze z ciekawości - mapa świata ? np. żeby jednocześnie obsługiwało Polskę, Tajlandię i Meksyk ? ;)

moze igo8?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka obecnie nawigacje kupic do maks 250zl bo moja nokia 9500 + modul ze tak powiem nie nadaje sie bo duzo rozmawiam i sporo jezdze i bateria nie wyrabia. Jaka mapa najlepsza na Slask?

Tutaj można dostać navigona 2100 za 199zł http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...13&katid=85. Mam nadzieje że to nie pomyłka z tą ceną bo normalnie jest troche droższy, no i jest błąd w nazwie bo opis nie pasuje do wersji MAX, która ma 4.3'' a nie 3.5'' lcd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o Larku 43 ? http://www.allegro.pl/item605981154_nawiga...amap_6_0_6.html

Ludzie zaczeli je kupowac masowo.

Szykuje sie do zakupu nawigacji do 400zl (potrzebna na wakacyjne wyjazdy), czy ten lark to dobry wybór czy szukać czegos inego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę kupić nawigację. Mam na to max 300 zł. Oto moje wymagania:

- możliwość wgrania swojej mapy (Automapa) bez utraty gwarancji

- w miarę bezproblemowa, z dobrą opinię

Zastanawiam się nad Mantą 060, ale ona ma wgraną MapęMap i pewnie będzie zablokowana. Czy jej odblokowanie i wgranie swojej spowoduje utratę gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłaca się brać Lark'a freebird 43.1 z promocji gazeta&Carrefour za 259?

Z tego co gdzieś znalazlem w sieci to taka jest jego charakterystyka:

-Żywotność akumulatora przy pełnym naładowania szacowana jest na około 1,5 godziny pracy

-Urządzenie posiada slot na karty SD i oczywiście obsługuje

standard kart SDHC

Formaty plików multimedialnych obsługiwanych przez urządzenia to:

WMV (Windows Media Video) - pliki video

WMA (Windows Media Audio) - pliki audio

* 4,3" dotykowy monitor LCD

* Rozdzielczość ekranu 480x272 pikseli

* System operacyjny WINCE 5.0 Core

* Procesor Samsung S3C2416 - 400 MHz

* Wbudowany, 42 kanałowy odbiornik GPS NXP GNS4540

* Pamięci RAM 64 MB SDRAM

* Wbudowana pamięć flash 1GB

-obsluguje karty SD i SDHC

-uchwyt samochodowy, ładowarkę samochodową, rysik, instrukcję obsłygi, kartę gwarancyjną, naklejkę na samochód

-w środku MapaMap w wersji SPECIAL EDITION tylko dla Carrefoura; tylko dla Carrefoura bajka czytana przez Stuhra w formie audiobooka; nowy model 43.1 dotychczas nigdzie nie oferowany

-urządzenie jest otwarte i akceptuje wszystkie mapy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamuśka kupiła nawigacje w Media Markcie, akurat była w promocji Mio Moov 200. Całe 280zł kosztowała. Postanowiłem sie tym pobawić chwile i porównać z moją navi. Program wbudowany całkiem fajnie wyszukuje trasy, ale zalicza niezłe wpadki. A tu zakaz skrętu, gdzie indziej droga bez wyjazdu. Postanowiłem wgrać Automape, w tym celu musiałem odblokować ten sprzęt. Zrobienie tego zajęło 2 minuty łacznie z kopiowaniem plików na karte, Moov 200 bez problemów przyjeło AM po tym zabiegu i teraz to pełen gites. Jak za taką kase to myśle że warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie w tym zacnym temacie.

Jako, że znajomy mnie poprosił (niby znającego się na kompach i sprawach około tematycznych -nie będę go z błędu wyprowadzał zbytnio) o wgranie nowszych map do Tom Tom`a przy chodzę do Was z prośbą o pomoc ale na razie bardzo ogólną.

Czasu będę miał pewnie jeden wieczór i wolę się za wczasu przygotować.

Nie wiem na razie jaką on tą nawigację ma (model) i nie wiem jakie mapy ma wgrane.

Ale czy jest jakaś stronka, która umożliwia pobranie map PL i Europy (chociaż tej najbliższej naszym granicom).

Czy ew. znacie jakieś ogólnie najlepsze mapy, najdokładniejsze ?

Czy coś jeszcze warto do niej wgrać ? (może jakiegoś lektora innego, czy grafikę ? )

Wybaczcie za dość prozaiczne i ogólnikowe pytania ale temat nawigacji zawsze był mi obcy, a nie chcę zawieść znajomego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij z np. ****** lub ******* mapy i oprogramowanie w wersji 8, mialem podobna sprawe znajomy mial wersje 6, ktora nie dosc ze miala slabe mapy to jeszcze wyznaczanie trasy bylo w niej conajmniej dziwne, zrobilem mu to co powyzej+fotoradary i punkty poi i sie cieszyl jak dziecko jak slyszal "zwolnij, fotoradar, 50km/h" wszystko jest naprawde proste

// Zmoderowano przez: marco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do zakupu nawigacji samochodowej. Niestety nie jestem zbyt obeznany w tym temacie, więc zwracam się do Was o pomoc. Proszę o podanie sprawdzonych modeli nawigacji w miarę przystępnej cenie (przystępna ~500zł). Najważniejsza dla mnie jest dokładność mapy (żeby można było bez problemu trafić na żądaną ulicę). Nawigacja ta powinna też mieć solidną obudowę i być łatwa w obsłudze. Proszę o podawanie swoich propozycji wraz z argumentami, dlaczego akurat ta :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że znajomy mnie poprosił (niby znającego się na kompach i sprawach około tematycznych -nie będę go z błędu wyprowadzał zbytnio) o wgranie nowszych map do Tom Tom`a przy chodzę do Was z prośbą o pomoc ale na razie bardzo ogólną.

Po podpięciu TomToma do komputera z zainstalowanym TomTom Home automatycznie jest proponowane pobranie/zakup posiadanych map. Nie trzeba nic kombinować, ściągać ani szukać.

Czy Automapa będzie chodzić na TomTom GO730 ?

Nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo po prostu wgraj automape :) w tej chwili to chyba najdokladniejsza mapka polski :) Mapa europy takze jest dostepna :)

tylko po prostu musisz za nią zapłacić - rekomendowana na stronie AM cena:

299.00 PLN - AutoMapa Polska XL

578.00 PLN - AutoMapa Europe

wg wielu opinii MapaMap masz efektywniejszy algorytm i dokładniejsze mapy, a możesz go kupić praktycznie za 59 zł (tyle chyba teraz wynosi upgrade do pełnej licencji) bo dostajesz go w wersji lite (podstawa do upgradu) z nawigacją za ~250 zł

program wydaje Imagis który dostarcza mapy min. dla nawigacji Garmina

do tego masz aplikację do planowania trasy z zumi.pl (wydaje mi się że ten portal ma na obecną chwilę znacznie dokładniejsze foty satelitarne niż google maps - ostatnio szukałem Gdańsk/Michałki)

http://www.mapamap.pl/pl/content/zumipl-mapamap

mnie jakoś nawigowanie po menu AutoMapy wydaje się mało intuicyjne. znacznie bardziej funkcjonalne są proste rozwiązania i to mnie np. urzekło w TomTomie 6, którego miałem też okazję porównywać z AM. MM stosuje właśnie takie przejrzyste rozwiązania :) aczkolwiek rozumiem, że każda automapa ma swoich zwolenników i zalety więc - co kto woli ;)

uważam, że obecnie wydatek na tanią nawigację z najuboższą wersją MapMapy + aktualizacja do pełnej licencji (w cenie otrzymujemy najbardziej aktualną mapę) to najkorzystniejsze finansowo rozwiązanie i z pewnością otrzymujemy oprogramowanie równorzędne do AM

http://www.mapamap.pl/pl/content/aktualizacje

dokładność map MM:

http://www.mapgo.pl/mapgo/

wygląd interfejsu aplikacji:

http://www.mapamap.pl/mapamap_prezentacja.html

minusem MM jest brak obecnie mapy europy ale na Cebicie promowali swoje najnowsze dziecko więc to chyba kwestia czasu:

http://www.travelmapa.com/node/22

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrałem automapę na kartę sd i włożyłem do Larka 43.1 - śmiga idealnie. Nawigacja jest standardowo odblokowana. Nic nie trzeba kombinować. Tylko wybieramy źródło pliku exe mamy i to wszystko. Fix`a łapie momentalnie. Szczerze polecam. Za 500zł mamy i bardzo dobrą nawigację i najlepszą do jazdy po Polsce mapę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi