Skocz do zawartości
Gość Carl Orff

7900xx Czy 1900/1950xx ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Carl Orff

jesli 7900 to w gre wchodzi koncowka gt-gtx, czy to w ogole ma znaczenie?

z radeonem jest podobnie od gt wzwyz. nie wiem tylko czy 1900 czy 1950

mam tu duzy dylemat. mialem nvidie i ati. kazda ma + i - za nvidia przemawia optymalizacja gier. jednak priorytet to wydajnosc, o/c. w gre wchodza, tylko grafy z tych serii nic ponad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli bez oc 1950 wydajniejszy i ponad stowe tanszy. sam juz nie wiem.

Gdzie można dostać X1950PRO za ok 400 zł?? Odrazu kupuje!! Co do wydajnosci to nie kręcony 7900GS jest słabszy od radka X1950pro ale za to po OC wyprzedza go o jakieś 10-15%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

nie mowie,ze 1950 lazi po 400. natomiast 7900gto jest za ok. 700, radeon 1950pro za 600. ale z tego co kuknalem to 1900xt jest wydajniejszy od 1950 ehh. 7900gs nie mam zamiaru kupowac, teraz obstawiam 7900gto/ktorys z radeonow poczawszy od 1900xt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz radeona x1950pro to juz lepiej dolozyc do TEGO

Wybor moze byc tylko jeden X1950XT. Nic wiecej nie ma co brac. Wogole nieoplacalne jest kupienie X1950PRO to srednio udana karta, wogole sie nie kreci, ma slabe pcb.

X1950XT ma bardzo fajne pcb, z mozliwoscia kontroli napiec za pomoca Atitool'a, Overclockera, Ati tray toola. PCB jest stabilne.

Taka karta powinna ladnie sie krecic, niestety wymaga dobrego chlodzenia, bo fabryczne nie jest super udane (7900GTO ma udane chlodzenie ciche i dosc wydajne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybor moze byc tylko jeden X1950XT. Nic wiecej nie ma co brac. Wogole nieoplacalne jest kupienie X1950PRO to srednio udana karta, wogole sie nie kreci, ma slabe pcb.

tyle ze x1950pro kosztuje 200zl mniej. oc jakies tam jest, ale praktycznie symboliczne. wg. duzego testu na egieldzie w kategorii cenowej do 450-500zl to równorzędna karta względem 7900gs - czasem lepsza, czasem gorsza. I jeśli ktoś kupuje karte bo lubi sobie krecić to faktycznie wersja PRO nie ma racji bytu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle ze x1950pro kosztuje 200zl mniej. oc jakies tam jest, ale praktycznie symboliczne. wg. duzego testu na egieldzie w kategorii cenowej do 450-500zl to równorzędna karta względem 7900gs - czasem lepsza, czasem gorsza. I jeśli ktoś kupuje karte bo lubi sobie krecić to faktycznie wersja PRO nie ma racji bytu

Dokladnie. Jestem rozczarowany ta karta. Nieastety dostalem taka z serwisu u tyle.

ma1y

Mysle ze tak. Jakbym zmienial karte to pewnie bym sie skusil na wlanise X1950XT.

Mozna jeszcze upolowac na allegro X1900GT (400pln) tez dobra karta, na pewno lepsza niz X1950pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. Jestem rozczarowany ta karta. Nieastety dostalem taka z serwisu u tyle.

ma1y

Mysle ze tak. Jakbym zmienial karte to pewnie bym sie skusil na wlanise X1950XT.

Mozna jeszcze upolowac na allegro X1900GT (400pln) tez dobra karta, na pewno lepsza niz X1950pro.

za in4.pl

Specyfikacja Radeona X1900GT: 36PS, 8VS, 12TMU, 12ROP, taktowanie 575/1200MHz

Specyfikacja Radeona X1950Pro: 36PS, 8VS, 12TMU, 12ROP, taktowanie 575/1380MHz

Dołączona grafika

generalnie x1950pro ma rdzen wykonany w nizszym procesie produkcyjnym, ale nie da sie jak w x1900gt niczego odblokować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wydajność? :)

pewnie zaraz bedzie dołoż 400zł d GTSa ;)

Zapodałe Ci test jak wygląda sprawa z 7900GTO.

TU masz test

Wynika z niego że dopieru X1900XT może powalczyć z nim. Ale po OC jest najwydajniejsza z wszystkich kart pod DX9

Co do dołożenia do GTSa to też jakaś alternatywa. Spotykało juz się za 850 zł więc też można polować na okazje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a da rade 700zl za GTO? chyba tylko uzywke i okazja ...

dzikidaniel ale to polowanie, trzeba założyc ze kosztuje 1040zł i tyle :/

a x1950XT 650zł !!! nie wiem czy warto po prostu pakować sie w dośc stara karte ale chyba wydajność 800gts nie jest warta 400zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a da rade 700zl za GTO? chyba tylko uzywke i okazja ...

dzikidaniel ale to polowanie, trzeba założyc ze kosztuje 1040zł i tyle :/

a x1950XT 650zł !!! nie wiem czy warto po prostu pakować sie w dośc stara karte ale chyba wydajność 800gts nie jest warta 400zł ...

Niekoniecznie. Np:

allegro za 900 zł

A co do 7900GTO to może uda się znajść gdzieś nową ale w zaporowej cenie.

Na allegro można dostać za ok 700 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie jest tak ciekawie ... od tych 3 pierwszych osób nie kupiłbym karty - mało pewnie, a nie są ode mnie z miasta by odebrć osobiście. ostatnia już ma więcej komentarzy ale cena juz mniej fajna, 150zł wiecej kosztuje 8800 więc sie nie opyla :/

nadal CHYBA wygrywa x1950xt 256mb za 660zł lub za 750zł wersja 512mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

ale nie jest tak ciekawie ... od tych 3 pierwszych osób nie kupiłbym karty - mało pewnie

podejzewaz cos? bo wlasnie od jednej z tych 3 osob mialem zamiar brac. a teraz, po tweoim poscie mam watpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejzewaz cos? bo wlasnie od jednej z tych 3 osob mialem zamiar brac. a teraz, po tweoim poscie mam watpliwosci.

mało pozytywów... za dużo kasy, do na połowę tej sumy może bym ryzykował ale nie tyle :/ pewnie przesadna ostrożność ale nie lubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO jest godne polecenia. roznica w cenie 80 zl miedzy 256mb a 512 mb wersja, a do tego accelero, a wiec odpadaja minusy w postaci glosnego i malo wydajnego chlodzenia. po podkreceniu do zegarow x1950xtx pobije 7900gto, dla ktorego odpowiednikiem jest raczej x1900xt, a to troszke inna kategoria.. taki wniosek wyciagam po przestudiowaniu testow i tabelek :D

edit: na pamieciach taktow x1950xtx sie raczej nie uzyska z uwagi na inne pamieci, ale rdzen spokojnie.

Edytowane przez mumin34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

sam posiadam to co w podpisie.. oplaca sie kupic ta karte, jednak tylko rev.1., ja wyrwalem ja za 500 zl jakies 3 miesiace temu.. Ostatnio na allegro taka sama poszla za 350 zl.. w tej cenie jak najbardziej polecam, odziwo pamiatki 1.4ns jednak udalo mi sie pogonic je do 900mhz ;]

co do nv.. mialem brac 7900gs od galaxy, ale ze trafila sie okazja na tego radka - nie bylo na co czekac ;)

a 8600 nie ma co brac - moje skromne zdanie :lol: sam czekalem, ale teraz nie zaluje ze wzialem radka ;p

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO jest godne polecenia. roznica w cenie 80 zl miedzy 256mb a 512 mb wersja, a do tego accelero, a wiec odpadaja minusy w postaci glosnego i malo wydajnego chlodzenia. po podkreceniu do zegarow x1950xtx pobije 7900gto, dla ktorego odpowiednikiem jest raczej x1900xt, a to troszke inna kategoria.. taki wniosek wyciagam po przestudiowaniu testow i tabelek :D

edit: na pamieciach taktow x1950xtx sie raczej nie uzyska z uwagi na inne pamieci, ale rdzen spokojnie.

Dobra propozycja. W nowych grach pod dxp9 radeony są wydajniejsze od serii 7.. a do tego dochodzi aa i hdr razem czego nv nie potrafi. Jeżeli kupował bym nową karte do 700 z groszem napewno nie brał bym nic ze starych nv. Ten radeon będzie dużo lepszym wyborem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi