yaray0 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) Witam, Mój problem polega na tym, że wymieniłem cały sprzęt na nowszy, Pentium na Core2 Duo, szybsze pamięci... i podczas standardowych czynności wydajność spadła! Po kilku przemysleniach doszedlem do wniosku, ze byc moze to wina dysku (tylko on nie zostal zmieniony). Dysk to Samsung 160GB SATA II. Dodam, ze po zakupie nowego sprzetu musialem przeinstalowac Windowsa (bez formatu) i nie instalowalem zadnych sterownikow dla dysku podczas instalacji Windowsa, bo dysk zostal wykryty bez tego. Pytanka: 1. Do czego sluzy sterownik Silicon Image Serial-ATA RAID Driver? Czy jest przydatny tylko, jesli mamy kilka dyskow w RAID? 2. Do czego sluzy sterownik JMicro RAID Controller driver? Czy jest przydatny tylko, jesli mamy kilka dyskow w RAID? (obydwa sterowniki mam na plycie do plyty glownej) 3. Czy brak ktoregos z powyzszych sterownikow moze spowodowac wolniejsza prace systemu (w przypadku jednego dysku), o której mowa w tym watku? Pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca 2007 przez yaray0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 To są sterowniki do kontrolerów. Jak masz pod ktorys z nich podłączony dysk to wypadało by zainstalowac sterowniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaray0 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Dzieki, ale prosze jeszcze o pelna opdowiedz na 3 powyzsze pytania. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ad. 1. Sterownik kontrolera RAID dla SATA. Ad. 2. Sterownik kontrolera RAID dla ATA. Ad. 3. W przypadku jednego dysku oba sterowniki są zbędne. Do tego powinno się wyłączyć kontrolery RAID w Bios - odsyłam do instrukcji obsługi. Skoro masz 1 dysk, to: 1. Wyłącz kontrolery RAID. 2. Najlepiej zainstalować od nowa Windows z formatowaniem dysku. Potem sterowniki do płyty, potem reszta sterowników. Powinno chodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaray0 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) Dzieki wielkie. Zrobilem formata i pojawil sie nowy problem. Mialem dwie partycje. Na jednej mialem jedynie folder "filmy". Ją zostawilem, natomiast sformatowalem druga. Po instalacji Windowsa, gdy wchodze normalnie na partycje niesformatowana (dysk D) i gdy klikam na folder "filmy", pokazuje mi sie komunikat ("D:\filmy nie jest dostępny. Odmowa dostepu.")... Co robic? Edytowane 25 Czerwca 2007 przez yaray0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Trzeba sobie nadac uprawnienia do katalogu - szukaj w pomocy Windows/na forum/na Google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...