Skocz do zawartości
yaray0

Sterowniki Dla Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój problem polega na tym, że wymieniłem cały sprzęt na nowszy, Pentium na Core2 Duo, szybsze pamięci... i podczas standardowych czynności wydajność spadła! Po kilku przemysleniach doszedlem do wniosku, ze byc moze to wina dysku (tylko on nie zostal zmieniony). Dysk to Samsung 160GB SATA II. Dodam, ze po zakupie nowego sprzetu musialem przeinstalowac Windowsa (bez formatu) i nie instalowalem zadnych sterownikow dla dysku podczas instalacji Windowsa, bo dysk zostal wykryty bez tego. Pytanka:

1. Do czego sluzy sterownik Silicon Image Serial-ATA RAID Driver? Czy jest przydatny tylko, jesli mamy kilka dyskow w RAID?

2. Do czego sluzy sterownik JMicro RAID Controller driver? Czy jest przydatny tylko, jesli mamy kilka dyskow w RAID?

(obydwa sterowniki mam na plycie do plyty glownej)

3. Czy brak ktoregos z powyzszych sterownikow moze spowodowac wolniejsza prace systemu (w przypadku jednego dysku), o której mowa w tym watku?

Pozdrawiam

Edytowane przez yaray0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1. Sterownik kontrolera RAID dla SATA.

Ad. 2. Sterownik kontrolera RAID dla ATA.

Ad. 3. W przypadku jednego dysku oba sterowniki są zbędne. Do tego powinno się wyłączyć kontrolery RAID w Bios - odsyłam do instrukcji obsługi.

Skoro masz 1 dysk, to:

1. Wyłącz kontrolery RAID.

2. Najlepiej zainstalować od nowa Windows z formatowaniem dysku. Potem sterowniki do płyty, potem reszta sterowników. Powinno chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie. Zrobilem formata i pojawil sie nowy problem. Mialem dwie partycje. Na jednej mialem jedynie folder "filmy". Ją zostawilem, natomiast sformatowalem druga. Po instalacji Windowsa, gdy wchodze normalnie na partycje niesformatowana (dysk D) i gdy klikam na folder "filmy", pokazuje mi sie komunikat ("D:\filmy nie jest dostępny. Odmowa dostepu.")... Co robic?

Edytowane przez yaray0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi