Skocz do zawartości
maSTHa212

Hd Gaming - Odleglosc Od Ekranu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wczoraj z panna obejrzalem sobie na projektorze film w HD, a dzis naszla mnie taka refleksja. Jak to jest z tymi odleglosciami od ekranu? Nie chodzi mi o to jak wyliczyc tylko jaka jest optymalna odleglosc od ekranu PRZY GRANIU. Jesli chodzi o filmy to kalkulatory w internecie dobrze sobie radza, ale dla grania obraz takiej wielkosci (o ile robiacy spooore wrazenie) jest za duzy na dluzszee i komfortowe sesje. Oczy za duzo musza latac po ekranie i szybko sie mecza. Dlatego chcialbym popytac jaki wg was powinien byc wspolczynnik przekatnej obrazu do odleglosci w jakiej sie siedzi. Pytanie kieruje raczej do posiadaczy wiekszych TV (projektorow). Zachecam do eksperymentowania i wpisywania wynikow i wrazen z roznych odleglosci. Mysle ze takie cos sie przyda, mimo ze jest to dosc indywidualna sprawa. Zeby nie bylo, to zaczne pierwszy:

110" @ 4,5m -> obraz delikatnie za duzy, do filmow idealny, ale do grania IMO powinien byc troche mniejszy (80-100" MAX i raczej blizej tego pierwszego). Po 3-4 godzinach wyraznie daje sie odczuc zmeczenie oczu i "mozgu" ;)

Aha. Oczywiscie apeluje tez o zachowanie jakiegos rozsadku i pamietanie o tym ze era HD to przede wszystkim SZCZEGOLY w obrazie ;)

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40" @ 2-3m - jak dla mnie jest gid, ale wiem ze to kwestia indywidualnego podejscia :D Smiac mi sie chce, jak niektorzy kupuja tv lcd 32" i stawiaja go na 2gim koncu wielkiego pokoju ;) Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie , znam takich cudakow co kupuja 32'' i potem ogladaja z odleglosci 4-5 m

toz to totalna glupota , optymalne ogladanie HD TV to 2,5m , inaczej tracimy detale i szczegoly obrazu HD.

A to czy bola oczy i mozgownica to raczej kwestia ustawien obrazu

ewentualnie slabej matrycy , jak ruchomy obraz b.smuzy ( ghosting)

to bynajmniej mnie lepetyna zaczyna lupac na maxa ,

to dotyczy wszystkich tanich matryc , chcecie jakosc to polecam Panasonica TX32 LX70 / LXD70 /LX700

cena okolo 600-750 funtow ale sprzet na nowej matrycy IPS Alpha i 100Hz .

w swojej klasie cenowej bije rekordy jakosci .

wiecej na temat mozna znalezc tam :

hxxp://hdtv.com.pl

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV 26'' HDready i ~1m odległości :] bo to tez jest mój monitor :P chyba ze oglądam filmy to z 3m dalej

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no mi bardziej chodzilo o to zeby znalesc "widelki" dla grania, bo tak jak wspomnialem, za duzy ekran szybko meczy i o ile przy 1,5h filmie to nie ma az takiego znaczenia o tyle przy 6h grania juz zdecydowanie daje o sobie znac. Troche zdziwila mnie odpowiedz rockersa, 40" to teoretycznie powinna byc idealna wielkosc przy 2m (2xprzekatna) a temu jeszcze malo i chce 47 ;) Po przeprowadzce chyba do filmow zostawie projektor i ekran okolo 80", a do grania pewnie polowe tego czyli 40-42.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego właśnie u mnie do oglądania filmów i grania na klocku po 2-3godzinki sluży projektor a do dłuższego gierczenia na ps3 czy xO używam telewizora. I jak dla mnie jest to idealne rozgraniczenie.

Sam na początku miałem tylko projektor jednak po kupnie telewizora bez większych problemów moge sobie pozwolić na sesyjki po 10h non stop co na rzutniku było niemożliwe.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40" i 2,5 metra. Wczesniej na 32" 2 metry. Widac ogromna roznice miedzy 32 a 40 cali. Wczesniej nie widzialem napisow w grach czasami. Aktualnie mam ochote na 46 1080p ale ceny zniechecaja niestety. Szkoda ze xbox nie ma hdmi i trzeba szukac telewizora ktory przyjmuje 1080p po component :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46" full hd wygląda świetnie szczególnie jak sie podłaczy do niego ps3 :D teraz ceny takich telewizorków ostro poleciały w dół. Co do hdmi w klocku to przecie m$ wypuścił elite z hdmi.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1080p po HDMI, Componencie jak i po VGA przyjmują nowe samsungi M86 bez overscanu.

Jeśli chodzi o odległość to przy 40calach najwygodniej dla mnie jest z odległości 2metrów. ;) Nie ma znaczenia czy to film czy gra. No i dziwisz się, że po 1.5h filmu nic Ci nie jest a po 6h grania się męczysz? W końcu to 4x dłużej a to już jest męczące. ;) Ja bym tyle nie wysiedział przed konsolą hehe. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1080p po HDMI, Componencie jak i po VGA przyjmują nowe samsungi M86 bez overscanu.

Jeśli chodzi o odległość to przy 40calach najwygodniej dla mnie jest z odległości 2metrów. ;) Nie ma znaczenia czy to film czy gra. No i dziwisz się, że po 1.5h filmu nic Ci nie jest a po 6h grania się męczysz? W końcu to 4x dłużej a to już jest męczące. ;) Ja bym tyle nie wysiedział przed konsolą hehe. ;)

Grajac na kompie tego nie odczuwam, moze mi sie po prostu przestac chciec grac, a nie z powodu tego ze galki odmawiaja wspolpracy :? Kojak a powiedz jeszcze jak jest z detalami? Rozumiem ze 2m to najwygodniej (oczywiscie dla ciebie), ale czy np przy siedzeniu blizej/dalej obraz robi sie gorszy/lepszy? Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grajac na kompie tego nie odczuwam, moze mi sie po prostu przestac chciec grac, a nie z powodu tego ze galki odmawiaja wspolpracy :? Kojak a powiedz jeszcze jak jest z detalami? Rozumiem ze 2m to najwygodniej (oczywiscie dla ciebie), ale czy np przy siedzeniu blizej/dalej obraz robi sie gorszy/lepszy?

Jak siadasz bliżej to obraz robi się za dokładny i widać już jego niedoskonałości. ;) Jak siadasz dalej to drobne szczegóły zlewają się w jedność. ;) Przy gierkach 720p siadam dalej. Z 2.5 metra obraz jest igła. Na ps3 nie widać też braku AA. Przy 1080p samoczynnie się przysuwam. Jak gra ma słabą grafę to 2.5 metra w 1080p też jest dobre. Nawet bardzo. ;) Filmy na BR też oglądam z ok 2metrów. A TV SD to jak najdalej od TV. ;) A jak siedzę na kompie to mam 1280x768 i siedzę z odległości 1.5metra. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi