Skocz do zawartości
_Paulo_

Problem Z Instalacja Windy Na Starym Kompie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tym razem mam problem z moim starym kompem. Chodzi o to ze nie moge wogole zainstalowac na nim windowsa :/ Ustawiam w biosie bootowanie z plyty to ok, zabootoje. Jesli chodzi o xp to jak skonczy ladowac pliki to wyskakuje bluescreen kod 0x0A noi lipa:/ W windzie millenium edition jest troche "lepiej" bo skopiuje pliki ale juz po jakims czasie sie zawiesi w czasie instalacji :/ Potrzebuje tego kompa naprawic bo jest potrzebny do takich roznych rzeczy, zreszta wiecie o co chodzi ;) Konfig kompa to: celeron 900@1200 , plyta fic fr31 , 384mb sdram ( kazda kostka sprawdzana osobno ) dysk 20gb samsung ata i geforce mx2 400. Reszta sadze ze nie wazna. Probowalem wpisac do szukajki microsoftu tresc tego blue screena ale to co tam znalazlo to zrobilem i nic jakos to nie dalo :/ Pozdrawiam i licze na Was!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A ja bym zaczął od sprawdzenia pamięci.

384mb sdram ( kazda kostka sprawdzana osobno )

Czytaj dokładnie i ze zrozumieniem a nie nabijasz posta ;)

Żeby nie było, sprawdź napięcia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak :) Tasmy sprawdzalem, i to nie ich wina na 100%. Napiecia sa dobre bo je mierzylem, jedynie nie sprawdzalem dysku jesli chodzi o bady i nie sprawdzalem kondziolkow na plycie. Ramy jak wsadzilem dwa i trzy i jedna kostke to nic to nie pomoglo :/ Kurcze nie wiem, oryginalny windows razem z tym kompem byl i takie problemy :( Chociaz na drugim dysku chcialem zainstalowac windowsa (seagate 40gb) i dalej kiszka :-| Jutro jak wstane to sie bede z tym bawil i bede na bierzaco dawal znac na forum bo od zalozenia tematu nie bylo mnie w domu ;) Pozdrawiam i zapewne do jutra hehe :)

Edytowane przez Cygan21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, niestety dzisiaj nie jest wcale lepiej <_< Po przejechaniu dysku wdcleanerem nic sie nie poprawilo :blink: Wymienilem znowu wszystkie tasmy,sprawdzilem kondzioly (nie wybrzuszone) wsadzilem swoj naped i nic. Chcialem postawic millenium to wyszlo ze nie mozna znalesc pliku z instalatora a plytka nie jest porysowana... Nie wiem czy ten komputer sie nadaje na wyrzucenie przez okno czy jak? Pisze na tej stronce http://support.microsoft.com/kb/314063/PL o wylaczeniu "Cała pamięć podręczna, włącznie z L2, BIOS, wewnętrzną/zewnętrzną i buforowaniem typu write-back na kontrolerach dysków" wylaczam L2 z bios, pamiec podreczna tez a reszty sie chyba nie da. Jeszcze jest Bios Guardian i Anti VIrus Protection, pisze na tej stronie zebym to wylaczyl ale to nic nie pomaga :/ Teraz przy tym jak skopiuje pliki to w zaleznosci od tego jak ustawie w biosie wychodzi albo BSOD albo reset :? Jeszcze mi wyskoczyl dzisiaj jakis bsoj o tresci BAD_POOL_HEADER kod 0x00000019 a na stronie microsoftu nie ma czegos takiego... Ehh nie wiem juz co jest grane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, niestety dzisiaj nie jest wcale lepiej <_< Po przejechaniu dysku wdcleanerem nic sie nie poprawilo :blink: Wymienilem znowu wszystkie tasmy,sprawdzilem kondzioly (nie wybrzuszone) wsadzilem swoj naped i nic. Chcialem postawic millenium to wyszlo ze nie mozna znalesc pliku z instalatora a plytka nie jest porysowana... Nie wiem czy ten komputer sie nadaje na wyrzucenie przez okno czy jak? Pisze na tej stronce http://support.microsoft.com/kb/314063/PL o wylaczeniu "Cała pamięć podręczna, włącznie z L2, BIOS, wewnętrzną/zewnętrzną i buforowaniem typu write-back na kontrolerach dysków" wylaczam L2 z bios, pamiec podreczna tez a reszty sie chyba nie da. Jeszcze jest Bios Guardian i Anti VIrus Protection, pisze na tej stronie zebym to wylaczyl ale to nic nie pomaga :/ Teraz przy tym jak skopiuje pliki to w zaleznosci od tego jak ustawie w biosie wychodzi albo BSOD albo reset :? Jeszcze mi wyskoczyl dzisiaj jakis bsoj o tresci BAD_POOL_HEADER kod 0x00000019 a na stronie microsoftu nie ma czegos takiego... Ehh nie wiem juz co jest grane...

Hmmm... Może BIOS płyty..? Dla mnie (i chyba nie tylko) wszystko wskazywałoby na pamięć, jednakże skoro mówisz że kości są sprawdzone.. Nie wiem. Ja miałem dokładnie ten sam problem, te same blue screeny, gdy na starym serwerq (w sigu na samym dole) instalowałem WIN XP - i okazało się, że po prostu instalator ładował złego kernela (dla komputerów jednoprocesorowych, co powodowało zwisy, bluescreeny i restarty objawiające się właśnie w identyczny co o słowa sposób jaki opisujesz)... Spróbuj zaktualizować BIOS płyty, może to coś pomoże.. Aha, i komputery ze Slot1 lub Socket 370 z chipsetem VIA nie miały ACPI, a APM - i system też powinien ładować kernela dla "Standartowy komputer PC" a nie "Komputer PC z interfejsem ACPI". I jeszcze jedno - sprawdź przerwania, czy nie ma konfliktów (polecam jakiś program pod 16-bit`owegoDOSa, np. NSSI czy AIDA) Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje reset ustawien bios.

Potem GoldMemory po obu kosciach pamieci na raz.

W ostatecznosci (i tylko wtedy) wylaczenie APM.

wlaśnie miałem pisac o CLEAR CMOS

tez to polecam zwłaszcza ze podkrecasz proca!

na starych kompach podnoszenie FSB podnosiło MHZ również na kontrolerze ATA

czego wynikiem były błędy w kopiowaniu/czytaniu plików

podobną sytuacje miałem wlasnie przez to

moze to przez to

daj znac czy pomogło!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi