malcik441 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Dziś miałem trochę wolnego czasu i zrobiłem bloczek na HDD, wcześniej miałem też podobny bloczek ale brzydko wygladał i dobrze nie przylegał do boków dysku. Dziś włożyłem trochę więcej pracy i wyszło takie coś; Nie było czarnego koloru w sklepie, ale dobrze że mieli złoty, jak na wiejski sklep :D :D :D Kolanka do góry bo mi bedzie tak pasować w obudowie chyba jasne? Bloczek jeszcze nie założony, nie mam śrubek do przykrecenia, może jutro bedą. No i jak wam sie podoba??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 "Pozłacane bloki" - już jakaś firma sprzedawała takie bloki :wink: Wygląda jak od jubilera. Tylko tak sie zastanawiam jaki jest sens zakladania bloku na hdd? Nowe dyski nie grzeją sią już za zbytnio, nawet w stresie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Nie porównuj go do CPC, gdzie w ich bloczku woda przepływała przez profil wymiarów 10cmx2cm a do tego była przylutowana blacha, i to sie w 100% nie sprawdzało Dyski oddaja ciepło własnie przez boki, Jest sens i to spory, w moim przypadku gdzie mój WD grzeje sie do 48*C w idle, czyli niezła grzała. a tak po podpieciu bloczku bedzie miał 5*C wiecej jak ma woda, czyli ok 35'C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Jak dla mnie super :D Czym lutowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Palnikiem "pencil torch" na gaz do zapalniczek |lol| już doszedłem do wprawy i dosyc ładnie sie polutowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr1maN Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Wersja skończona czy to beta ? Nie myslałeś zrobić tez wersji z gwintami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Nawet nie przyszło mi do głowy żeby zrobić gwinty, trzeba byłoby dorobic z mosiadzu jakies mufki i dolutowac zamiast kolanek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyniek84 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Jestem świeżutki i nie chce zaczynać nowego tematu dlatego zrobię małe wykopalisko tylko bez nerwacji :wink: Sporo tematów już przejrzałem i postanowiłem złożyć swoje wc. Wszystko mam już zaplanowane i jestem w trakcie realizacji... Ale nie o tym chciałem pisać. Chodzi mi konkretnie o ten blok ukazany na fotkach wyżej. Mam zrobiony niemalże identyczny tylko plaskowników użyłem mosiężnych ( mam nadzieje ze bardzo to nie pogorszy odprowadzania ciepłą, a akurat takimi dysponowałem). Teraz po przeczytaniu wątków o wyciszaniu hdd mam wątpliwości czy jest sens zakładać taki blok czy nie wystarczy sam bitumenbox? który bedzie lepiej tłumił wszelkie dzwięki a głównie o to mi chodzi mam już dość tego hałasu i stąd pomysł na wc. ---zakładać ten blok na hdd czy darować sobie dodatkową grzałkę podłaczoną pod kadeta i zadowolić się bitumenboxem?------ Mam nadzieje ze wyraziłem się w miarę jasno i nie zostanę obrzucany kamieniami :P Chce mieć ciszę w kompie ale tak zeby nie pracował w ekstremalnych temp. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Sprawa polega n tym po co robisz to chłodzenie ? Dysk się bardzo grzeje ? Blok jedynie ochładza dysk no i ewentualnie dobrze zamontowany w zatoce 5.25 umie zniwelować drgania a tak to nic. Moim zdaniem zwykły bajer nic więcej. Box wycisza i wytłumia drgania anwet ochładza. Dodam , że podobno SQD jest lepszy od boxa jeżeli chodzi o wyciszanie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyniek84 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 To znaczy tak: dysk tak czy inaczej wędruje do bitumenboxa(stary cd rom) teraz tylko kwestia czy z bloczkiem czy bez? Mam teraz na ac 37 stopni przy stresie mysle ze okolo 40. Bez bloku bedzie znacznie latwiej poukładać maty i szczelnie to wszystko upchać a więc - ciszej bedzie. Jezeli z blokiem bedzie znacznie to trudniej upchac i pewnie efekt wygłuszania był by nieco słabszy. Chce miec cicho ale i bezpiecznie bezstresowo :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Dobra robota malcik441, ladnie sie to prezentuje....jak zamontujesz zapodaj testy B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Bloczek Chłodzi moj dysk od czerwca i dyskowi jest o wiele chłodniej Mam 2 dyski: jeden WD 2500KS na którym założony jest ten bloczek, dysk leży na gąbce drugi WD 2500JS bez bloczku zamontowany w szynie 3.5" Temp: WD 2500KS 37'C WD 2500JS 50'C Czyli jest różnica i to spora, :D Polecam wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Hmm powiem tak moja Baracuda ma 35-39 *C, bez bloczków. A jednak jak trzeba iść gdzieś z dyskiem to, trzeba wszystko odpinać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyniek84 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) Narazie zawiesiłem prace nad moim Wc. Zdązyłem jednak zacząc robić skrzynkę bitumiczną.Najprawdopodobniej ją założę niedługo i zobaczę jaka bedzie temperatura dysku. Jezeli okaze sie ze temp. dysku bedzie siegała 50 stopni to zmodyfikuje skrzynkę tak zeby zalożyc bloczek.Nie chce ryzykować przegrzaniem dysku- uszkodzeniem go - utratą danych :wink: Malcik przy okazji spytam: ile masz bloczków w pc?Nie grzeje Ci bardzo wody ten hdd? Dziękuje za info i pozdrawiam Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez Zbyniek84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Hmm powiem tak moja Baracuda ma 35-39 *C, bez bloczków. A jednak jak trzeba iść gdzieś z dyskiem to, trzeba wszystko odpinać... Od tego są dyski przenośne. pomyśl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...