Skocz do zawartości
hoseArkadio

Czy Warto Inwestowac W 802.11.n?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

koncza sie dni bytnosci mojego liveshita, poprostu szlag mnie trafia (przepraszam) z jego zwiechami :mur: , mozna powiedziec ze mam juz sprecyzowany zakup Linksys WAG54GS-EU lub WAG200G - tu zastanawiam sie czy warto doplacac do Speed Booster ale mysle tez ewentualnie o 802.11.n w postaci WAG300N.

Lacze to Neostrada 512 kb (w przyszlosci 1024 kb), ruterek bedzie ustawiony w domu jednorodzinnym na pietrze, laczyl sie bedzie na razie tylko z laptopem po WiFi, chcialbym miec stabilna transmisje w mozliwie wiekszosci pomieszczen.

Pytania sa dwa :

- czy 802.11.g czy 802.11.g speed booster?

- czy przyszlosciowo inwestowac w technologie .n ? tu wiadomo ze do zakupu samego ruterka trzeba jeszcze bedzie dokupic karte pod .n na pcimcie

bede wdzieczny za opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem (test filmowany na youtube) to "n" to jedna wielka ściema. Niewiele szybsza od g. Sam używam WAG54GS-EU tylko że starszej wersji z wejściem na antenę i jestem bardzo zadowolony. W lapie mam też kartę linksysa ze speed booster. Nie wiem jak to działa, ale widzę że drugi komp z inną kartą wifi ściąga pliki wolniej.

Edit : znalazłem ten film

Edytowane przez Jacek-Placek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie opłaca się pakować w router z wbudowanym modemem.

Lepeiej modem siemens za 99zł (ustawiony w trbyie bridge) + Linksys WRT54GL, algbo WRT54G, WRT54GS albo motorolla WR850Gv2. Na wszystkie można wgrać alternatywny soft a po konfiguracji można zrobić dynamiczny podział łącza wykorzystując odpowiednie skrypty.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem (test filmowany na youtube) to "n" to jedna wielka ściema.

Standard 802.11n nie został jeszcze oficjalnie zatwierdzony przez IEEE więc co ty nazywasz ściemą?! Produkty dostępne w tej chwili na rynku są teoretycznie zgodne z propozycją standardu 802.11n 1.0 draft opublikowaną na początku 2006 roku. W marcu 2007 wypuszczono kolejną wersję nazwaną 2.0 draft. Standard 802.11n ostatecznie ma zostać ratyfikowany we wrześniu 2008 roku, wtedy też powinniśmy zobaczyć pierwsze urządzenia w pełni zgodne z najnowszym standardem.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponadto, tak jak jest to w przypadku trybu G i B, prędkości jakie teoretycznie będzą osiągały owe urządzenia we wspomnianym standardzie, będą tylko realne na papierze.

W chwili obecnej G teoretycznie 54Mb (w rzeczywistości nie więcej jak 24Mb), zaś standard B teoretycznie 11b (w rzeczywistości około 5Mb). Można więc śmiało stwierdzić, że każdy standard to ściema, tak samo jak z dyskami twardymi i mniejszej pojemności niż w specyfikacji, zasilaczami o mniejszej mocy niż na tabliczce itd itp. Tylko po co ??

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa platforma Intela Santa Rosa ma wspierac .n.

Osobnego modemu i routera raczej nie chce, potrzebuje wlasciwie poustawiac wszystko na starcie i pozniej tylko cieszyc sie z uzytkowania.

Z .n chyba jednak zrezygnuje , koszt zakupu routera + karty do laptopa stanowi zbyt duzy koszt.

Tak wiec na placu boju pozostaje WAG54GS-EU i WAG200G, pytanie czy ten Speed Booster faktycznie cos daje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy mozesz mi podac inne zalety zestawu modem+ap , poza tym ze do tego linksysa mozna wgrac lepszy alternatywny soft (oczywiscie tracac tym samym gwarancje)???

1.Podział łącza (dynamiczny a nie statyczny jak to w wielu routerach opartych na QoS)

2. Mniejsza awaryjność.

3. Ogromne wręcz możliwosći konfiguracyjne routera, zaawansowany QoS, zmiana mocy nadawczej urządzenia, wbudowany WOL, prawie wszystkie możliwe tryby pracy wi-fi, stabilność przy dużym obciążeniu p2p.

To są główne zalety. Ponadto jeśli urządzenie się zepsuje, bądź przestanie pracować normalnie, to wracasz do poprzedniego oryginalnego softu.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie opłaca się pakować w router z wbudowanym modemem.

Lepeiej modem siemens za 99zł (ustawiony w trbyie bridge) + Linksys WRT54GL, algbo WRT54G, WRT54GS albo motorolla WR850Gv2. Na wszystkie można wgrać alternatywny soft a po konfiguracji można zrobić dynamiczny podział łącza wykorzystując odpowiednie skrypty.

To jest jedyne rozwiazanie jesli chcesz miec normalna siec. Tj modem + router + alternatywny soft do routera. Albo postaw sobie serwer na starym kompie, albo... nie odpalisz zadnego p2p bo siec sie zapcha na amen. Uwierz mi :)

I pamietaj, ze nie do kazdego linksysa da sie wgrac soft

Ja polecam tego:

http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/index.php

ew tomato.

Open Wrt juz nie jest dla smiertelnikow, bo jest dosc skomplikowany.

Tu masz spis routerow, do ktorych da sie wgrac softa.

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Insta...fic_Information

Ja mam 54GL za 210zl i obsluguje z powodzeniem male "OSI" czyli ok (max) 20 kompow w tym p2p i inne uslugi i dziala swietnie. Zlego slowa nie moge powiedziec o nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem zdecydowany kupić 2 w 1 ale jeśli zamiast 1 urządzenia lepiej kupić 2 to w takim razie jakie ?? Domyślam się że modem usb thomson raczej w grę nie wchodzi ... Nie orientuje się w temacie wifi.

Preferowane firmy to 3Com, Netgear, Edimax lub Belkin ponieważ są dostępne w sklepie na miejscu.

Ewentualnie w grę może wchodzić komputronik - jest ich filia. Nie lubię kupować w necie .....

Zmiana softu odpada - potrzebuję stabilnego wifi dla max 2 kompów, oba pod moją kontrolą. Ale nie lubię grzebania, a w zasadzie nie mam na to czasu, wolę w inny sposób spędzić go.

Więc w sumie potrzebuję 3 urządzenia - modem do neo + router + karta wifi do kompa. Max finansów to 400zł, ale jeśli można mniej to zostanie kasa na pampersy .....

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi