Skocz do zawartości
ainaruth

Tanio A Dobrze

Rekomendowane odpowiedzi

Już po sesji i mogę wreszcie dorwać się do jakiejś gierki, ale do tego przydadzą się zmiany. Mniej więcej wiem co chcę, ale ciągle nie jestem pewien wyboru.

Kompa będę mało używał, głównie reszta rodziny będzie go wykorzystywać do grania filmów i neta. Dlatego odpada jakieś duże OC (ale nieco podkręcić można). Ma być cichy i stabilny. Nie chcę też dużo kasy w niego pakować, bo ja znacznie częściej pracuję na lapku, więc i tak nie wykorzystam mocy peceta. Nie chcę wydać więcej niż 1400. Mam zasilacz FSP 350HLN i dysk samsunga 250GB. Pasowałoby mi zostawić te komponenty do nowego kompa.

1. Abit Kn9 (242.00) + Brisbane 3600 (225.00) - myślałem nad e2140 na MSI p6n ale nie chce dokładać ponad 100zł do nieco lepszych wyników w syntetycznych testach..

2. RAM - czy najtańsze Kingstony 2x1GB 667 za 240zł wystarczą?

3. Grafika - największy problem. W tej chwili najbardziej kusi mnie Palit Sonic 8600GT za 437zł. Ale może lepiej poszukać tańszego o 40zł non-sonic? Ee..nie.. Jednak nie. Ale mam też okazję kupić Galaxy 7900GS z Zalmanem za 479zł. A to już niezła konkurencja.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Płyta i procek bardzo dobry wybór :) ale dołożył bym do tego jeszcze Freezera na procka jeśli chcesz kręcić.

2. Ram jak najbardziej wystarczy, więc kupuj póki jest tani bo ma zdrożeć :(

3. Skoro nie będziesz dużo grał i komp będzie raczej do neta i filmów to nie opłaca Ci się kupować grafy za prawie 500 zł. Kup lepiej 7600GS za ok 300 zł na którym i tak wszystkie gry chodzą bo 7900GS czy 8600GT będzie sie w tym kompie marnować i dużo na tym stracisz.

Stawiam na Palita 7600GS SONIC lub 7600GS od Zalmana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle się wyraziłem.. to że ja nie będę grał, nie oznacza że komp nie będzie do gier. Mój brat jest zapalonym graczem i już przeszedł Carbona i Oblivion na tym co mam. Ja wolałem zaczekać na lepsze detale i płynność na lepszej karcie :)

Freezera i Nagrywarkę DVD kupuję dopiero jak wpłynie mi kasa za sprzedaż obecnego kompa. Gdybym już miał ją dostępną to może nawet pokusiłbym się na DFi, które od dawna chodzi mi po głowie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak to jak chcesz :) Ale 7600GS to naprawdę dobra karta która pociągnie praktycznie wszystkie gry na wysokich detalach. Potem ją sprzedasz i kupisz coś na dx10. Przynajmniej ja tak robie bo przecież za jakieś pół roku dx10 zadomowi się na dobre i będzie trzeba karty obsługującej te standardy. A za oszczędzoną kasę na grafie możesz dołożyć do DFI :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek i płyta dobry wybór, nie wiem czy nie będziesz musiał wgrać nowszego biosa... Ram też dobry wybór (niska cena a teraz coraz gorzej będzie dostać tanio ram) graficzną wolałbym dodać te kilka pln i kupić Galaxy 7900GS...

Jak na te 1500 zł nie widzę lepszych podzespołów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta tania jest z coolermasterem. Ja znalazłem starszą, z Zalmanem i radiatorkami na pamięciach..

Decyduję się na droższą kartę, bo nie mam zamiaru w najbliższym czasie dokładać do kompa. Jak coś, to raczej skupię się na nowym laptopie, a rozbudowę pc zostawię bratu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za ostrzeżenie @WDK. Mimo wszystko spróbuję tej konfiguracji, bo zasilacz już mam, a płyty tak dobrej i taniej nie znajdę.

Mam już ramki. Niestrety zdążyły podrożeć i musiałem zapłacić 250zł. Polecam zakupy w krakowskim oddziale bitcomputer.pl - chyba wszystkie ich Kingstony są na Elpidach. W tym również moje 2GB :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce szybko kupic tani RAm 2x1Gb do max 300zl z przesylka.

Jaki polecacie tak zeby do 750 dal rade pojsc i jakis przywoite timigi ? Te Kingstony daja rade ?

Plyta bedzie dopiero za miesiac ABIT IP35 czy nie beda sie z nia gryzly te ramu ?

Prosilbym moze tez o ewentualnie jakiesgos linka do dobry i tanich pamieci.

Brac te http://bitcomputer.pl/product.php?id=6110 ???

Czy kazde Kingstony na Elipdach beda tak samo dobre ?

a moze takie Patriot Signature DDRII 2GB/667

Corsair Value Select DDR2 2x1024MB PC667

Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 675MHz CL4-4-4-12

Jakich pamieci szukac bo moze w sklepach w Łodzi znajde cos dobrego i taniego.

Edytowane przez piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki.. już prawie wszystko mam..

Athlon x2 3600 za 223 i KN9 za 242.

jeszcze to co najtrudniejsze czyli wybór grafiki, no comments on that??

myślicie że warto wziąć jakiegoś gigabyte 8600gt ?? na allegro chodzą podobnie jak pality. mają pasywne chłodzenie, ale nie wiem jak z temperaturą i kręceniem..

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż.. kupiec na mojego starego grata się rozmyślił i teraz muszę oszczędzać. Dlatego jedynym kandydatem pozostał 8600GT. Przypadkiem trafiłem na coś takiego. Ktoś coś wie o tej karcie?

http://www.ramkomputer.pl/product_info.php...oducts_id=56164

Ma wolne pamięci DDR2 ale za to 512 i to za taką cenę jak Sonic z 256DDR3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi