chazy Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Witam wszystkich :wink: :) Mam dylemat..w tym tygodniu będę kupował nowego kompa. Na początku chciałem zainwestować w AMD'ka, ponieważ słyszałem opinie, że jest wydajniejszy od Intel'owskich procków w grach. Potem poszperałem trochę po sieci i zacząłem się poważnie zastanawiać nad tą opinią. Zdecydowałem się na C2D..jednak potem trafiłem na artykuł na tym forum..i nie wiem co mam wybrać. Komputer ma mi służyć do wszystkiego..po prostu ma płynnie działać..jeśli chodzi o wydajność, to interesuje mnie głównie wydajność w grach, a nie w programach. Będę kupował GF 8800, więc o wydajność ze strony karty graficznej się nie martwię. Jednak co z procesorem? :-| <_< Stoję przed wyborem, pomiędzy AMD Athlon 64 x2 6000+ i C2D e6600. Nie interesuje mnie OC, nie będę się bawił w podkręcanie kompa. Proszę o radę, który z tych procesorów będzie dla mnie lepszy. Z góry dziękuję za wszelką pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Bez OC to E6750 (podobna cena) będzie od nich lepszy, za jakieś 2 tygodnie w sklepach, na allegro już były. Edytowane 26 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Ogólnie, jak nie podkręcasz to lepszy wydaje się AMD... Więc w niego bym celował, szczególnie, że interesuje Cię "dość" wysoki model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chazy Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Bez OC to E6750 (podobna cena) będzie od nich lepszy, za jakieś 2 tygodnie w sklepach, na allegro już były. A z tych dwóch zaproponowanych przeze mnie, który Twoim zdaniem byłby lepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Ja popieram propozycję @WDK z E6750. Widziałem jego testy i jestem pod wrażeniem :). A z tych dwóch to wybór ciężki. W sumie i na jednym i na drugim komp będzie działał bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) A z tych dwóch zaproponowanych przeze mnie, który Twoim zdaniem byłby lepszy?Nie ma dużych różnic, zależy od gry, zwykle E6600 jest wydajniejszy, ale zaznaczę, wielkich róznic nie będzie. Czemu nie chcesz E6750? Edytowane 26 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chazy Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Nie ma dużych różnic, zależy od gry, zwykle E6600 jest wydajniejszy, ale zaznaczę, wielkich róznic nie będzie. Czemu nie chcesz E6750? Dlaczego nie chcę..nowszy typ, pewnie droższy..ale już zobaczyłem na necie..nie jest taki drogi..tylko on dopiero oficjalnie wejdzie za jakiś czas,tak? Hmm..skoro nie ma większych różnic to chyba wrócę do AMD'ka. Edytowane 26 Czerwca 2007 przez chazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Dlaczego nie chcę? Chodzi o kasę ;) Niestety <_<Nie rozumiem: E6750 E6600 6000+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Co byś nie wziął czy to E6600 czy tego Athlona ,który jest wysoko taktowany ,to twój GF 8800 będzie mógł na obu prockach rozwinąć skrzydła. Do tego jakieś pamięci OCZ i masz kompa na przynajmniej 2 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chazy Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Nie rozumiem: E6750 E6600 6000+ Dobrze, już porównałem..zastanawia mnie tylko czemu najlepszy z tej trójki jest najtańszy..dlatego, że to nowość, tak? Co byś nie wziął czy to E6600 czy tego Athlona ,który jest wysoko taktowany ,to twój GF 8800 będzie mógł na obu prockach rozwinąć skrzydła. Do tego jakieś pamięci OCZ i masz kompa na przynajmniej 2 lata. Te by były dobre? LINK Na chwilę obecną jestem zdecydowany na te LINK Lepsze będą te OCZ czy Patriot? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Ja bym brał te: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...4_OCZ2P800.html sam niedługo składam coś pod AM2 albo C2D i wezmę raczej na 100% te OCZ. Poczytaj na forum o nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Dobrze, już porównałem..zastanawia mnie tylko czemu najlepszy z tej trójki jest najtańszy..dlatego, że to nowość, tak?Tak, nowe procki z nowej dostawy- nowe ceny, a E6600 będą powoli wycofywane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chazy Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie..wiem, że to nie ten temat, ale nie chcę tworzyć niepotrzebnego wątku na forum, dotyczącego tego samego zestawu ;) Jaki zasilacz mi wystarczy? Nie mam zbyt dużo kasy na niego..tak coś w granicach 300 - 350 zł. Myślałem nad Chieftic'iem CFT 560A-12S albo Pentagram'em Silent Force PSF 500-A12S. Co byście mi poradzili? Jaką moc w ogóle potrzebuję, pod albo Athlona 64 X2 6000+ albo C2D e6750, plus GF 8800 w wersji 320 MB podkręcony przez MSI, dysk 250 GB 7 000 obrotów, RAM 2 GB (Dual) 800, nagrywarka DVD i dwa wentylatorki do obudowy 120 mm od Arctic Cooler? Edytowane 26 Czerwca 2007 przez chazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Be quiet straight power 450W da rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) ja tam mam Athlon 4600+ x2 65 Watt i nie bardzo czym mam go pogonić na 100%. To już wielka moc i póki co tylko Orthos lub 2 razy Prime potrafi mi zająć procka na maksa. A maksymalna tmperatura 42 po godzinie smażenia. Cisza, oszczęność... A do tego wspierasz dobre ceny procesorów na przyszłość;) Tak, tak... zanim AMD zaczął świetnie walczyć Duronami 650, dużo tańszymi i wydajniejszymi od Celeronów 700MHz, za takiego Celka z wyższym taktem trzeba było bulić 800 zeta... Strach się bać, jaka byłaby przyszłość zwykłych userów, gdyby AMD padło;( Też używam kompa do wszystkiego i 90% czasu chodzi w C&Q na 0.800V przy 1000 MHz taktowania (mam wtedy 21-24 stopnie C na Athloniku i minimalne obroty coolera)... Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Tecumseh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hatemoder Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zainwestuj w AMD'ka bd git.chazy tak nawiasem mówiąc jeśli kupujesz taki sprzęt i kiedyś powiedzmy mialeś doczynienia z oc wątpie ze nie poksisz sie sprawdzenia mozliwosci nowego kompa;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chazy Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Tak, zainwestuje w AMD'ka ;) Co do OC..hmm, może rzeczywiście się pokuszę na małe podkręcenie ^^ :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 pamiętaj tylko, że im wyższy model bierzesz, z jednej lub drugiej stajni, tym mniejszy- teoretycznie- zapas na kręcenie. Ja swojego 4600+ wziąłem z myślą o kręceniu. Bez podnoszenia napięcia dojechałem do 5400+. Dalej nie próbowałem, a i tak wróciłem do 4600+. Jak pisałem wcześniej, nie widzę w żadnej sytuacji, poza sztucznym obciążeniem benchmarkiem, jakiegoś braku mocy. Może za pół roku? Jeśli Ty weźmiesz wyższy model, będziesz miał jeszcze więcej zapasu mocy. A ja bardzo rzadko kompresuję muzykę czy przerabiam DVD na DivXa. Zawsze mogę wtedy ClockGenem na ten czas przyspieszyć procka już z poziomu Windy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Ja bym brał te: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...4_OCZ2P800.html sam niedługo składam coś pod AM2 albo C2D i wezmę raczej na 100% te OCZ. Poczytaj na forum o nich. IMHO bez sensu płacic za kolor radiatora 100zl, przeciez special opsy to te same kosci, te samo pcb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Drożyzna - w ZNAK masz Platinum Rev 2 4-4-4-15 za 410 pln, SpecOpsy maja zdaje sie 5-5-5-15 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chazy Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Hmm..które RAM'y byście mi polecali? Jakieś OCZ, czy może GeIL Ultra DDRII 2GB/800 (2 x 1GB) CL4 lub Patriot Extreme DDRII 2GB/800 (2 x 1GB) CL4? Jeśli OCZ to które? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...