Skocz do zawartości
t0bi

Zieloni Czy Niebiescy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam dylemat...

KN9 + Brisbane czy C2D E2140 + Evga nf650i (może abit na ip35) ?

Czy warto jest dopłacać do intela ?

E2140 = 277PLN

Evga ~ 350PLN

Razem = 627PLN

KN9 = 242PLN

Brisbane 3600+ = 220PLN

Razem = 462PLN

Zatem, czy opłaca się dopłacać prawie 200 PLN do Intela ?

Nie ukrywam, że chcę to wszystko wykręcić na maxa.

Kompa używam głownie do gier.

Ram już mam (serwerowe 1 gb) - jakiś czas jeszcze na tym posiedze

GPU też mam - BFG 7900GS OC

PSU - delta - 29A na 12V

Co o tym myślicie ?

Z góry thx za wszystkie odpowiedzi :)

Edytowane przez t0bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... jeśli masz zamiar ostro kręcić do bardzo warto dopłacić do intela. :) Tylko nie wiem jak te "serwerowe 1gb" sobie poradzi.

Ja bym bral Abita IP35 i E4300, moze zdołasz coś przyoszczędzić zeby starczyło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jeżeli C2D to płyta musi obsłużyć penryna, w przypadku am2 jest bardzo duża szansa że K10 zadziała na płytach które teraz są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli C2D to płyta musi obsłużyć penryna,

a to niby dlaczego musi ,to że płyta jest Penryn ready nie oznacza ze bedzie dobra w OC tego procka,zreszta na CD2 mozna spokojnie przeczekac penryna i szykowac sie na nastepna generacje prockow.po co kupowac droga plyte ktora jest wielka niewiadoma jesli chodzi o OC nowych prockow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Dlaczego musi? A dlatego żeby potem nie zmieniać płyty, kupujesz teraz płytę z obsługą penryna a potem zmieniasz tylko proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego musi? A dlatego żeby potem nie zmieniać płyty, kupujesz teraz płytę z obsługą penryna a potem zmieniasz tylko proca.

zeby sie pózniej nie okazało że te płyty penryn ready też nadaja sie do wymiany bo OC nie takie jak trzeba :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na e4300 mnie niestety nie stać... tak to jest jak sie ma 17 lat :D

Może ktoś się orientuje czy obecne serie e2140 dają rade chodzić na 3ghz 24/7 czy raczej same padaki ?

Bardziej składaniam się ku intelowi i jakąś mobo na ip35 (nie jestem jakimś fanboyem) ponieważ będzie tam można włożyć penryna.

Na AM2 niby też będzie można włożyć Barcelone, ale płyty na AM2 nie zaoferują wykorzystania wszystkich możliwości K10... Trzeba będzie wtedy zmieniać na AM2+

Powiedzcie mi czy nf650i i ip35 nie mają problemów z obsługą pamięci ECC ?

I czy dostępne w dzisiejszych sklepach e2140 i e2160 to padaki ? i trzeba kupować e4300 żeby coś wycisnąć ? Jak to jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nawet jeśli chcieć puścić takiego proca z mnożnikiem 9 na 3 GHz, to zwykłe 667 bez podkręcania starczą ... więc jakaś rewelacja to nie jest , ale warte zauważenia

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam Athlon 4600+ x2 65 Watt i nie bardzo czym mam go pogonić na 100%. To już wielka moc i póki co tylko Orthos lub 2 razy Prime potrafi mi zająć procka. Więc jestem raczej za 3800+. Nawet jak nie podkręcisz, wystarczy Ci niemal do wszystkiego, a będziesz miał chłód i głowę wolną od bolesnych myśli o wydajnym chłodzeniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi