Skocz do zawartości
fajniutkakom

Problem Z Odpaleniem Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłam komputer bez dysku o parametrach:

 Pamięć RAM: 2x512 kingston

 Procesor: intel pentium 4 3.06 GHz

 Płyta główna: Abit Fatality aa8x

 Karta graficzna: GeForce 6800 Winfast Gt

 Karta muzyczna: creative x-fi elite pro

 Zasilacz o mocy 400W

Podłączyłam dysk z wejściem IDE ze starego PC-ta. Przy pierwszym uruchomieniu na monitorze pojawiły się pojedyncze piksele niestety przy kolejnych próbach uruchomienia monitor wygląda tak:

post-148926-1182879054_thumb.jpg

Można przejść tylko do biosu, który wygląda tak:

post-148926-1182879340_thumb.jpg

Proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak standardowo clear cmos zrobiłaś?

grafe sprawdz na innym kompie bo to moze byc ona.. mozna tez zwalic wine na kabel od monitora badz przejsciowke..

Clear cmos zrobiłam i nadal to samo, a kabel był sprawdzany wcześniej. Edytowane przez fajniutkakom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clear cmos zrobiłam i nadal to samo, a kabel był sprawdzany wcześniej.

To nadal pozostaje problem karty. Wiem że mi czasami takie screeny wyrzucało gdy grafika nie była przykręcona i "dociśnięta"..

Jednakże może to być też wina dysku. Napisz coś więcej o nim.. Był sprawdzany? Działał wcześniej? Nie miał BADów? Słychać go wogóle jak go podłączysz..? W jakiej konfiguracji z jakimi urządzeniami go podłączyłaś? (znaczy chodzi mi o tryby primary i secondary master oraz współpracę na kanale IDE z drugim urządzeniem).

Czy coś prócz tego było robione przy komputerze? Czy problem pojawił się bezpośrednio po włożeniu dysku, czy później lub też pojawiał się już wcześniej..?

Myślę że więcej informacji nam nie zaszkodzi ;)

edit: Czy po odłączeniu dysku problem znika? Bo napisałaś, że pojawił się po jego włożeniu. Jeżeli tak i jeżeli dysk ma dużą pojemność to może wartoby wymienić BIOS na płycie głównej (obsługa dużych dysków).. Wogóle czy komputer wcześniej włączał się normalnie, czy próbowałaś go włączać? Gdzie go kupiłaś i w jakim był on stanie (nowy/używany)

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz kartę muzyczną i dysk. Mimo to na 90% jest to wina k. graficznej- uszkodzenia lub niekompatybilności.

Czy mam rozumieć, że uruchomiłaś system zrobiony na innym kompie na tym nowym ? Jeśli tak, to są niewielkie szanse że będzie chodził. Trzeba system postawić od nowa - sterowniki itd.

Pozdr. :angry:

Co ma z tym system wspólnego, jak to w biosie już.. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nadal pozostaje problem karty. Wiem że mi czasami takie screeny wyrzucało gdy grafika nie była przykręcona i "dociśnięta"..

Jednakże może to być też wina dysku. Napisz coś więcej o nim.. Był sprawdzany? Działał wcześniej? Nie miał BADów? Słychać go wogóle jak go podłączysz..? W jakiej konfiguracji z jakimi urządzeniami go podłączyłaś? (znaczy chodzi mi o tryby primary i secondary master oraz współpracę na kanale IDE z drugim urządzeniem).

Czy coś prócz tego było robione przy komputerze? Czy problem pojawił się bezpośrednio po włożeniu dysku, czy później lub też pojawiał się już wcześniej..?

Myślę że więcej informacji nam nie zaszkodzi ;)

edit: Czy po odłączeniu dysku problem znika? Bo napisałaś, że pojawił się po jego włożeniu. Jeżeli tak i jeżeli dysk ma dużą pojemność to może wartoby wymienić BIOS na płycie głównej (obsługa dużych dysków).. Wogóle czy komputer wcześniej włączał się normalnie, czy próbowałaś go włączać? Gdzie go kupiłaś i w jakim był on stanie (nowy/używany)

Karta była wyjmowana i jeszcze raz dokładnie włożona. Dysk napewno jest sprawny, bo w starym PC-ie działa i chyba go słychać, ale nie daję głowy bo wiatraczki trochę głośno chodzą. Konfiguracja podłączenia jest poprawna. Prawdopodobnie poprzedni właściciele mieli podłączony dysk na kable sata. Po odłączeniu dysku jest to samo.

Dysk ma pojemność 60Gb i nie mam pojęcia czy jest włączona obsługa dużych dysków.

Komputer jest używany. Dostałam go z tuningiem wizualnym tzn. miał w środku dużo światełek i kabli światłowodowych. Wszystkie je odłączyłam. Przed ich odłączeniem na monitorze było trochę pikseli, ale startował windows. Kiedy na drugi dzień go uruchomiłam było tak jak na zdjęciu.

Edytowane przez fajniutkakom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda, jakby sukcesywnie z kartą lub zasilaczem było coraz gorzej. Zasilacz narazie odpuśćmy.

Karta może się przegrzewać lub zwyczajnie jej czas dobiegł końca. Sprawdź, czy wentylator na karcie pracuje (mógł się zatrzeć) i czy nie ma za dużo kurzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty się zastanów, lepiej - podłączanie dysku z innego kompa to jest normalne w/g ciebie ? :angry: - i ma chodzić ? - z inną płytą, chipsetem, grafika itd. - puknij sie w czółko zanim coś napiszesz :damage_wall:

Ja dalej nie komentuję. Nie będę wskrzeszał polemiki.

Karta byłam wyjmowana i jeszcze raz dokładnie włożona. Dysk napewno jest sprawny, bo w starym PC-ie działa i chyba go słychać, ale nie daję głowy bo wiatraczki trochę głośno chodzą. Konfiguracja podłączenia jest poprawna. Prawdopodobnie poprzedni właściciele mieli podłączony dysk na kable sata. Po odłączeniu dysku jest to samo.

Dysk ma pojemność 60Gb i nie mam pojęcia czy jest włączona obsługa dużych dysków.

Komputer jest używany. Dostałam go z tuningiem wizualnym tzn. miał w środku dużo światełek i kabli światłowodowych. Wszystkie je odłączyłam. Przed ich odłączeniem na monitorze było trochę pikseli, ale startował windows. Kiedy na drugi dzień go uruchomiłam było tak jak na zdjęciu.

Hmm.. A nie wiesz, czy coś było kręcone? Bo te "piksele" mogą wskazywać na uszkodzenie karty graficznej poprzez przegrzanie chipsetu etc. spowodowane "przekręceniem"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej nie komentuję. Nie będę wskrzeszał polemiki.

Hmm.. A nie wiesz, czy coś było kręcone? Bo te "piksele" mogą wskazywać na uszkodzenie karty graficznej poprzez przegrzanie chipsetu etc. spowodowane "przekręceniem"...

Nie mam zielonego pojęcia. A jeśli była podkręcana to co wtedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zielonego pojęcia. A jeśli była podkręcana to co wtedy?

No.. jeżeli wiedziałabyś że była podkręcana to możnaby się w tym doszukiwać winy problemu, tj. (w tym momencie) ew. uszkodzenia karty graficznej. A skoro nie wiesz, to w sumie nic w tej kwestii doszukiwać się nie mozemy. Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda, jakby sukcesywnie z kartą lub zasilaczem było coraz gorzej. Zasilacz narazie odpuśćmy.

Karta może się przegrzewać lub zwyczajnie jej czas dobiegł końca. Sprawdź, czy wentylator na karcie pracuje (mógł się zatrzeć) i czy nie ma za dużo kurzu.

Wszystko sprawdzone i nadal nic z tego.

W takim razie widzę, że to pewnie padła karta graficzna. Jutro to sprawdzę i dam znać jak rozwiązał się ten problem. Wielkie dzięki za pomoc :* pa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi