Jump to content
Sign in to follow this  
xtoff

Msi Kt600 Delta + Hdd > 300gb = Problemy?

Recommended Posts

Czy plyta MSI kt600 delta ma problemy z obsluga duzych dyskow? mam ja na biosie 4.5 i po podpieciu dysku 300gb na sata (nie pamietam dokladnie jaki model bo to juz troche temu bylo) nie wykrywala mi dysku, mimo iz byl on sprawny. Pytam bo chce sobie kupic wiekszy hdd a nie chcialbym przy okazji musiec wymieniac wszystkiego innego :/

W zwiazku z tym - czy probowal ktos dzialac na tej plycie z duzymi dyskami? byly jakies problemy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

KT600, czyli prawdopodobnie twoja płyta obsługuje tylko SATA1. Sprawdziłeś, czy w dysku masz wsadzoną zworkę ograniczającą go do SATA1. Poprzestawiałeś w biosie, co należy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie do konca sie zrozumielismy.

Dysk ktory podpinalem byl dyskiem SATA1, nie 2 a pytanie bylo o to czy plyta ma problemy z obsluga duzych dyskow czy to ze ten jeden nie dzialal bylo wynikiem innych czynnikow, ale wlasciwie dobrze ze podniosles temat, bo troche ostatnio nie siedze w tematyce i przyjalem ze sata 2 jest w 100% kompatybilne wstecznie, jak i wszystkie PATA 66-133. Czy w takim razie moga byc jakies problemy z dyskiem sata2 na plycie z kontrolerem sata1 jak moja? I kluczowe pytanie w tym watku: czy ktos podpinal pod taka mobo dyski 300gb lub wieksze i czy chodzily bez problemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, mogą być problemy z dyskiem SATA2, ale nie koniecznie. Dyski można ograniczyć zworką do SATA1 i powinny działać na płycie tylko z SATA1. Co do obsługiwanego rozmiaru, to zazwyczaj najlepszym rozwiązaniem problemów ograniczenia było zainstalowanie łatki SP2 do XP, sterowników i wgranie najnowszego BIOSU.

U mnie na tym samym chipsecie KT600 na płycie ASUS nie miałem, żadnych problemów z dyskami SATA1/2.

 

Co do problemów na twojej płycie to się nie dziwię. Jakiś przedpotopowy bios masz, pewnie oryginalny dostarczony razem z płytą. :D

Od tamtego czasu wyszło dla twojej płyty sporo uaktualnień biosu, zawierające także jakieś usprawnienia do kontrolera dysków. Wgraj nowy BIOS i powinno wszystko ładnie chodzić.

http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...amp;prod_no=557

Edited by Elektronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak, pomylka, bios mam nie 4.5 tylko 5.5, wgralem 5.7 gdy wyszedl ale znacznie (okolo 20% w Sandrze) obnizyl on wydajnosc mojego kompa wiec wrocilem do 5.5. Z reszta i tak z opisu wynika ze praktycznie jedyne co dodali w 5.6 i 5.7 to obsluga nowszych sempronow i zipow, a uaktualnienia do kontrolera sata byly we wczesniejszych update'ach :)

napisales ze u ciebie nie bylo problemow z dyskami - a jak duze dyski podpinales?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemy z dużymi dyskami były tylko wtedy, gdy nie miałeś obsługi 48-bitowego adresowania LBA.

Objawiało się to zawsze tym, że na większym dysku było zawsze widoczne tylko 137GB, nie ważne, czy to 320GB, czy nawet 1TB.

Jak nie masz problemu z dyskiem 160GB, to nie powinno być też problemu i z większymi.

Na Asusie podpinałem chyba max 160GB, ale na początku miałem właśnie taki problem, że wykrywał tylko 137GB. Dane które nagrane miałem na końcu dysku, zawsze po reinstalce systemu były niewidoczne, bdź były same krzaki zamiast folderów. W moim przypadku pomagała łatka SP2 na XP i najnowsze stery. Po jej zainstalowaniu wystarczyło ponowne uruchomienie i dane były już wtedy normalnie rozpoznawane.

 

Na pewno pamiętasz, czy miałeś dysk SATA1, a nie SATA2? Dysk powinno ci wykryć bez żadnego problemu.

Może wtedy nie maiłeś jeszcze tego nowego biosu. W biosie trzeba także włączyć kontroler SATA, żeby zaczął wykrywanie dysków pod niego podpiętych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kontroler sata mam wlaczony bo moj jedyny dysk w systemie jest sata :) Tamten pozyczony ktory nie dzialal byl... no wlasnie nie pamietam, pozyczalem go zeby zrobci backup i jakos niespecjalnie przywiazywalem wage do innych parametrow poza pojemnoscia. Ale wychodzi na to ze pewnie byl to sata2 a ja nie przestawilem w nim tej zworki zeby go widzial jako sata1 i dlatego moja mobo go nie wykryla.... to jedyne logiczne uzasadnienie jakie przychodzi mi do glowy.

Ale twoj ostatni post byl budujacy :) Bo wychodzi na to ze wszystko powinno jednak dzialac, i nie bede musial wymieniac wszystkiego na raz (zakup dysku to czesc akcji "wymien swojego starego kompa ;)"

 

dzieki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak juz przeprowadzasz taka akcje to moze procka/mobo i grafe tez bys zmienil a co jezeli dysk nie pojdzie jak dla mnie szkoda nerwow a na allegro starocie sa w cenie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

moze procka/mobo i grafe tez bys zmienil

Nie mam funduszy zeby wymienic wszystko za jednym zamachem. A nie zamierzam wydawac kasy na tani sprzet tylko dlatego ze ma inna podstawke czy inne zlacze. W moim przypadku, musialbym wymienic procka i mobo i grafike i chlodzenie i pamieci. Sporo co? Dlatego na razie chce dokupic tylko dysk bo to mi jest potrzebne. Na reszte przyjdzie czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.