alien.ni Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Juz od tygodnia zastanawiam sie ktora i co chwile szala przechyla sie na strone innej... :/ Abit czy EVGA :D ? napiszcie ktora i dlaczego... Z tego co wiem to przewaga Abita jest obsluga Penryna... EVGA ma osobne taktowania dla pamieci i procka... Za to jego napiecie na pamieciach to tylko 2.1 V (szczerze mysle ze nowy BIOS to zmieni) Nie wiem czy EVGA obsluzy Penryna... Podaja ze obsluzy taktowania do 1333 MHZ... Obie plyty kreca sie na podobnym poziomie i sa mniej wiecej w tej samej cenie tzn EVGA jest nieco tanszy ale to dla mnei zadna roznica... Poprostu chce byc zadowolony z plyty glownej... Dodam ze bedzie ona pracowalo z E6320 lub E4300 tego jeszcze nie wiem do niego pamieci sa 2 opcje: Pierwsza: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4 http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,34951/ Druga: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,34952/ Edytowane 26 Czerwca 2007 przez alien.ni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 a czy ja Ci nie pisałem że NIKT Abita na poważnie nie testował ??? chyba małymi literkami pisałem ... :/ mi linki do ramu nie działają ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hatemoder Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Abit abit abit.... hym. Abit. A tak to ta firma która od czasudo czasu coś wyda dobrego ale i tak spieprzy;p Nie koncentruj sie na nim. Weś evga. A może asus?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wapniaczek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Może gigabyte?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien.ni Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 A Jezeli EVGA to lepiej 122-CK-NF66-A1 czy 22-CK-NF66-T1 :) ?? Nowe linki do pamieci :) Pierwsze: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4 http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,34951/ Drugie: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,34952/ Ktore pamieci beda lepiej dzialaly z plyta :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Abit abit abit.... hym. Abit. A tak to ta firma która od czasudo czasu coś wyda dobrego ale i tak spieprzy;p Nie koncentruj sie na nim. Weś evga. A może asus??Brawo. Abit mial wpadke a od dluzszego czasu ma topowe modele..wrecz odwrotnie do Asusa , ktory jedzie na opini , chwali sie WR a pozniej okazuje sie , ze mobo samo z siebie pada. EVGA nie lepsza o czym ludzie tutaj pisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastakol Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Jak Evga to lepiej ta -A1 (jest to wersja premium) posiada kilka rzeczy z których jest obcięta evga -T1 i podobna -A1 ma dłuższą gwarancję ale tego ostatniego nie jestem pewien... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hatemoder Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 (edytowane) Brawo. Abit mial wpadke a od dluzszego czasu ma topowe modele..wrecz odwrotnie do Asusa , ktory jedzie na opini , chwali sie WR a pozniej okazuje sie , ze mobo samo z siebie pada. EVGA nie lepsza o czym ludzie tutaj pisza.Fakt zdaża sie. Ale abit pada częsciej ;]. POza tematem. Który producent jest wpożadku(co przez to rozumiem: jakość cena zywotnosć) a nie ściga sie cały czas z nowymi technologiami które nawet do mety nie dobiegna? Edytowane 27 Czerwca 2007 przez hatemoder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Fakt zdaża sie. Ale abit pada częsciej ;]. POza tematem. Który producent jest wpożadku(co przez to rozumiem: jakość cena zywotnosć) a nie ściga sie cały czas z nowymi technologiami które nawet do mety nie dobiegna?jakieś dowody czy stereotyp <_< ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hatemoder Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 jakieś dowody czy stereotyp <_< ?Dowdody ?? Ze słyszenia co sie działo u znajomych. Niestety papierkami tego nie popre;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Powiedz, ile masz dokładnie do wydania na procka, płytę i ram ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien.ni Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Powiedz, ile masz dokładnie do wydania na procka, płytę i ram ? Tyle ile bedzie potrzeba ;) Jeszcze grafike bede kupowal... Narazie pytam ktora karta i ktore pamieci... Grafike bede bral 7900 GS :) Procka E6320 albo E4300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hatemoder Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Tyle ile bedzie potrzeba ;) Jeszcze grafike bede kupowal... Narazie pytam ktora karta i ktore pamieci... Grafike bede bral 7900 GS :) Procka E6320 albo E4300 Nie lepiej zainwestować w nvidia serie8xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Dowdody ?? Ze słyszenia co sie działo u znajomych. Niestety papierkami tego nie popre;pNie dziwie sie jesli to bylo mniej wiecej 2003 i okolicach , gdy Abitowi robil ECS. Od prawie 2 lat nie slysze aby komus poza 1 przypadkiem padla jakis Abit , a katuja je ostro. Do tego..Abita trzeba umiec prowadzic , jesli zlozysz kompa kobiecie na tym to nie poradzi sobie z mety...a i czesc facetow tak samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Nie lepiej zainwestować w nvidia serie8xxxa wiesz co to jest przeiwestowanie? wiesz ze takie rzeczy kupuje się za pieniądze które niekoniecznie drukuje się w domu? takie zdanie bez argumentów, wyjasnienia jest kupę warte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien.ni Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 a wiesz co to jest przeiwestowanie? wiesz ze takie rzeczy kupuje się za pieniądze które niekoniecznie drukuje się w domu? takie zdanie bez argumentów, wyjasnienia jest kupę warte Zgadzam sie :) Sluszna uwaga... Chyba ze kolega mial na mysli 8800 GTS w co watpie... obecnie najlepsze 7900GS kosztuje mniej niz 50 % z najtanszego 8800 GTS dlatego nie zainwestuje bo nie mam az takich wymagan... A jezeli miales na mysli 8600/8600GT to wystarczy spojrzec na jeden z 20 testow ktore sa na sieci i nie zastanawiac sie dlugo nad wyborem... Chyba ze wyborem typu :) GALAXY 7900 GS Coolermaser 600/1600 czy GALAXY 7900 GS Zalman 600/1600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 A może taki zestaw: Intel Core2 Duo E4300 - ok. 430 zł Abit AW9D - ok. 460 zł GoodRAM Pro 2x1GB PC2-6400 - ok. 350 zł Co do karty graficznej, to albo 7900GS lub x1950Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Do E4300 nie ma sensu brać wypasionego ramu, spokojnie starczy przeciętne 667. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Do E4300 nie ma sensu brać wypasionego ramu, spokojnie starczy przeciętne 667.W sumie to i samego E4300 przy PE2140/2160 nie ma sensu brac bo doplacamy cos ponad 100 do czego? Kilku sekund w smarku , a w grach to roznica bedzie praktycznie zerowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 W sumie to i samego E4300 przy PE2140/2160 nie ma sensu brac bo doplacamy cos ponad 100 do czego? Kilku sekund w smarku , a w grach to roznica bedzie praktycznie zerowa. Moze nie zerowa, ale niewielka, rzędu 5%. E4300 wydaje się nieco lepiej podkręcać, lecz za to głowy nie dam. Różnica w cenie duża nie jest, a po obniżkach intela 22 lipca pewnie bedzie jeszcze nieco mniejsza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Ja bym chipsetu NV nie brał ... miałem w łapkach Asusa na i680 i powiem że tak pokręconego mobo w życiu nie widziałem (poczytałem XS i okazuje się że te chipsety tak mają) Dla mnie wybór jest prosty P35 a jeszcze lepiej X38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 W sumie to i samego E4300 przy PE2140/2160 nie ma sensu brac bo doplacamy cos ponad 100 do czego? Kilku sekund w smarku , a w grach to roznica bedzie praktycznie zerowa.chyba kilku punktow :P No nie wiem czy sie nie oplaca do 4300 doplacac: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...0_13.html#sect0 te pare klatek to kolo 10, a to juz 100 warte jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobieta24 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Abita trzeba umiec prowadzic , jesli zlozysz kompa kobiecie na tym to nie poradzi sobie z mety...a i czesc facetow tak samo... Firekage możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedź bo właśnie myślę nad zakupem Abita :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Firekage możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedź bo właśnie myślę nad zakupem Abita :) Pozdrawiam Ujmijmy to tak - abity są specyficzne (mówimy o mobasach) Mają dziwne biosy (stąd np clockgeny nie chodzą z nimi) Dziwnie czasem prowadzą pamięci i ogólnie są nieco kapryśne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Moze nie zerowa, ale niewielka, rzędu 5%. E4300 wydaje się nieco lepiej podkręcać, lecz za to głowy nie dam. Różnica w cenie duża nie jest, a po obniżkach intela 22 lipca pewnie bedzie jeszcze nieco mniejsza... A myslisz , ze PE nie potanieje? Bankowo. chyba kilku punktow :P No nie wiem czy sie nie oplaca do 4300 doplacac: 2663058[/snapback] Firekage możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedź bo właśnie myślę nad zakupem Abita :) Pozdrawiam To co Yotomeczek + -recznie jedziesz z tajmingami na ramach bo pewnikiem bankowo nie wstanie i spotkalem sie dosc czesto z takimi akcjami , ale to dobre mobasy , dzis of koz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Ja bym chipsetu NV nie brał ... miałem w łapkach Asusa na i680 i powiem że tak pokręconego mobo w życiu nie widziałem (poczytałem XS i okazuje się że te chipsety tak mają) Dla mnie wybór jest prosty P35 a jeszcze lepiej X38 wiadomo już kiedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 (edytowane) A myslisz , ze PE nie potanieje? Bankowo.Oczywiście że potanieje, ale w przypadku PE już nie za bardzo jest z czego obniżać :P Więc różnica w cenie się nieco zmniejszy. No i jak ent powiedzał te pare klatek to czasem 10... Edit: Mobasy na X38 pewnie z poczatku kosztować beda okolo 1k <_< Edytowane 28 Czerwca 2007 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Mam do was pytanie: Czy do gier i O/C lepszy będzie E2160, czy E4300. Bo patrzę na testy, i w jednych różnice są marginalne w wydajności, a w innych różnice są duże mur.gif I który z nich w końcu jest lepszy? 2mb vs. 1 MB. Już mam totalny mętlik który lepszy mur.gif I czy te obniżki dotyczą wszystkich procków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien.ni Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 (edytowane) Mam do was pytanie: Czy do gier i O/C lepszy będzie E2160, czy E4300. Bo patrzę na testy, i w jednych różnice są marginalne w wydajności, a w innych różnice są duże mur.gif I który z nich w końcu jest lepszy? 2mb vs. 1 MB. Już mam totalny mętlik który lepszy mur.gif I czy te obniżki dotyczą wszystkich procków? Nie bedzie duzej roznicy w tym co osiagniesz na koncu :) Ja pod ta plyte chce podpiac E6320 i wyciagnac z niej ok 3300 MHz :) Tyle ze ja biore wersje A1 :) Edytowane 28 Czerwca 2007 przez alien.ni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 A ceny tanich procków też spadną 22 lipca? Mi się wydawało, że tylko extreme'y i quady mają stanieć. Bo nie wiem, czy czekać czy nie :/. I NVidia miała opuścić ceny 8800GTS. Wie ktoś po ile będą mniej więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...