dewastator Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 (edytowane) Wie ktoś może czym zrobićobraz dysku na którym jest zainstalowany debian ? Próbowałem używać ghost ale niestety wyskakuje błąd podczas ładowania obrazu - jest coś innego co zadziała ? Edytowane 27 Czerwca 2007 przez dewastator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Takie może hardkorowe rozwiązanie - czytałeś/miałeś styczność z programem dd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dewastator Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Nie, jest to moja pierwsza tego typu próba, wsumie spowodowana nieco lenistwem (7x netinstall domnie nie przemawia) Ściągam właśnie Partimage może tym coś zdziałam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 dd if=partycja | gzip -c9f > obraz_partyji później na odwrót ;) cat obraz | gzip -cd > partycja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dewastator Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 (edytowane) Partimage coś się buntuje może dlatego że swap ma 1,5Gb a 2 partycja 74Gb @DiJo coś to nie chce zadziałać - "|" ten znaczek też potrzebny ? i czy "partycja" to dać tą co chce skopiować czy tą na której ma zapisać ? deit: Eh jestem zagłupi na to, ide do kiosu po debiana - dzięki za pomoc Edytowane 27 Czerwca 2007 przez dewastator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Próbowałem używać ghost ale niestety wyskakuje błąd podczas ładowania obrazu - jest coś innego co zadziała ? Zeby zrobic kopie czy nawet przeniesc na inny dysk wystarczy normalnie skopiowac to co jest na partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 | jest potrzebne ;) to jest przekierowanie stdout z dd do stdin w gzipie :] partycja, to partycja ;) np. /dev/hda1 dla 1. partycji pierwszego dysku albo /dev/hda dla całego pierwszego dysku. A co do pomysłu SGJ, to chyba najlepiej :P tylko później może byc problem z bootloaderem żeby go zainstalować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Wystarczy uruchomic komputer z jakiegos live cd, dac chroot na dysk i przeinstalowac loadera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psla Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 albo tar -cjvf backup.tar.bz2 / --exclude=backup.tar.bz2 a potem tylko uruchamiasz z live cd, podmontowujesz odpowiednie partycje, rozpakowujesz, i wrzucasz bootloader... Nie wiem czy to lepiej czy gorzej, ale przy okazji powinien zdefragmentować pliki ;) (A jak zalezy Ci na czasie to tar -czvf backup.tar.gz / --exclude=backup.tar.gz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...