Skocz do zawartości
dewastator

Debian - Obraz Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś może czym zrobićobraz dysku na którym jest zainstalowany debian ?

Próbowałem używać ghost ale niestety wyskakuje błąd podczas ładowania obrazu - jest coś innego co zadziała ?

Edytowane przez dewastator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partimage coś się buntuje może dlatego że swap ma 1,5Gb a 2 partycja 74Gb

@DiJo

coś to nie chce zadziałać - "|" ten znaczek też potrzebny ? i czy "partycja" to dać tą co chce skopiować czy tą na której ma zapisać ?

deit:

Eh jestem zagłupi na to, ide do kiosu po debiana - dzięki za pomoc

Edytowane przez dewastator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem używać ghost ale niestety wyskakuje błąd podczas ładowania obrazu - jest coś innego co zadziała ?

Zeby zrobic kopie czy nawet przeniesc na inny dysk wystarczy normalnie skopiowac to co jest na partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

| jest potrzebne ;) to jest przekierowanie stdout z dd do stdin w gzipie :] partycja, to partycja ;) np. /dev/hda1 dla 1. partycji pierwszego dysku albo /dev/hda dla całego pierwszego dysku.

A co do pomysłu SGJ, to chyba najlepiej :P tylko później może byc problem z bootloaderem żeby go zainstalować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo

tar -cjvf backup.tar.bz2 / --exclude=backup.tar.bz2

a potem tylko uruchamiasz z live cd, podmontowujesz odpowiednie partycje, rozpakowujesz, i wrzucasz bootloader... Nie wiem czy to lepiej czy gorzej, ale przy okazji powinien zdefragmentować pliki ;) (A jak zalezy Ci na czasie to tar -czvf backup.tar.gz / --exclude=backup.tar.gz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi