Skocz do zawartości
MeHow

Wydruk Duzego Pdf'a, Koszty, Bindowanie Etc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie następującej treści. Czy ktoś wie ile kosztowałby wydruk duuużego pdfa wraz z jego zbindowaniem tak, żeby powstała z tego grzeczna książeczka? PDF ma 1400 stron. Gdzie można czegoś takiego dokonać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1400 stron ja piernicze!!!! Co to za PDF?? Kolor czy mono??

Dogadaj sie z kims ktom a laserowa drukare.

W punktach biora okolo 20-30 gr za strone. Za calosc bys sporo zaplacil 280-420pln a to sporo. Moze jakby sie ugadal to byloby taniej ale i tak sporo wychodzi ;/

Taniej bedzie kupic uzywke laser i samemu wydrukowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1400 stron? To chyba lepiej będzie (mając na uwadzę wygodę czytania) zbindowac książeczke w trzech tomach ;) . Bindowanie (x3) jakieś 15 zł, cene za wydruk strony powinno Ci się udac stargowac ze wzgledu na wielkość zamowienia. Ale najlepiej zrobisz, jak pojdziesz do stosownego punktu i sam zapytasz :P . Nie wiesz gdzie? Punktow ksero na Bemowie jest kilka - np. przy WAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, no właśnie nie wiem, czy red booki do RADa są dostępne poza PDFem. Allegro przynajmniej nic o tym nie mówi. Ale czy nie lepiej zamiast do ksero to zaniesc to do jakiejs drukarni? 2 Tomy po 700 stron bylyby ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej sam podjedź do jakiejś drukarni i zapytaj. Jak ja czasem coś drukuję ludziom na laserze to liczę te 10-12gr/str, więc w takiej drukarni jak dobrze zagadasz pewnie wyjdzie i mniej.

Żeby nieco przyoszczędzić możesz druknąć sobie tak by 2 strony upchać na jedną wówczas całość wyjdzie "ledwie" 700 stron, kosztem nieco mniejszej czcionki.

Inna opcja to dołożyć i kupić własny laser ale to jeśli dużo jeszcze planujesz drukować w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka drukarnia? Większość drukarni, drukuje w offsecie, jedna strona jedna matryca, więc interes jest opłacalny jak sobie zamówisz min 1000 sztuk. Najlepiej dogadaj się z kimś kto ma laserówkę, pożycz na jeden dzień, kup dwa tonery po regeneracji (wydajność mniej więcej taka sama jak z jednego nowego ale wychodzi taniej) papier i sobie w domu wydrukuj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka drukarnia? Większość drukarni, drukuje w offsecie, jedna strona jedna matryca, więc interes jest opłacalny jak sobie zamówisz min 1000 sztuk.

Niestety potwierdzam - w drukarniach zaczynają rozmowę od nakładu w okolicach kilku tysięcy egzemplarzy. Jakość druku kicks ass, ale po diabła komu kilka tysięcy kopii na własny użytek :>

MeHow - spróbuj nie w drukarniach, tylko w "małej poligrafii" - takie tam miejsca, gdzie oprawiają prace dyplomowe, kserują w większych ilościach, drukują wizytówki, plakaty, czasem też robią pieczątki i nadruki na długopisach i prezerwatywach. Z reguły mają kilka drukarek (jeszcze nie maszyn drukujących) wielkości małej lodówki. Tam najprędzej, choć dalej, śmiem rzec, nieopłacalnie.

Żeś się uparł na to drukowanie. Palmtopa se lepiej kup, jak tysiącstronicowe PDFy to twoje nowe hobby :>

Anegdotka na temat drukarni - zjawił się kiedyś klient, co by popatrzeć na proces druku i przypilnować jakości. Bardzo mu się podobały maszyny w czasie pracy, te wszystkie kręcące się elementy, szybko przesuwający się papier i tak dalej. Najbardziej umiłował sobie maszynę o wydajności ponad 100 000 egzemplarzy na godzinę (największa gabarytowo, do tego podwójna i piętrowa, pewnikiem dlatego). Stwierdził, że miałby coś do wydrukowania i chciałby, żeby mu to zrobili na tej właśnie maszynie, a on sobie popatrzy. Pierwsze pytanie: ile tego będzie? Odpowiedź: no sporo, 3000 sztuk.

Poradzili mu, by odwiedził pobliski punkt ksero-kolor :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoim canonie ip3000 drukuję dużo ksiązęk, i też raczej pdfy. Koszt niewielki bo tusze tanie :D. sam czarny tusz poradziłby sobie z około 700 kartkami, tak na moje oko. A sam zbiorniczek kosztuje 7 zł ;]. Ostatnio drukowałem ksiązkę 500 stron całą w kolorze! zeszło 50% koloru :). Najdrożej to mnie papier wychodzi xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież 1400stron na laserówkę w druku dupleksowym to nie jest dużo... wychodzi 700kartek, nie raz drukowałem takie rzeczy i nie było problemu, kupujesz 2 ryzy papieru po 500szt i drukujesz :) drukowałem zarówno na HP 5si - maszynka nie do zabicia :) i na lexmarku optra S - troszkę dłużej to trwa ale problemu z tym nie ma żadnego, co do kosztów to 1400stron na takim tonerku z 5si nie robi wrażenia jego wydajność to około 17000str 5% zap. drożej wyjdą kartki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam paredziesiąt książek o elektronice, a z informatycznymi będzie pareset, na kompie ciężko się czyta, a drukowanie też niezbyt, patrzałem na palmtopy na alledrogo pe el i jest to najlepsze wyjście, nie są aż takie drogie, w cenie komórek i niektóre obsługują GSM

edit: znalazłem coś takiego można by spróbować wynegocjować niższą cene

http://allegro.pl/item211117811_drukowanie...za_strone_.html

wyszłoby 70pln za 1400, w sumie to dobra cena jak na książke

Edytowane przez TOMAHAWK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzałem na palmtopy na alledrogo pe el i jest to najlepsze wyjście, nie są aż takie drogie, w cenie komórek i niektóre obsługują GSM

NIe licz na to ze jakikolwiek pda zapewni Ci wygodne czytanie duzych na setki stron pdf czy rtf. Te urzadzania sa za wolne do takich zabaw. Chodzi to koszmarie wolno. Chyba zebys konwertowal to do formatu programu isiloX tam juz duzo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na moim brotherku dcp 115c chetnie ci to drukne w sumie wali mnie ile to ma stron bo tusz mam po 8zl a z tego wyjdzie jakies 700-800 stron (cos kolo tego zalezy tez od jakosci powiedzmy ze ta 2 z czterech od dolu)

oczywiscie jakbys przypadkiem przejezdzal obok Myslowic (woj. slaskie obok katowic)

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze mowa o manualu do jakiegos softu... nie siej zamieszania :P

dobra dobra :)... ino tylko dla porządku żeby każdy wiedział kiedy popełnia przestępstwo :D

swoją drogą... mam PDFa 870 stron książki, której nie można dostać w polsce.... ale chyba jej nie będę drukował przemęczę się na monitorze... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi