Skocz do zawartości
Szczuru

Chłodzenie Na Procka Za 120-130zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Już wkrótce będzie nowy komp, i myślę, aby od razu kupić jakieś "lepsiejsze" chłodzenie. Mój budżet to 120-130 zł+AC Ceramique. Myślałem nad Freezerem 7 PRO, Penktiem HP-100, Tecens Gleus i Tacens Gleus PRO (nie wiem czym się różnią). A zapomniałbym: Procek to będzie Intel Pentium E2160, lub Core 2 Duo E4300 (jeszcze się zastanawiam który będzie lepszy). A jeszcze obudowa: Radimax Sagitta, a płyta główna ABIT IP35-E (nie wiem jak będzie z chłodzeniem. Ponoć ciężko się mieści).

Edytowane przez Szczuru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brać Gelusa Pro bez gadania ;)

W kwestii różnic - Gelus "zwykły" wygląda tak, a Gelus Pro tak. Gelus Extreme to Gelus Pro zbudowany całkowicie z miedzi.

Różnią się budową radiatorów - Pro ma nieco więcej żeberek, "napędzany" jest trzema równoległymi ciepłowodami i całość stanowi jeden większy radiator. "Zwykły" Gelus to de facto dwa ze sobą sklejone radiatory o sumarycznie mniejszej powierzchni oddawania ciepła i "napędzane" każde z osobna tylko dwoma ciepłowodami. Poza tym Gelus Pro posiada wentylator o 9 łopatkach i większym przepływie powietrza niż 7 łopatkowy wentylator "zwykłego" Gelusa.

Oba Gelusy mają kontroler obrotów, który razem z całkiem sympatycznymi wentylatorami pozwala na skręcanie/rozkręcanie ich w całkiem rozsądnych wartościach - 800-1500rpm.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się ma do tego PENTAGRAM FREEZONE HP-120 AlCu ?? Czytam jego testy i zbiera pochlebne opinie. Ale ten montaż, świecidełko i brak regulacji obrotów przemawia na korzyść Tacens Gelusa PRO. Gdybym tylko widział porównanie ich wydajności...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wydajność to raczej HP-120 zdradza wyższą... aczkolwiek nie wiem czy na tyle, by warto było w niego inwestować.

Jakość, gabaryty, montaż, kontroler, głośność zdają się być jednak przewagą Gelusa Pro... przy raczej niezbyt kolosalnej różnicy w wydajności. Jeśliby kierować się tylko samą wydajnością to poszukałbym na Allegro jakiejś używanej Ninjy... ale aż się wzdrygam na samą myśl :P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać mam pentagrama i bez O/C mam 65 stopni w stresie gdy są upały i 60 stopni, gdy nei ma upałów. Ściągam za niedługo chłodzenie i instaluję boxa. Jak się okaże, że box też nie będzie dawał rady, to mi zostaje reklamacja procesora, a jeżeli na boksie będą dobre temperatury to serwis Pentagrama powiedział mi, żebym odesłał im chłodzenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robilem test Gelusa Pro. Jakis miesiac pozniej czekajac na graty do WC sam go uzywalem. Coolerek przyjemny, poprawiliby mocowanie i jest git. Duzym plusem tego coolerka jest to ze nie ogranicza dostepu do pamieci i nie zahacza o chlodzenie plyty glownej. Temperatury trzyma calkiem porzadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Mój Pentagram HP-120 AlCu za niedługo pójdzie na sprzedaż, więc szukam czegoś nowego... Mam około 100zł-nie chcę za bardzo wydawać więcej :/. Nie wiem za bardzo co wybrać. Chciałbym, żeby chłodzenie dobrze chłodziło procka na 2.8-3GHz z nie podniesionym/lekko podniesionym Vcore. Chcę też, aby chłodzenie nie było za głośne. Oto co mam na oku:

Pentagram HP-100 ACu+NoiseBloker XE1

AC freezer 7 PRO

Scythe Katana 2

Cooler Master Hyper TX Intel (jakoś bdb wypada w testach...)

ASUS Triton 70 (nie mam przekonania, bo to asus słyszałem o problemach z ich chłodzeniami).

I nie wiem które z tych będzie najwydajniejsze. Najdroższa jest Katana. Pastę już mam: Arctic cooling Silver 5.

Edytowane przez Szczuru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi