Skocz do zawartości
Rafi1991

Mobo Do 300 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takowy problem. Modernizuje kompa, a że nie mam aktualnie zbyt dużych funduszy to szukam dość taniego mobo (do 300 zeta) pod C2D (E4300). Będę podkręcał i jest jeszcze jeden warunek: mobo musi mieć dwa złącza ATA. Zaproponujcie mi coś sensownego. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, zdecyduję się na dokupienie kontrolerów ATA. Tutaj moje pytanie: czy lepiej kupić kontroler na PCI czy konwerter SATA>ATA (http://www.allegro.pl/item205882961_konwerter_ide_sata_2_blyskawicznie_.html) ?? I czy w takim razie lepiej wziąć tego Abita, czy Biostara ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2140 (lub E2160 - to taki E4300 z obciętą połową cache, 1-10% słabszy w zależności od testu) + AB9 + kontroler IDE na PCI z allegro

IB9 jest brzydki i beeeee ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się mają możliwości OC takiego E2160 do E4300 ?? I mam jeszcze do was jedno pytanie. Mianowicie sprawdziłem jaki mam teraz zasilacz i okazuje się, że jest to Modecom Feel 300W. Czy on może zostać biorąc pod uwagę zarówno markę, jak i moc, jeżeli będzie zasilał mobo (weżmy przykładowo na razie IB9) + E4300 + 1GB RAM-u + GF7600GS + karta TV + 2HDD + napęd DVD + nagrywarka DVD (no i będzie OC) ??

Edytowane przez Rafi1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się mają możliwości OC takiego E2600 do E4300 ?? I mam jeszcze do was jedno pytanie. Mianowicie sprawdziłem jaki mam teraz zasilacz i okazuje się, że jest to Modecom Feel 300W. Czy on może zostać biorąc pod uwagę zarówno markę, jak i moc, jeżeli będzie zasilał mobo (weżmy przykładowo na razie IB9) + E4300 + 1GB RAM-u + GF7600GS + karta TV + 2HDD + napęd DVD + nagrywarka DVD (no i będzie OC) ??

Weź go wymień puki czas. To są zasilacze tylko do najsłabszych kompów. Ty potrzebujesz minimum Delte 350W a jeszcze lepiej 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, w takim razie biorę Deltę 400W. Czy to będzie dobry wybór ?? Poczytałem trochę o E2160 i chyba się do niego przekonałem. W takim razie kwota na mobo skacze do 400 zł. Brać AB9 ?? A co do OC procka. Czy na Boxowym chłodzeniu pójdzie do ok. 3 GHz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, w takim razie biorę Deltę 400W. Czy to będzie dobry wybór ?? Poczytałem trochę o E2160 i chyba się do niego przekonałem. W takim razie kwota na mobo skacze do 400 zł. Brać AB9 ?? A co do OC procka. Czy na Boxowym chłodzeniu pójdzie do ok. 3 GHz ??

Powinien pójść, ale polecam tylko do krótkich testów. Jeśli chcesz, aby z taką szybkością "chodził" dłużej, to zmień chłodzenie na lepsze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi