Skocz do zawartości
elvis

Wentylator na 48V

Rekomendowane odpowiedzi

CthuliSS, dlatego właśnie wolałbym osobne zasilanie do tego wenylatora.

Jacek, mówisz większa ilosć ... hmmm... kusząca propozycja. Jak będziesz planował wrzucić na Allegro daj znać :)) albo podaj przybliżoną cenę jaką byś chciał za to cudo --> może wezmę kredyt na to :)) Zawsze można się dogadać że wrzucisz na Allegro z opcją kup teraz a ja od razu korzystam z tej opcji i obaj jesteśmy zadowoleni :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi ote zasilacze to mzoe być ich 5-10 .. sam nie wiem, mzoe nawet więcej!! :) A jak ktoś chętny to mogę sprzedać światłowody jak ktoś chce.. :) Moze cięzko je użyć ale to mniejsza z tym ;) Albo urządzenia specjalistycze noki(do urządzeń sieciowych)..... czego to ja nie mam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek - co do światłowodów - masz może pojęcie czy dałoby się za ich pomocą "przedłużyć" kontrolkę LED sieciówki z tyłu MoBo na przód obudowy ? bo w sumie od dawna o tym myślę ale jakoś nie natknąłem sie na powiedzmy 0,5m światłowodu walające się po podłodze :D

(jakbyś coś wiedział/miał do zaoferowania to wal na prv-a - emalję już do Ciebie wysłałem)

A wracając do naszych ulubieńców MC48B6NDNX - przełamałem lenistwo i wróciłem do tematu : wykorzystując stary zasilacz AT i ładowarkę do komórki udało mi się uzyskać napięcie około 20V i .... ruszył :!:

Poprzednio na około 15V tylko próbował poruszyć łopatkami i nic więcej. Na pych tyż nie ruszał :lol:

Na tych 20V ma przyzwoity "dmuch" i niestety nieźle buczy :?

Cóż - bezszelestnego kompa z jego użyciem nie złożę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nasz ulubieniec ruszył mi na 15V kiedy podpiąłem go pod zasilacz od skanera Mustek 6000P :)) ładnie chodzi i nie ma problemu z ruszeniem. Ale ten jego odgłos pracy ... mógłby ciszej chodzić ale jeśli będzie w wytłumionej matą obudowie to nie będzie go słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CthulpiSS i tu bidnie, światłowód jest niestety za cienki, to nie te plastikowe drucigi z lamper produkcji zsrr :) (są cienkie jak włos)

No ale jeżeli chesz zrobć u siebie superszybką sieć w chacie to nei ma problemu :) Na raz przesłałając powiedzmy kilka filmów w ciągu kilku sekund.. chyba dało by radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CthulpiSS i tu bidnie, światłowód jest niestety za cienki, to nie te plastikowe drucigi z lamper produkcji zsrr :) (są cienkie jak włos)

No ale jeżeli chesz zrobć u siebie superszybką sieć w chacie to nei ma problemu :) Na raz przesłałając powiedzmy kilka filmów w ciągu kilku sekund.. chyba dało by radę ;)

Powiedzialbym nawet ze jest cienszy od wlosa (sam swiatlowod, bez otoczki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do naszych ulubieńców MC48B6NDNX - przełamałem lenistwo i wróciłem do tematu : wykorzystując stary zasilacz AT i ładowarkę do komórki udało mi się uzyskać napięcie około 20V i .... ruszył  :!:

Poprzednio na około 15V tylko próbował poruszyć łopatkami i nic więcej. Na pych tyż nie ruszał  :lol: 

Na tych 20V ma przyzwoity "dmuch" i niestety nieźle buczy  :? 

Cóż - bezszelestnego kompa z jego użyciem nie złożę ...

Jak już pisałem na 24-5 jest nieco lepiej (jużnie słychać tego "buczenia"), ale napewno nie można powiedzieć że ten zasilacz jest bezszlestny. Jak chcesz posprawdzać różne napięcia to łącz te zasilacze dodatkowo z bateriami (np. 9V). U mnie były np. 3 baterie + zasilacz od komórki (ok. 9V).

Generalnie po moich obserwacjach moge stwierdzić, że zmniejszenie napięcia z ok. 40 V na 25V dało niewielki spadek ciszy tego wetylatora :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek - co do światłowodów - masz może pojęcie czy dałoby się za ich pomocą "przedłużyć" kontrolkę LED sieciówki z tyłu MoBo na przód obudowy ? bo w sumie od dawna o tym myślę ale jakoś nie natknąłem sie na powiedzmy 0,5m światłowodu walające się po podłodze :D

To nie prościej przylutować kabelki w miejsce diody w sieciówce :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie więc co z moim wentylem ?? mam szczęście skoro mi chodzi na 15V a wasze identyczne nie chcą ?? Już nawet sprawdziłem kilka razy czy na pewno na zasilaczu jest 15V :)) otóż jest 15V 1A :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem 3 z 5 sztuk i na 15V mam tylko lekkie "drgnienie" skrzydeł

To nie prościej przylutować kabelki w miejsce diody w sieciówce :?:

masz ABSOLUTNĄ rację ... tylko że ja mam sieciówkę "zintergowaną" z MoBo i abstraciach!ąc od kwestii gwarancji której tracić NIE chcę to dotarcie do tych diód zamkniętych w tej quasi-obudowie razem z USB byłoby chyba ciężkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie więc co z moim wentylem ?? mam szczęście skoro mi chodzi na 15V a wasze identyczne nie chcą ?? Już nawet sprawdziłem kilka razy czy na pewno na zasilaczu jest 15V :))  otóż jest 15V  1A :))

Weź sprawdź miernikiem i wtedy będzie wszystko jasne. jeśli rzeczywiście jest to 15V to masz szczęście i nie ma co dalej na ten temat dyskutować bo to bez sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzialbym nawet ze jest cienszy od wlosa (sam swiatlowod, bez otoczki)

No ja mam cienkie włosy(na głowie :D) heheh) wiec tak to porównałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi