Skocz do zawartości
Sh4dow

8800gts 640mb Czy Radeon 2900xt?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupuję nowy komputer i zamierzam przeznaczyć na kartę graficzną ~1400zł.

Zastanawiam się nad dwoma modelami, których cena jest taka sama (1380zł):

GeForce 8800 GTS 640MB (Asus'a)

lub

Radon HD 2900XT 512MB (512-bit)

Która z tych kart jest lepsza?

Jest jakieś znaczenie marki procesora w wydajności tych kart?

To jest cały zestaw:

http://i12.tinypic.com/6bjhxna.jpg

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: Czy ta pamięć (EPP) będzie działać z tą płytą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super zestaw, ale nie taki złomowy zasilacz. Conajmniej Be Quiet Straight Power 450W! I dysk również Hitachi T7K500 320GB (wiele cichszy).

Jeśli chodzi o pytanie z tematu to raczej 8800GTS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Zmień ten dysk twardy. Jest strasznie głośny i niewarty swojej ceny.

A może czymś to poprzesz? Jest jeszcze wd 320aaks ale już słyszałem złą opinię o nim na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie jestem przekonany do WD. Już mi jeden dysk WD padł i straciłem ważne dane.

Co myślicie o Samsungach?

Nie wiem czy nie wziąć 8800GTS 320MB... ponad 300zł różnicy

Duża jest różnica w wydajności?

Edytowane przez Sh4dow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o dysk to najwydajniejsze są WDki z serii AAKS, i ja radziłbym Tobie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> dysk z tej serii.

Wejdż sobie na str główną purepc i tam masz recenzje twardzieli.

Jeśli chodzi o grafę to ja też niedługo będę składał kompa i wezme prawie napewno 2900xt (lub jak starczy kasy to g80 gtx). Wg. mnie nie jest tak żle ze sterami u niego. Recenzje tego Radka były robione ok. 15 maja gdy była jego premiera, a od tego czasu mineło już naprawdę sporo czasu i są dostępne nowe starowniki (przeczytaj sobie recke na pclab)

GF8800 640mb napewno wygrywa z R600 jeśli chodzi o pobór prądu i poziom głośności, ale jeśli Tobie to nie przeszkadza to bierz 2900xt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawie mam płytę za 760zł, DDR2 1066 za 1120zł i kartę graficzną za 1380 (8800gts 640mb).

Nie lepiej by było kupić pamięci 2x Patriot DDRII 2 GB 800MHz Dual LLK CL4 (800zł) i tańszą płytę za około 500zł ale za to kartę 8800GTX?

Co by mi dało większą wydajność w grach? DDR2-1066 i 8800gts 640 czy może ddr2-800 i 8800gtx?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi