Skocz do zawartości
Bishop

Nietypowy Zestaw - Pomoc W Wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję złożyć niewielki komputer, który miałby służyć praktycznie tylko do dwóch zastosowań: oglądania filmów (dvd, divx, w przyszłości zapewne hd dvd i blu-ray) na TV i do słuchania muzyki. Chodzi mi o jak najlepszy stosunek ceny do wydajności i przy okazji o cichą pracę (w miarę możliwości cichy zasilacz i chłodzenie procka, bezwiatrakową kartę graf). Z elementów, które wybrałem:

1. Obudowa Aplus BlockBuster BA (taka mała, czarna, można postawić w szafce pod telewizorem)

2. Zasilacz ok. 300-350W (chętnie posłycham rad co do typu - zależy mi na jakimś markowym produkcie)

3. Płyta microATX - na socket 775 - tu nie mogę się zdecydować. Jest sporo modeli na rynku, mam dylemat czy kupić płytę ze złączem s-video (szczerze powiedziawszy to nie wiem nawet, czy takie istnieją z 775) bo wydaje mi się, że zintegrowana grafika wystarczy mi do powyższych zastosowań. Proszę o radę.

4. Procek CoreDuo E4300 1,8 Ghz (to chyba najtańszy w tej chwili proc z tej rodziny, uważam że silniejszego nie ma sensu kupować)

5. Grafika Radeon X1300Pro - ewentualnie jeśli płyta będzie bez s-video (lub coś w podobnej cenie, będę wdzięczny za sugestie)

6. 512 MB Ram - coś z tańszego sortu, z opcją rozszerzenia w przyszłości o drugą taką kość

7. Za jakiś czas karta muzyczna (jaka - to w zależności od tego co będzie na rynku)

8. HDD, DVD - to raczej wiadomo

Komp będzie podłączony do TV przez złącze s-video --> euro (32-calowy kineskopowy tv). W perspektywie do Flat LCD Full HD via DVI-->HDMI (takie mam plany).

Proszę więc o wszelkie sugestie i rady. Czy taka konfiguracja będzie ok, czy może warto coś zmienić?

I jeszcze jedno. Nigdy nie korzystałem z Windows XP Media Center Edition. Czy warto decydować się na ten system? Czy zwiększy komfort w sensie np. dużej, wyraźniej czcionki na ekranie (wiadomo jak tradycyjne TV wyświetlają obraz z kompa)? Czy w takim razie powinienem zaopatrzyć się w tuner tv (kwestia pilota, którym dałoby się sterować całym zestawem - byłoby miło)?

Pozdrawiam,

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada - jak ma byc tanio i dobrze, to kup zmodowanego Xboxa (tego pierwszego, nie Xbox 360) z Xbox Media Center.

Iloscia obslugiwanych formatow nie ustepuje PC, a jest duzo tanszy i o wiele lepiej sie IMHO spisuje w tej roli.

Koszt to ok. 600zl, zalezy jak Ci sie uda aukcje trafic.

A jak HD-DVD/Bluray sie upowszechnia, to zlozysz wtedy kompa pod nowe formaty. Na razie IMHO nie ma sie co z tym spieszyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie xbox nadaje sie tylko do divx niskiej rozdzielczosci a on z pewnoscia jak i ja szuka playera hdtv.

Wlasnie jestem na etepie skladania zloma do ogladania x264.

Znalazlem bardzo ciekawa plyte do tego zastosowania - http://www.ocworkbench.com/2007/asrock/ALI...-HDREADY/g1.htm do tego doloze taniego x2, 512 ramu, dysk jakis i to wszystko. Niestety brakuje mi taniej obudowy do tego zestawu pod telewizor. Te ladne eleganckie kosztuje prawie 1000 zlotych. Aplus BlockBuster BA jest tania ale mi sie nie podoba.

Znalazl ktos moze plyte glowna tego typu ale pod intela? c2d podstawowe modele sa niewiele drozsze od x2 i nie ukrywam ze wolalbym intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Planuję złożyć niewielki komputer, który miałby służyć praktycznie tylko do dwóch zastosowań: oglądania filmów (dvd, divx, w przyszłości zapewne hd dvd i blu-ray) na TV i do słuchania muzyki. Chodzi mi o jak najlepszy stosunek ceny do wydajności i przy okazji o cichą pracę (w miarę możliwości cichy zasilacz i chłodzenie procka, bezwiatrakową kartę graf). Z elementów, które wybrałem:

1. Obudowa Aplus BlockBuster BA (taka mała, czarna, można postawić w szafce pod telewizorem)

2. Zasilacz ok. 300-350W (chętnie posłycham rad co do typu - zależy mi na jakimś markowym produkcie)

3. Płyta microATX - na socket 775 - tu nie mogę się zdecydować. Jest sporo modeli na rynku, mam dylemat czy kupić płytę ze złączem s-video (szczerze powiedziawszy to nie wiem nawet, czy takie istnieją z 775) bo wydaje mi się, że zintegrowana grafika wystarczy mi do powyższych zastosowań. Proszę o radę.

4. Procek CoreDuo E4300 1,8 Ghz (to chyba najtańszy w tej chwili proc z tej rodziny, uważam że silniejszego nie ma sensu kupować)

5. Grafika Radeon X1300Pro - ewentualnie jeśli płyta będzie bez s-video (lub coś w podobnej cenie, będę wdzięczny za sugestie)

6. 512 MB Ram - coś z tańszego sortu, z opcją rozszerzenia w przyszłości o drugą taką kość

7. Za jakiś czas karta muzyczna (jaka - to w zależności od tego co będzie na rynku)

8. HDD, DVD - to raczej wiadomo

Komp będzie podłączony do TV przez złącze s-video --> euro (32-calowy kineskopowy tv). W perspektywie do Flat LCD Full HD via DVI-->HDMI (takie mam plany).

Proszę więc o wszelkie sugestie i rady. Czy taka konfiguracja będzie ok, czy może warto coś zmienić?

I jeszcze jedno. Nigdy nie korzystałem z Windows XP Media Center Edition. Czy warto decydować się na ten system? Czy zwiększy komfort w sensie np. dużej, wyraźniej czcionki na ekranie (wiadomo jak tradycyjne TV wyświetlają obraz z kompa)? Czy w takim razie powinienem zaopatrzyć się w tuner tv (kwestia pilota, którym dałoby się sterować całym zestawem - byłoby miło)?

Pozdrawiam,

Grzesiek

do tych zastosowan e4300 to chyba nienajlepszy pomysl do tego dochodza drogie plyty glowne itela

do tego wystarczy w zupelnosci

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6000183

http://www.agito.pl/product/31423?cid=1

kupujac e4300 to prawie 200zl w bloto przy tych zastosowaniach biorac amd masz prawie plyte i proca za cene samego e4300

a co do media center to warto brac cos z rodziny 8400 z racji ze dekoduja x264 badz cos od amdati hd 2400 ( tu bedzie full hd lacznie z dzwiekiem)

http://ati.amd.com/products/Radeonhd2400/index.html

zasilka to amacrox ax400

wariant najbardziej minimalistyczny to fortron 350 thap za 40zl z allegro

Edytowane przez geks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bishop

Lubię takie tematy:)

Do rzeczy

Szkoda kasy na c2d

1. płyta najważniejsza coś z chipsetem 690g i z TV + HDMI, dodatkowa grafa zbędna.

jest kilka propozycji. Poleciłbym Biostara z mojej sygnaturki ale dorwanie go gdzieś w PL graniczy z cudem.

tutaj masz test poczytaj i coś wybierz

2664764[/snapback]

OT widzę, że zestaw złożony i jak się sprawuje?

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi