Skocz do zawartości
ChrisG

7900gs/8600gt/1950pro Rev.2.0

Rekomendowane odpowiedzi

W sieci sa wszystkie testy 8600GT podane na sterownikach 158.22.

Tutaj wam zobrazuje co wnosza nowe sterowniki.

Test bedzie porownywany do wynikow egieldy ze starcia 7900gs vs 1950 REV2.0 tam byly najnowsze stery do tych kart.

Sterowniki poszczegolnych kart,i ustawienia,karty podkrecone

7900gs ForceWare 93.71

630 / 850

Radeon X1950 PRO - Catalyst 7.4

640 / 775

8600GT 162.15 beta dostepne na stronie NVIDIA

680/850

Testy beda uzupelniane na bierzaco,dzisiaj w nocy powinnem skonczyc.

Rainbow Six: Vegas (PhysX)

Plac - FPS [ im więcej tym lepiej ]

1024 x 768 - AA-OFF Anizo-x16

Dołączona grafika

Rainbow Six: Vegas

Helikopter - FPS [ im więcej tym lepiej ]

Dołączona grafika

Quake 4

Data Processing Security - FPS [ im więcej tym lepiej ]

1280 x 1024 - AA-x4 Anizo-x4

Dołączona grafika

Xpand Rally Xtreme

Super OS - FPS [ im więcej tym lepiej ]

1280 x 1024 - AA-OFF Anizo-x16

Przepraszam wszystkich wdal mi sie blad

TAk to wyglada

8600GT-60,1

7900GS-74

1950pro-69.8

Call of Duty 2

Crossing the Rhine - FPS [ im więcej tym lepiej ]

1280 x 1024 - AA-OFF Anizo-OFF

Dołączona grafika

Rommel's Last Stand - FPS [ im więcej tym lepiej ]

1280 x 1024 - AA-OFF Anizo-OFF

Dołączona grafika

S.T.A.LK.E.R.

Dołączona grafika

Company of Heroes Kompania Braci

Company of Heroes Kompania Braci

Training - FPS [ im więcej tym lepiej ]

1024 x 768 - AA-x4 Anizo-x8

Dołączona grafika

Call of Juarez

SM 3.0 - 800 x 600 - Cienie High 2048 - AA-OFF Anizo-x16

Dołączona grafika

Test Drive Unlimited

Test - FPS [ im więcej tym lepiej ]

1280 x 1024 - HDR - AA-OFF Anizo-x16

[Dołączona grafika

tu nowe stery nic niewniosly wynik identyczny jak na egieldzie na sterach 158.22,ale nadal niejest zle.

Gothic III 1280 x 1024 - AA-OFF Anizo-OFF

Dołączona grafika

Battlefield 2142

Dołączona grafika

Na koniec zestawienie cen na dzisiaj,najtansze!!

Palit XpertVision GeForce 8600GT 393zl

Galaxy GeForce 7900GS CM 420zl(tu trzeba zaznaczyc ze ta wejsja niejest w stanie sie podkrecic do ustawien z testy,co lepsze sztuki 620/750,watek o tej karcie i problemach na pure,ja bym jej nie kupil ale to moje zdanie i niekazdy musi sie zemna zgodzic,poprostu szukal bym troszke drozszego bezproblemowego modelu)

GeCube Radeon X1950Pro 447zl

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dodatkowe 256 ram raczej dużej różnicy nie zmieniają przy tych rozdzielczościach, na których testuje chrisG

no prawdopodobnie mała różnica by była ... ale te 512mb mają jeszcze pewnie ficzery dodatkowe w rdzeniu ;) ps a w sumie jest i PRO 512mb np od Sapphire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wam moge powiedziec o roznicy 8600gt 512, czyli nie ma scinek, spadow fps, rozmazujacej sie animacji. jak ciekawostke dodam ze jak wyjąłem 512 ram , zeby miec dual chanel to wyniki w 3dsmarkach podskoczyly o kilka %, wiec widac ze 512 ma potencjal do oszczedzania naszych pieniedzy na zbedny ram :] aczkolwike pryrost fps z tytulu 512 ramu na grafie nie jest duzy ramptem 0-10fps tylko stabilnosc framratu rosnie czyli tego czego nie pokaza wam te durne tabelki i testy chyba ze recenzjujacy o tym wspomni... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wam moge powiedziec o roznicy 8600gt 512, czyli nie ma scinek, spadow fps, rozmazujacej sie animacji. jak ciekawostke dodam ze jak wyjąłem 512 ram , zeby miec dual chanel to wyniki w 3dsmarkach podskoczyly o kilka %, wiec widac ze 512 ma potencjal do oszczedzania naszych pieniedzy na zbedny ram :] aczkolwike pryrost fps z tytulu 512 ramu na grafie nie jest duzy ramptem 0-10fps tylko stabilnosc framratu rosnie czyli tego czego nie pokaza wam te durne tabelki i testy chyba ze recenzjujacy o tym wspomni... :P

nieobraz cie ale 512mb przy 8600GT to bezsens jak ktos posiada 1gb ram,a to jest standartem a w nowe gry niegra sie na 512mb ramu.A roznicy w minimalnych fps tez w dzisiejszych tytulach niema przy tej grafie.No chyba ze grasz 1600 x1200 na 8600gt to bedziesz wstanie to wykozystacz z milym pokazem slajdow.

PS.o jakiej ty rozmazujacej sie animacji gadasz <_<

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.o jakiej ty rozmazujacej sie animacji gadasz <_<

O blurze :lol2: :lol2:

512 na 8600 to tak samo jak z 7900 i 512 oraz 256 na 7600 :)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowie o blurze... jak duzo sie dziej na ekranie i masz smietnik to pomimo ze niby masz duzo fps animacja sie "rozmazuje", w nowe gry tez ciezko sie gra na 1gb ramu wyjmi jedna kostke o odkrec swojego cd2 to pogadamy bo nie kazdego stac na taki sprzet :P

no i wtedy odpal stalkera g3 itp itd to zobaczysz kosmiencze roznice z tytulu 512ramu nawet w takim americas army na silniku ut2.4 czy 2.5 nie pamietam na ktorym patchu silnika jest 512 ramu daje solidnego kopa bo nie ma zadnych scinek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodany Gothic3.

@hihot

Byla konsultacja nad twoja wypowiedzia z Focusem na temat uzytnosci 512MB na 8600GT,prawda jest taka ze niema sensu kontroler jest 128bit po dwa kanaly 2x64,w 98% niejest wstanie tego wykozystac,zdazaja sie wyjatki,ale w wiekszosci przypadkow jest gorzej niz na 256MB 8600GT.

Z rozmyciem to musisz sobie proradzic bo jestes jedyny co to widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna jakies szczegoly dotyczace testu gothic 3 np save + co robiles ile czasu jakie ustawienia

bym chcial porownac sobie

np wystarczy tylko na temat testu "las" ;)

a ciekawy dlatego jestem bo zrobilem sobie tescik ustawienia w menu "duze" czyli anizo 4x nawet i walke w lesie sobie stoczylem i wyniki calkiem inne na 7900gs przy procku c2d 3.1ghz i 2gb ram

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg

2410, 69073, 27, 50, 34.891

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super to moze sobie zorganizuje taka karte i zrob test na swoim kompie z 1gb i 2gb ramu i opwiedz roznice i wtedy bedzie git bo ja widze uzytecznosc na kazdym kroku poza oc pamieci bo powyzej 860 nie darady wyjsc przynajmniej na moim modelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metody testu nie usiadczysz z moich ust ani podanych miejsc ani dokladnych ustawien,z takimi pytaniami i prozbami do Focusa z egieldy.

Przejzyj testy 7900gs 256mb i 7900gs 512 to zobaczysz oczym mowie,a jak troszke poczekasz to zobaczysz takie porownaie na egieldzie.

W gothic powiem ci ze ustawienia juz ci sie niezgadzaja i jestes nie w tym miejscu co trzeba :D

Ostatnia gra dodana

Battlefield 2142

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Czy te karty w linkach poniżej to są te same?

http://mojepc.pl/index.php?ProductID=24475

http://www.sklep.abad.pl/index.php?type=sh...od&id=36813

Nadają się one do OC / Vmods ?

Bo zastanawiam czy brać 7900GS , czy 8600gt

Edytowane przez Suchyb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Czy te karty w linkach poniżej to są te same?

http://mojepc.pl/index.php?ProductID=24475

http://www.sklep.abad.pl/index.php?type=sh...od&id=36813

Nadają się one do OC / Vmods ?

Bo zastanawiam czy brać 7900GS , czy 8600gt

To te same karty, nadaja sie do vmodow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600GT - ale kupujac ja, trzeba miec na uwadze o/c i to wieksze niz to z testu ;-) (bo to zaprezentowane to praktycznie zadne o/c)

To jest standardowe OC, nie każdy łapie za ołówek i robi @900 :> Pamętaj o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też jest jasne i klarowne. 8600 to karty bardzo przeciętnę. Znacznie bardziej niż swego czasu 7600. Zostały obdarte z wszystkiego co właściwie można było z wyciagnąć. Pozostawiono tylko to co jest niezbędne do działania karty.(co mi po tej nowocześniejszej architekturze skoro zostały z niej szczątki.) Upływ czasu napewno nie będzie grał na ich korzyść. Można się bawić w podręcanie. Jednak nie każdy (jak ktoś już wcześniej wspomniał) pierwsze co robi po wyjęciu karty z pudełka to zdejmuje chłodzenie i chwyta ołówek. W dodatku trzeba kupić odpowiedni model , odpowiedniej firmy. Ciekawe poejście. Chcecie mieć jaką taką wydajność to dłubcie przy karcie. (w doddatku nie wiadomo czy pomoże). No bez jaj. Nedługo każa nam sami je sobie polutować. Bo w pudełku będą leżeć tylko poszczególne części. Jakoś jak widać daje się zrobić karty które bez kręcenia udostępniaja sensowną wydajnosć. Niestety, więc tłumaczenie, że karta jest swietna tylko trzeba ją odpowienio wykęcić, porysować ołówkiem, zamontować odpowiednie chłodzenie itp, itp.... do mnie nie trafia.

Proszę nie rzucać się na mnie, że prowadzę krucjate przeciwko 8600. Po prostu przykro, że zrobiono z niej coś takiego, a wypowiedzi niektrórych osób twoerdzących, że z kolejnymi miesiącami potęga 8600 będzie się ujawniać jest co najmniej dziwne. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują zdecydowanie na coś innego. I wcale się z tego nie cieszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi