Hawk Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Nforce 2 Zastanawiające 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Hawk - to może być równie dobrze tzw. artykuł sponsorowany i tyle. konkurencja przecież nigdy nie śpi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 oto co napisali o tym na FRAZPC.PL Jako że parę osób spytało mnie w ciągu ostatniej godziny, co myśleć o sprawie przedstawionej przez The Inquirer myślę, że warto abyście sami mogli stwierdzić, jak można ją zinterpretować. Serwis The Inquirer spekuluje jakoby chipsety "NVIDIA nForce2 posiadały poważne problemy". Według The Inquirer, te "poważne problemy" chipsetu polegają na tym, że w jednym zestawie firmy Shuttle znaleziono jakiś problem. Cytuję : "(...) Wygląda na to, że BIOS dostarczony wraz z zestawem może nawet uniemożliwić POST komputera po zmianie jakichś ustawień. Jedynym sposobem na ponowne działanie zestawu jest otwarcie go i wyzerowanie CMOS i zbootowanie przyciskając przycisk Insert.(...)" Według The Inquirer także płyty główne innych producentów (ASUS, EPoX i ABIT) mają podobne problemy wynikające z jakichś wad nForce2, jak sugeruje autor. Co prawda, w dalszej części występuje wątpliwość, czy jest to problem nForce2 czy poszczególnych producentów, jednak podane są linki rzekomo związane z problemami. Docelowo znajdziemy pod nimi jednak po prostu forum dyskusyjne na temat płyt ASUS czy EPoX. Jedynym "właściwym" linkiem jest link do wątku na temat zestawu firmy Shuttle. Dobrze, że przynajmniej setki recenzentów na całym świecie takich "podejrzanych problemów" nie zauważyły... Mnie osobiście po testach wielu już płyt głównych z nForce2, lekturach wielu już recenzji innych redakcji bardziej intryguje zestawienie reklam wokół tej informacji (po prawej ATI, u góry VIA, czyli konkurencji NVIDIA na dwóch rynkach). I z tym siem zgadzam. Sam w niedziele odbieram EPOXA 8RDA 8) 8) 8) ,a i jeszcze jedno mam nadzieje że dobrze poszukałem ona od 8RDA+ różni siem tylko lanem, fireware i dźwiękiem :?::?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 z tego co wiem - tak. i do tego mniej się ćipset grzeje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 28 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2003 oto co napisali o tym na FRAZPC.PL Jako że parę osób spytało mnie w ciągu ostatniej godziny, co myśleć o sprawie przedstawionej przez The Inquirer myślę, że warto abyście sami mogli stwierdzić, jak można ją zinterpretować. Serwis The Inquirer spekuluje jakoby chipsety "NVIDIA nForce2 posiadały poważne problemy". Według The Inquirer, te "poważne problemy" chipsetu polegają na tym, że w jednym zestawie firmy Shuttle znaleziono jakiś problem. Cytuję : "(...) Wygląda na to, że BIOS dostarczony wraz z zestawem może nawet uniemożliwić POST komputera po zmianie jakichś ustawień. Jedynym sposobem na ponowne działanie zestawu jest otwarcie go i wyzerowanie CMOS i zbootowanie przyciskając przycisk Insert.(...)" Według The Inquirer także płyty główne innych producentów (ASUS, EPoX i ABIT) mają podobne problemy wynikające z jakichś wad nForce2, jak sugeruje autor. Co prawda, w dalszej części występuje wątpliwość, czy jest to problem nForce2 czy poszczególnych producentów, jednak podane są linki rzekomo związane z problemami. Docelowo znajdziemy pod nimi jednak po prostu forum dyskusyjne na temat płyt ASUS czy EPoX. Jedynym "właściwym" linkiem jest link do wątku na temat zestawu firmy Shuttle. Dobrze, że przynajmniej setki recenzentów na całym świecie takich "podejrzanych problemów" nie zauważyły... Mnie osobiście po testach wielu już płyt głównych z nForce2, lekturach wielu już recenzji innych redakcji bardziej intryguje zestawienie reklam wokół tej informacji (po prawej ATI, u góry VIA, czyli konkurencji NVIDIA na dwóch rynkach). I z tym siem zgadzam. Sam w niedziele odbieram EPOXA 8RDA 8) 8) 8) ,a i jeszcze jedno mam nadzieje że dobrze poszukałem ona od 8RDA+ różni siem tylko lanem, fireware i dźwiękiem :?::?: tylko huehuehu ;-) chyba az :P e tam 8rda nie oplaca sie za 50 dyszek wiecej masz mega wypasny dzwiek czyli 8rda+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 28 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2003 boszzz co za idiotyzmy na tym the inquirer, a taki madry serwis kiedys byl... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 28 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2003 Witam, wczoraj nforce bardzo mi podpadl. Zachcialo mi sie zmienic plyte (cholera wie po co). Zakupilem Solteka 75FRN-L. Wyrecilem stare mobo z obudowy (ECS K7S5A) wyjalem procka, wlozylem do solteka. Podekscytowany wlaczam power. Wow, wstalo. Odpalilo sie ladnie, poustawilem w biosie potrzebne opcje. No to czas na instalke windy xp, wkladam cd i butuje sie. Hmm co to ma byc, laduje pliki instalator i wywalilo ze mam wlozyc dyskietke 8O Po chwili zorientowalem sie ze moj naped LS-120, ktorego uzywam jako czytnitka zwyklych dyskietek powoduje takie problemy. Wylaczajac go w biosie zauwayzlem - kurde cos zapisywanie ustawien zle dziala. Y wciskam i lagi jakies :o Odpalam jeszcze raz buta z cd. Po pare sekundach restart. Przeklalem glosno i jeszcze raz bios, dalem bezpieczne ustawienia pamieci itp, lecz dalej restarty. Po 15 minutach wpadlem na pomysl zeby przestawic procka na 100FSB (xp2000+ palomino). I stala sie sprawa jasna. Bez zadnych problemow zainstalowal sie windows itp. Przy probie przelaczenia na 133FSB nie laduje sie windows i nastepuje czesto restart juz w biosie. Pomyslalem coz, nowy bios pewnie potrzebny. Zassalem i zaladowalem. Nic nie zmienilo sie w kwesti 133fsb. No coz, pomyslalem ze moze procek sie grzeje i uzyje jutro lepszej pasty. Temat zostawilem do dzisiaj. Instalujac sobie rozne programy doszedlem do winampa. I tutaj pojawily sie problemy. Za cholere nie moge uzyskac dzwieku na tylnych glosnikach. Ustawiam w mixerze linein jako rear out i w windowsie typ glosnikow na kwadrofoniczne czy tez 5.1 itp. NIC. Zadnego najmniejszego dzwieku z tylnych. Mocno zniesmaczony postanowilem poogladac tv. uzywam karty DVB (tuner tvsat na pci). Zainstalowalem sterowniki, odpalilem swoj ulubiony program. Ogladam chwile i nagle program sie wiesza :roll: Po wielu probach stwierdzilem ze kazdy program od dvb wywala sie po okolo minucie. Procek na 100fsb ma 38 stopni wiec troszke sporo. Dzisiaj doloze nowa paste i sprawdze czy to cos pomoze. Ot tyle. I niech ktos powie ze K7S5A to zla plyta. Moze macie rozwiazanie dla problemow: 1. FSB 2. Dzwiek 3. DVB 4. LS-120 Z nad porannej kawy Przemol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 28 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2003 38 stopni to sporo 8O :?: :?: Mój stary axp1700+ miał 50 idle i nie było z nim żadnych problemów, ajak miał dobre dni to w stresie potrafił osiągać 60, więc napewno to nie jest problem z prockiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 28 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2003 Przemol^N - dziwne dziwne - u mnie też na początku płyta zachowywała się podejrzanie - ABSII może Ci wariuje i zawiesza sys? przełącz zworkę na pł. głównej i weg z AntiBurnShield - u mnie pomogło. śmigam na fsb 166. z głośnikami próbowałem raz tylnimi - też nie chce mi grać jako rear, nic tylko soltek chce wymusić zakup śledzia z wyjsciami cyfrowymi, rear i subwoofer'a... u mnie jakieś opory BIOS miał czasami jak coppershima miałem źle założonego (ja lama). z kartą TV (bt878) problemów żadnych :| aha i też przesiadłem się z k7s5a (przymusowo, skopciła siem ;) aha u mnie problemy jakiekolwiek ustały po potrzymaniu przestawieniu zworki do clear CMOS na 10min. powodzenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...