Skocz do zawartości
demisen

Ładowania Paska Windows = Co Sie Dzieje ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ładowane sa chyba wszystkie sterowniki, i programy potrzebne do odpalenia windows. :) Reszta jest ladowana po odpaleniu systemu.

Znaczy.. Generalnie z tego co zaobserwowałem czas ładwania zależy przede wszystkim od:

1. Szybkości komputera (to chyba jasne i oczywiste)

2. Ilości sterowników oraz zaśmiecenia systemu

3. Karty sieciowej - ja gdy mam włączoną sieciówkę, system uruchamia się nawet do kilku razy dłużej (podejrzewam, że szuka sieci) - dlatego zwykle, gdy w sieci nie pracuję, jest ona w BIOSie wyłączona.

Tak więc jeżeli masz sieciówkę i jej nie używasz, wyłącz ją w BIOSie albo chociażby wyłącz sterownik. Powonno w znacznym stopniu skrócić czas ładowania systemu.

Gdzieśtam kiedyśtam widziałem też poradnik (gdzie w jakim kluczu rejestru można cośtam zmienić aby włanie ten czas ładowania skrócić) - ale to było daawno temu, więc teraz już nie pamiętam.

Pzdr.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyj programu regcleaner, tam w łatwy sposób możesz wrzucić coś niepotrzebnego z autostartu, albo w uruchom wpisz msconfig.exe ;).

Wyłączanie programów w MSCONFIG nie służy spadkowi czasu ładowania systemu. Owszem - warto wyłączyć tam niepotrzebne programy, bo zawalają niepotrzebnie pamięć, lecz one spowalniają system już po jego załadowaniu, a nie mają wpływu na jego ładowanie się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam ładowane też są pliki z katalogu \WINDOWS\Prefetch.

Pliki te mają chyba służyć przyspieszeniu najczęściej używanych aplikacji, ale ładują się podczas startu systemu i spowalniają to. Jednak nie polecam kasowania od razu wszystkich, lepiej trochę więcej o tym poczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi