demisen Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Co się dzieje w czasie kiedy leci ten pasek w logo win xp przy ładowaniu ? Na 2 identycznych kompach na świeżych systemach + te same stery i nic więcej, na jednym przelatuje 2x a na drugim 6x. Ładowane są jakieś pliki czy co :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Ładowane sa chyba wszystkie sterowniki, i programy potrzebne do odpalenia windows. :) Reszta jest ladowana po odpaleniu systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) Ładowane sa chyba wszystkie sterowniki, i programy potrzebne do odpalenia windows. :) Reszta jest ladowana po odpaleniu systemu.Znaczy.. Generalnie z tego co zaobserwowałem czas ładwania zależy przede wszystkim od: 1. Szybkości komputera (to chyba jasne i oczywiste) 2. Ilości sterowników oraz zaśmiecenia systemu 3. Karty sieciowej - ja gdy mam włączoną sieciówkę, system uruchamia się nawet do kilku razy dłużej (podejrzewam, że szuka sieci) - dlatego zwykle, gdy w sieci nie pracuję, jest ona w BIOSie wyłączona. Tak więc jeżeli masz sieciówkę i jej nie używasz, wyłącz ją w BIOSie albo chociażby wyłącz sterownik. Powonno w znacznym stopniu skrócić czas ładowania systemu. Gdzieśtam kiedyśtam widziałem też poradnik (gdzie w jakim kluczu rejestru można cośtam zmienić aby włanie ten czas ładowania skrócić) - ale to było daawno temu, więc teraz już nie pamiętam. Pzdr. Edytowane 30 Czerwca 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) Uzyj programu regcleaner, tam w łatwy sposób możesz wrzucić coś niepotrzebnego z autostartu, albo w uruchom wpisz msconfig.exe ;). Edytowane 30 Czerwca 2007 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) mi kiedys cd-rom (chyba bylo z nim cos nie tak) z 2 paskow zrobil ~16 :blink: Edytowane 30 Czerwca 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Uzyj programu regcleaner, tam w łatwy sposób możesz wrzucić coś niepotrzebnego z autostartu, albo w uruchom wpisz msconfig.exe ;).Wyłączanie programów w MSCONFIG nie służy spadkowi czasu ładowania systemu. Owszem - warto wyłączyć tam niepotrzebne programy, bo zawalają niepotrzebnie pamięć, lecz one spowalniają system już po jego załadowaniu, a nie mają wpływu na jego ładowanie się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raiden Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 O ile dobrze pamiętam ładowane też są pliki z katalogu \WINDOWS\Prefetch. Pliki te mają chyba służyć przyspieszeniu najczęściej używanych aplikacji, ale ładują się podczas startu systemu i spowalniają to. Jednak nie polecam kasowania od razu wszystkich, lepiej trochę więcej o tym poczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...