dextor Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Daj mu trochę więcej papu i zobacz czy się wkręci na 3,6 GHz i jakie są tempy. zauwazylem ze >3.2 zaczynaja sie schody. O ile dla 3.2 potrzebuje tylko 1.3v (raptem podnioslem nieznacznie napiecie a czestoliwosc az o 800 poszla do gory), to dla 3.4 juz 1.35v i tempy juz skacza powyzej 60. na 3.6 nawet nieprobuje na AC, procek by pewnie spokojnie poszedl ale temperaturki by juz lataly w okolicach 70 :) mi starczy 3.2 i tak wydaje mi sie ze trafilem niezla sztuke bo wymaga tylko przy tej czestotliwosci 1.3v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan123 Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Do państwa mierzacych temperatury w smart guardianach i innych podobnych wynalazkach... Jedyne słuszne temperatury odczytywane z diody kazdego rdzenia osobno pokazuje Intel TAT (Thernal Analisys Tool), oraz CoreTemp. (Oraz speedfan po małej regulacji) Do kazdej temperatury ktora mierzycie za pomoca czegos innego należy dodać 15*C, i juz nie bedziecie miec krzaków że temperatura proca < ambience z AC... Ot np 3600Mhz @ 1,60V => spoczynek: 42-45*C / stres: 65-70*C prime po minucie wywala błędy - testowane w programach 3D. to tak na prawdę: 57-60*C idle / 80-85*C stress, czyli masakra. Edytowane 25 Września 2007 przez xan123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 A zapomniałes chyba o Everescie. Pokazuje taka sama temp jak CoreTemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Jedyne słuszne temperatury odczytywane z diody kazdego rdzenia osobno pokazuje Intel TAT (Thernal Analisys Tool), oraz CoreTemp. (Oraz speedfan po małej regulacji) CoreTemp potrafi mi zresetowac komputer. Czasem odpalam i trzask od razu reset, czasem wlacze dziala a po paru godzinach spedzonych w pasku narzedziowym trzask i reset. Przestalem go wlaczac i wsio chodzi ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Do państwa mierzacych temperatury w smart guardianach i innych podobnych wynalazkach... Jedyne słuszne temperatury odczytywane z diody kazdego rdzenia osobno pokazuje Intel TAT (Thernal Analisys Tool), oraz CoreTemp. (Oraz speedfan po małej regulacji) Do kazdej temperatury ktora mierzycie za pomoca czegos innego należy dodać 15*C, i juz nie bedziecie miec krzaków że temperatura proca < ambience z AC... Ot np to tak na prawdę: 57-60*C idle / 80-85*C stress, czyli masakra. Core Temp- ok, u mnie dziala lecz do czasu gdy probuje podkrecac procka i resetuje sie przy testach w stresie. TAT- zassalem- ciekawy ale zdaje sie, ze monitoruje jedynie dwa rdzenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_lar Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Core Temp- ok, u mnie dziala lecz do czasu gdy probuje podkrecac procka i resetuje sie przy testach w stresie. TAT- zassalem- ciekawy ale zdaje sie, ze monitoruje jedynie dwa rdzenie... U mnie CoreTemp 0.95 tez restartuje system, pewnie P35 mu nie podchodzą. Na poprzedniej płycie pod AMD ta sama wersja działała bez zarzutu. Może beta 0.95.4 z sierpnia jest poprawiona. Jedyne słuszne temperatury odczytywane z diody kazdego rdzenia osobno pokazuje Intel TAT (Thernal Analisys Tool), oraz CoreTemp. (Oraz speedfan po małej regulacji) xan123 A co trzeba regulować w Speedfanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 U mnie CoreTemp 0.95 tez restartował system tak jak już wcześniej pisałem nie powinno i ja nie mam problemów z CoreTemp Beta 0.94 wszystko pięknie gra :) jak cos mogę przesłać na gg lub @ zero problemu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 No Panowie i Panie to gdzie kupie jak najtaniej procesor Q6600 G0 z pewnego źródła :blink: , bo szukam i szukam i znaleźć nie moge wszedzie B3 za kwote poniżej 900zł :D Kupie taki procek od ręki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Witam U mnie temperatury mojego q6600 wygladają nastepujaco : w spoczynku (srednio ) : 50,50,45,45 pod obciazeniem ( hot cpu ) : 65,65,60,60 -> nie mialem wiecej niz 70 C procek jest podkrecony dosyc zalosnie bo tylko 2.7 (tyle mi wystracza jak na razie) i niestety mam wersje B3, chlodze go Thermalright'em XP-120 na ktorym jest puszczona 120 na około 1000 rpm , pasta AS, dodam jeszcze ze komputer mam obklejony matami a pod procesorem siedzi pasywna grafika (Polar Freezer) ps. ciekawe ze zawsze roznica temperatur pozmiedzy 1 a 3 rdzeniem i 2 i 4 jest około 5 stoni .... Edytowane 26 Września 2007 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Te różnice sa dośc powszechne. Prawdopodobnie 1 i 3 rdzeń to jeden procek a 2 i 4 to drugi procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 U mnie CoreTemp 0.95 tez restartował system tak jak już wcześniej pisałem nie powinno i ja nie mam problemów z CoreTemp Beta 0.94 wszystko pięknie gra :) jak cos mogę przesłać na gg lub @ zero problemu:) No, nesteti- Zonk- beta wysiadla mi przed chwila tak jak poprzednia wersja i to bez podkrecania procka ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 a moze znacie jakis patent, pomysł zeby odpalic coretemp'a w Viscie x64 bez uprzedniejgo F8 .... :/ ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Pracuję dalej nad swoim prockiem i uzyskałem stabilnie 3,7 GHz przy 1,45V bios (+włączona kontrola Vcore drop który wyrównuje spadki napięć) Poprawę dały zmiana pasty i mocniejszy docisk bloku. Zmieniłem też zasilacz ale jego wpływ jest raczej nieistotny. W Idle najbardziej gorący rdzeń to 35*C według Core Temp 0.95 Tutaj temperatury procka obciążonego: Dalsze testy przeniosę raczej do tematu o mojej płycie DFI LP UT P35-T2R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pudi Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) a moze znacie jakis patent, pomysł zeby odpalic coretemp'a w Viscie x64 bez uprzedniejgo F8 .... :/ ??Jest jedna B-) Napisane na 2 rozne sposoby (tak na wszelki wypadek :mur: ) nie bede tlumaczyl z angielskiego bo to banal pozdr. How to get Core Temp & various other appz to work in Vista 64: 1. Command prompt run as administrator (type cmd in start menu's search bar then right click & run as admin) Type this: Bcdedit.exe /set nointegritychecks ON Reboot. (That disables driver signing.) 2. All you have to do is type "cmd" in the Search Box included in the Vista Start menu. Next, press Ctrl + Shift + Enter to open a command prompt window with elevated privileges. Now enter bcdedit /set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS in order to disable Driver Signing and reboot. Edytowane 26 Września 2007 przez Pudi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hausner Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) Intel Core 2 Quad Q6600 L726A850 @4102mhz (455x9) WC Testowany na: Swiftech APOGEE GT Swiftech MCR320 Quiet Power Water Cooling Radiator Alphacool CoolPump CP 1510 Asus P5K Premium 2GB Crucial Tracer 8500@1138 5-5-5-18 Score: 22009 pkt Edytowane 27 Września 2007 przez hausner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Nic tylko gratulować procka, ładnie poszedł, na jakim V Ci to zrobił? Kurcze temperatury widzę też są niskie ciekaw jestem czy masz grubszy ring w GT, oraz czy miałeś SHIS-a wklęsłego? A jak ze stabilnością ile max Ci robi na jakim Vcpu i jakie masz temperatury w idlle/stress? Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Te różnice sa dośc powszechne. Prawdopodobnie 1 i 3 rdzeń to jeden procek a 2 i 4 to drugi procek. no nei bardzo windows numeruje rdzenie po swojemu i czasami wyglada to tak 14 - core 1 23 - core 2 Dobre nalozenie pasty, oraz dobry blok wyeliminuje te róznice - ja juz mialem sytuacje gdzie temp miedzy rdzeniami roznila sie o 1*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) Pewnie podobny procek jak hausnera. Blok taki sam (grubszy ring). Napięcie bios 1,58V. Poprawiłem jeszcze chłodzenie PWM i NB. Edytowane 27 Września 2007 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 piekne sztuki nie ma co ,teraz tylko 3DM2K6 i za samego CPU z 1K pkt. wiecej wskoczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Jest jedna B-) Napisane na 2 rozne sposoby (tak na wszelki wypadek :mur: ) nie bede tlumaczyl z angielskiego bo to banal pozdr. How to get Core Temp & various other appz to work in Vista 64: 1. Command prompt run as administrator (type cmd in start menu's search bar then right click & run as admin) Type this: Bcdedit.exe /set nointegritychecks ON Reboot. (That disables driver signing.) 2. All you have to do is type "cmd" in the Search Box included in the Vista Start menu. Next, press Ctrl + Shift + Enter to open a command prompt window with elevated privileges. Now enter bcdedit /set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS in order to disable Driver Signing and reboot. metoda jedna i druga nie działa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Witam ponownie Mam pytanie czy ktoś posiada Q6600 na płycie z chipsetem 965P ?? A najlepiej z płyta DS4 , jeśli tak to jak z OC na takiej płycie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 metoda jedna i druga nie działa :/ Zarówno jedna jak i druga metoda (mimo iż w zasadzie jest to jedno i to samo) działa tylko i wyłącznie na Vista X64 BEZ najnowszych łatek. Kochany MS uznał ta opcję za szkodliwą i ją wyłączył wraz z nowymi łatkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Zarówno jedna jak i druga metoda (mimo iż w zasadzie jest to jedno i to samo) działa tylko i wyłącznie na Vista X64 BEZ najnowszych łatek. Kochany MS uznał ta opcję za szkodliwą i ją wyłączył wraz z nowymi łatkami. no to pieknie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) u mnie malutkie postępy na P5K-E, na razie testuje zobaczymy czy uda się coś więcej wycisnąć Edytowane 1 Października 2007 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Witam ponownie. Moj post zapewne nie zachwyci tak ekstremalnyc overclockerow ale moze cos komus podpowie i moze spowoduje, ze podpowiedz kogos pozwoli mi na dalsze proby OC. Awiec- jak w poscie z moich wynikow przy 3389MHz (post 337) mialem temperatury ok. 70st. i balem sie pojsc wyzej przekraczajac te temperatury. Pomyslalem- zla pasta (STG-1), szczegolnie po postach pewnego kolegi o zlej jej rozszezalnosci cieplnej- zmienilem na CLP- postaralem sie o b.cienka warstwe na CPU i coolerze...upps- temperatury wzrosly o kilka stopni ;-[. Dobra, dzisiaj zdjalem wszystko i zdebialem- na coolerze odcisnal sie jedynie zarys/brzego CPU- pomyslalem (ale bez przekonania w moj pech)- CPU ma wklesla czape. Wzialem sie za scieranie CLP na papierze sciernym bo de facto inaczej sie tego nie usunie...- i co za zonk- scieraja sie jedynie ranty/ramka CPU. Wzialem sie wiec za polerke procka jak za polerke podstawy Ultry, ktora byla nierowna i wypukla na srodku ( http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=232715&st=180 , post 192 oraz 213 po polerce) i po raz drugi zbladlem- procek jest wklesly posrodku. Moze to wynikalo z wypuklosoci podstawy Ultry, ktora wgniotla CPU czy z innego powodu ale udalo mi sie wszystko wypolerowac na plasko co przynioslo obnizenie temperatur w stosunku do pasty stg-1 o ok 3-5st. Teraz uzywam OCZ 5+, ktora rozsmarowalem bardzo dokladnie i cienko karta kredytowa na CPU i podstawie coolera. Wyniki sa bardziej zadowalajace bo przy 3402MHz temperatura nie doszla do 70st. Ale mam problem- wyzej nie chce isc pomimo zwiekszenia Vcore na ok 1,5V i innych parametrow o ,2V. Przy 4xSP2004 zawsze jeden rdzen wysiada nie osiagajac 70st. PCI mam ustawione na 100, timingi RAM na 5-5-5-15 ( anie 4-4-3-15). Wylaczylem oszcaedzanie energii itp. Cos nie 'gada' ma ktos pomysl bo jak widac w mniejszym stopniu teraz ograniczja mnie temperatury... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Miałem tak samo. Po zeszlifowaniu "ramki" IHSa temp spadły 4-5st w stresie. Krzywy odpromiennik u Intela to rzecz powszechna <_< I też wywala mi jeden rdzeń. Ustawiałem różne koligacje z Otrhosem/ami i zawsze wywala 4 rdzeń, przy czym pozostałe spokojnie wytrzymują testy. Trzeba G0 zdobyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Miałem tak samo. Po zeszlifowaniu "ramki" IHSa temp spadły 4-5st w stresie. Krzywy odpromiennik u Intela to rzecz powszechna <_< I też wywala mi jeden rdzeń. Ustawiałem różne koligacje z Otrhosem/ami i zawsze wywala 4 rdzeń, przy czym pozostałe spokojnie wytrzymują testy. Trzeba G0 zdobyć. Ufff, myslelem, ze tylko mi odwalilo ze szlifowaniem :) Lecz u mie w trzech probach- trzy rozne wywalilo rdzenie...cos musze zle robic. Moze cos z Ramem? Nie wiem juz co robic bo widze, ze pojdzie wyzej, chce zmienic wentyl na wydajniejszy ale po co w takiej sytuacji? Myslisz, ze to po prostu kres mozliwosci B3...? :angry: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Ufff, myslelem, ze tylko mi odwalilo ze szlifowaniem :) Lecz u mie w trzech probach- trzy rozne wywalilo rdzenie...cos musze zle robic. Moze cos z Ramem? Nie wiem juz co robic bo widze, ze pojdzie wyzej, chce zmienic wentyl na wydajniejszy ale po co w takiej sytuacji? Myslisz, ze to po prostu kres mozliwosci B3...? :angry: :blink: Raczej kres twojej sztuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Raczej kres twojej sztuki. [/quot To Amen! :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) Taki tam sobie profesorek. Widać problemy z hełmofonem. Gorrrąąco pod przyłbicą. Trafione przypadkowo 4 sztuki. Na wstępie wyglądają podobnie. Dopiero dziś miałem czas troszkę pomęczyć. Nie wiem nic więcej niż jest na skrinie. Uprzedzam pytanie - właścicieli miały jeszcze zanim wyszły z pudełka :-P Edytowane 3 Października 2007 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...