Skocz do zawartości
htw

Działanie Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Daj mu trochę więcej papu i zobacz czy się wkręci na 3,6 GHz i jakie są tempy.

zauwazylem ze >3.2 zaczynaja sie schody. O ile dla 3.2 potrzebuje tylko 1.3v (raptem podnioslem nieznacznie napiecie a czestoliwosc az o 800 poszla do gory), to dla 3.4 juz 1.35v i tempy juz skacza powyzej 60. na 3.6 nawet nieprobuje na AC, procek by pewnie spokojnie poszedl ale temperaturki by juz lataly w okolicach 70 :) mi starczy 3.2 i tak wydaje mi sie ze trafilem niezla sztuke bo wymaga tylko przy tej czestotliwosci 1.3v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do państwa mierzacych temperatury w smart guardianach i innych podobnych wynalazkach...

Jedyne słuszne temperatury odczytywane z diody kazdego rdzenia osobno pokazuje Intel TAT (Thernal Analisys Tool), oraz CoreTemp. (Oraz speedfan po małej regulacji)

Do kazdej temperatury ktora mierzycie za pomoca czegos innego należy dodać 15*C, i juz nie bedziecie miec krzaków że temperatura proca < ambience z AC...

Ot np

3600Mhz @ 1,60V => spoczynek: 42-45*C / stres: 65-70*C prime po minucie wywala błędy - testowane w programach 3D.

to tak na prawdę:

57-60*C idle / 80-85*C stress, czyli masakra.

Edytowane przez xan123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne słuszne temperatury odczytywane z diody kazdego rdzenia osobno pokazuje Intel TAT (Thernal Analisys Tool), oraz CoreTemp. (Oraz speedfan po małej regulacji)

CoreTemp potrafi mi zresetowac komputer. Czasem odpalam i trzask od razu reset, czasem wlacze dziala a po paru godzinach spedzonych w pasku narzedziowym trzask i reset. Przestalem go wlaczac i wsio chodzi ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do państwa mierzacych temperatury w smart guardianach i innych podobnych wynalazkach...

Do kazdej temperatury ktora mierzycie za pomoca czegos innego należy dodać 15*C, i juz nie bedziecie miec krzaków że temperatura proca < ambience z AC...

Ot np

to tak na prawdę:

57-60*C idle / 80-85*C stress, czyli masakra.

Core Temp- ok, u mnie dziala lecz do czasu gdy probuje podkrecac procka i resetuje sie przy testach w stresie. TAT- zassalem- ciekawy ale zdaje sie, ze monitoruje jedynie dwa rdzenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core Temp- ok, u mnie dziala lecz do czasu gdy probuje podkrecac procka i resetuje sie przy testach w stresie. TAT- zassalem- ciekawy ale zdaje sie, ze monitoruje jedynie dwa rdzenie...

U mnie CoreTemp 0.95 tez restartuje system, pewnie P35 mu nie podchodzą. Na poprzedniej płycie pod AMD ta sama wersja działała bez zarzutu. Może beta 0.95.4 z sierpnia jest poprawiona.

xan123 A co trzeba regulować w Speedfanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

U mnie temperatury mojego q6600 wygladają nastepujaco :

w spoczynku (srednio ) : 50,50,45,45

pod obciazeniem ( hot cpu ) : 65,65,60,60 -> nie mialem wiecej niz 70 C

procek jest podkrecony dosyc zalosnie bo tylko 2.7 (tyle mi wystracza jak na razie) i niestety mam wersje B3, chlodze go Thermalright'em XP-120 na ktorym jest puszczona 120 na około 1000 rpm , pasta AS, dodam jeszcze ze komputer mam obklejony matami a pod procesorem siedzi pasywna grafika (Polar Freezer)

ps. ciekawe ze zawsze roznica temperatur pozmiedzy 1 a 3 rdzeniem i 2 i 4 jest około 5 stoni ....

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie CoreTemp 0.95 tez restartował system tak jak już wcześniej pisałem nie powinno i ja nie mam problemów z CoreTemp Beta 0.94 wszystko pięknie gra :) jak cos mogę przesłać na gg lub @ zero problemu:)

No, nesteti- Zonk- beta wysiadla mi przed chwila tak jak poprzednia wersja i to bez podkrecania procka ;-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuję dalej nad swoim prockiem i uzyskałem stabilnie 3,7 GHz przy 1,45V bios (+włączona kontrola Vcore drop który wyrównuje spadki napięć)

Poprawę dały zmiana pasty i mocniejszy docisk bloku. Zmieniłem też zasilacz ale jego wpływ jest raczej nieistotny.

W Idle najbardziej gorący rdzeń to 35*C według Core Temp 0.95

Tutaj temperatury procka obciążonego:

Dołączona grafika

Dalsze testy przeniosę raczej do tematu o mojej płycie DFI LP UT P35-T2R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze znacie jakis patent, pomysł zeby odpalic coretemp'a w Viscie x64 bez uprzedniejgo F8 .... :/ ??

Jest jedna B-) Napisane na 2 rozne sposoby (tak na wszelki wypadek :mur: ) nie bede tlumaczyl z angielskiego bo to banal pozdr.

How to get Core Temp & various other appz to work in Vista 64:

1.

Command prompt run as administrator (type cmd in start menu's search bar then right click & run as admin)

Type this:

Bcdedit.exe /set nointegritychecks ON

Reboot.

(That disables driver signing.)

2.

All you have to do is type "cmd" in the Search Box included in the Vista Start menu.

Next, press Ctrl + Shift + Enter to open a command prompt window with elevated privileges.

Now enter bcdedit /set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS in order to disable Driver

Signing and reboot.

Edytowane przez Pudi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core 2 Quad Q6600 L726A850 @4102mhz (455x9) WC

Testowany na:

Swiftech APOGEE GT

Swiftech MCR320 Quiet Power Water Cooling Radiator

Alphacool CoolPump CP 1510

Asus P5K Premium

2GB Crucial Tracer 8500@1138 5-5-5-18

Score: 22009 pkt

Dołączona grafika

Edytowane przez hausner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic tylko gratulować procka, ładnie poszedł, na jakim V Ci to zrobił?

Kurcze temperatury widzę też są niskie ciekaw jestem czy masz grubszy ring w GT, oraz czy miałeś SHIS-a wklęsłego?

A jak ze stabilnością ile max Ci robi na jakim Vcpu i jakie masz temperatury w idlle/stress?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te różnice sa dośc powszechne.

Prawdopodobnie 1 i 3 rdzeń to jeden procek a 2 i 4 to drugi procek.

no nei bardzo

windows numeruje rdzenie po swojemu

i czasami wyglada to tak

14 - core 1

23 - core 2

Dobre nalozenie pasty, oraz dobry blok wyeliminuje te róznice - ja juz mialem sytuacje gdzie temp miedzy rdzeniami roznila sie o 1*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedna B-) Napisane na 2 rozne sposoby (tak na wszelki wypadek :mur: ) nie bede tlumaczyl z angielskiego bo to banal pozdr.

How to get Core Temp & various other appz to work in Vista 64:

1.

Command prompt run as administrator (type cmd in start menu's search bar then right click & run as admin)

Type this:

Bcdedit.exe /set nointegritychecks ON

Reboot.

(That disables driver signing.)

2.

All you have to do is type "cmd" in the Search Box included in the Vista Start menu.

Next, press Ctrl + Shift + Enter to open a command prompt window with elevated privileges.

Now enter bcdedit /set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS in order to disable Driver

Signing and reboot.

metoda jedna i druga nie działa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metoda jedna i druga nie działa :/

Zarówno jedna jak i druga metoda (mimo iż w zasadzie jest to jedno i to samo) działa tylko i wyłącznie na Vista X64 BEZ najnowszych łatek. Kochany MS uznał ta opcję za szkodliwą i ją wyłączył wraz z nowymi łatkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno jedna jak i druga metoda (mimo iż w zasadzie jest to jedno i to samo) działa tylko i wyłącznie na Vista X64 BEZ najnowszych łatek. Kochany MS uznał ta opcję za szkodliwą i ją wyłączył wraz z nowymi łatkami.

no to pieknie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Moj post zapewne nie zachwyci tak ekstremalnyc overclockerow ale moze cos komus podpowie i moze spowoduje, ze podpowiedz kogos pozwoli mi na dalsze proby OC. Awiec- jak w poscie z moich wynikow przy 3389MHz (post 337) mialem temperatury ok. 70st. i balem sie pojsc wyzej przekraczajac te temperatury. Pomyslalem- zla pasta (STG-1), szczegolnie po postach pewnego kolegi o zlej jej rozszezalnosci cieplnej- zmienilem na CLP- postaralem sie o b.cienka warstwe na CPU i coolerze...upps- temperatury wzrosly o kilka stopni ;-[. Dobra, dzisiaj zdjalem wszystko i zdebialem- na coolerze odcisnal sie jedynie zarys/brzego CPU- pomyslalem (ale bez przekonania w moj pech)- CPU ma wklesla czape. Wzialem sie za scieranie CLP na papierze sciernym bo de facto inaczej sie tego nie usunie...- i co za zonk- scieraja sie jedynie ranty/ramka CPU. Wzialem sie wiec za polerke procka jak za polerke podstawy Ultry, ktora byla nierowna i wypukla na srodku ( http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=232715&st=180 , post 192 oraz 213 po polerce) i po raz drugi zbladlem- procek jest wklesly posrodku. Moze to wynikalo z wypuklosoci podstawy Ultry, ktora wgniotla CPU czy z innego powodu ale udalo mi sie wszystko wypolerowac na plasko co przynioslo obnizenie temperatur w stosunku do pasty stg-1 o ok 3-5st. Teraz uzywam OCZ 5+, ktora rozsmarowalem bardzo dokladnie i cienko karta kredytowa na CPU i podstawie coolera. Wyniki sa bardziej zadowalajace bo przy 3402MHz temperatura nie doszla do 70st. Ale mam problem- wyzej nie chce isc pomimo zwiekszenia Vcore na ok 1,5V i innych parametrow o ,2V. Przy 4xSP2004 zawsze jeden rdzen wysiada nie osiagajac 70st. PCI mam ustawione na 100, timingi RAM na 5-5-5-15 ( anie 4-4-3-15). Wylaczylem oszcaedzanie energii itp. Cos nie 'gada' ma ktos pomysl bo jak widac w mniejszym stopniu teraz ograniczja mnie temperatury...

post-149477-1191267192_thumb.jpg

post-149477-1191267221_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak samo. Po zeszlifowaniu "ramki" IHSa temp spadły 4-5st w stresie.

Krzywy odpromiennik u Intela to rzecz powszechna <_<

I też wywala mi jeden rdzeń. Ustawiałem różne koligacje z Otrhosem/ami i zawsze wywala 4 rdzeń, przy czym pozostałe spokojnie wytrzymują testy.

Trzeba G0 zdobyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak samo. Po zeszlifowaniu "ramki" IHSa temp spadły 4-5st w stresie.

Krzywy odpromiennik u Intela to rzecz powszechna <_<

I też wywala mi jeden rdzeń. Ustawiałem różne koligacje z Otrhosem/ami i zawsze wywala 4 rdzeń, przy czym pozostałe spokojnie wytrzymują testy.

Trzeba G0 zdobyć.

Ufff, myslelem, ze tylko mi odwalilo ze szlifowaniem :)

Lecz u mie w trzech probach- trzy rozne wywalilo rdzenie...cos musze zle robic. Moze cos z Ramem? Nie wiem juz co robic bo widze, ze pojdzie wyzej, chce zmienic wentyl na wydajniejszy ale po co w takiej sytuacji? Myslisz, ze to po prostu kres mozliwosci B3...? :angry: :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff, myslelem, ze tylko mi odwalilo ze szlifowaniem :)

Lecz u mie w trzech probach- trzy rozne wywalilo rdzenie...cos musze zle robic. Moze cos z Ramem? Nie wiem juz co robic bo widze, ze pojdzie wyzej, chce zmienic wentyl na wydajniejszy ale po co w takiej sytuacji? Myslisz, ze to po prostu kres mozliwosci B3...? :angry: :blink:

Raczej kres twojej sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki tam sobie profesorek.

Dołączona grafika

Widać problemy z hełmofonem. Gorrrąąco pod przyłbicą.

Trafione przypadkowo 4 sztuki. Na wstępie wyglądają podobnie. Dopiero dziś miałem czas troszkę pomęczyć.

Nie wiem nic więcej niż jest na skrinie.

Uprzedzam pytanie - właścicieli miały jeszcze zanim wyszły z pudełka :-P

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi