atomel Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 No ale jakie napięcie potrzebowałeś na 3,6 GHz? Jaki bloczek na CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Rafa widze że masz taki sam problem z Abitem jak sam miałem :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WooDY143 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Hey. Proc wstał dzięki pomocy WORMS14 - jeszcze raz, wielkie dzięki ;) Problem z temp (55 C w biosie na infinity) częsciowo rozwiązany - teraz jest 42 C (na silver5, liquid pro sie skonczyla) na nominalnym. Jeżeli chodzi o OC to 3 GHz bez podnoszenia napięcia. Moze 3,15 GHz nawet (muszę sprawdzic), ale juz 3,2 GHz potrzebuje 1,35 V - wyzej narazie nie sprawdzalem bo dopiero od godziny cieszę się zmartwywstałym kompem :) Problem polegal na braku odpowiedniego voltarzu na RAMy. Płyta po wyciagnieciu proca ustawia sobie 1,8 V a to zamalo zeby postawić moje ballistixy i trzeba resetowac baterią i czekać pare h z odłączonym zasilaniem (dla mnie kompletna porażka). Aha dodam ze mam podobne wyniki do RAFA a mam B3. Później zobacze trochę wyżej (o ile chlodzenie mi na to pozwoli) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 No ale jakie napięcie potrzebowałeś na 3,6 GHz? Jaki bloczek na CPU?D-Tec (jest wszystko w sigu) Napięć próbowałem od 1.4 do 1.45v i działał dobrze dopóki wszystko się nie rozgrzało, potem kończył się test w Orthosie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Dziś się troszkę pobawiłem z WC i udało mi się zbić temperatury o 13 stopni w stresie, jak widać coś zle dokręcilem bloczek , bo mam różnice między rdzeniami, ale pobawię się tym jak już zdecyduję czy będę zakłądał grubszy oring czy nie. a tutaj nowe wyniki temperaturowe: Szkoda że pewnie nie przeloży się to na OC , bo max proca to 457FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 457x9=4113 MHz to mało? Jak mu dasz wyższe napięcie to może jeszcze pójdzie dalej. Temperatury bardzo ładne. Idzie stabilnie na 3,8 GHz? Przy jakim napięciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Może jakieś porównanko P35 vs X38 na DDR2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Może jakieś porównanko P35 vs X38 na DDR2?X38 vs 975X @ 9 x 333MHz @ 3-3-3-8 @ 1:1, wkrotce :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 hyhy x38 dostanie po tylku xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 X38 vs 975X @ 9 x 333MHz @ 3-3-3-8 @ 1:1, wkrotce :wink:a gorące te X-files ;)? bo na wielkośc to jak kostka brukowa niemalże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 a gorące te X-files ;)? bo na wielkośc to jak kostka brukowa niemalżeChlodzenie GB sprawowalo sie dobrze u mnie, jeden wentyl dodatkowy na mch i starczylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 (edytowane) Przed modyfikacjami, 3.8GHz robilem dla mnie stabilnie 3DM, gry, SPi, wszsytko prócz Prime 95 na 1.52V stress. temperatury sięgaly 73 stopni i pewnie to bylo powodem wywalania sie Prime. Teraz jest szansa, zaliczyć i ten test. Napięcie na procku kończy mi się na 1.7V co realnie daje jakies 1.66, jak się okazało nie wystarczające bylo. Procek niby robi 457FSB, ale przy mnożniku x 6 , przy 9x 450 a poźniej jest lipa, niepotrafie odpalić kompa. Jednak chłodzenie wymiata, teraz Prime chodzi bezbłednie, jak na 30 minut hehe, ale temperatury spadły o jakies prawie 19 stopni. Chyba czas sprawdzić coś więcej. Trochę czasu zleciało, jednak modyfikacje nie poszły na marne: 3.9GHz 4.0GHz 4.15GHz I to już jest koniec, nic więcej nie dam rady zrobić, a szkoda. Pozdro Edytowane 9 Października 2007 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 To tylko dokręciłeś bloczek i 4.15??? Ja zmieniam pompke na 100%, pewnie blok nie uzyskuje wydajności przy marnym przepływie. Może wtedy będzie łatwiej z OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Zmieniłem ustawienie komputera, a właściwie chłodnicy, reza i pompki. Teraz nie jest układ schowany, za komputerem w głębi pod biurkiem, tylko stoi w miejscu gdzie łatwo łapie powietrze i ma gdzie to oddać. Przydałaby się płyta która więcej V podaje na procesor, ciekaw jestem ile by zrobił mój model na DFI, czy zmieniłby się OC. Te 3.9GHz na codzień styknie, jak będzie potrzeba, hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Też by mi stykło :D Ale nie poddaje się i będe walczył z temperaturami ;) Dotarła do mnie pasta Zalman'a więc coś się poprawi na plus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Też by mi stykło :D Ale nie poddaje się i będe walczył z temperaturami ;) Dotarła do mnie pasta Zalman'a więc coś się poprawi na plus. organoleptycznie mogę podpowiedzieć że: Zalman STG1 lepszy od AS5 o 1C (stres) CLP lepsze od zalmana o ok. 4-5C (stres) w IDLE większych różnic nie widać Worms14 te 1,6 Vcore przy 3,9GHz deko przeraża :? w dodatku 24/7 Edytowane 10 Października 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 organoleptycznie mogę podpowiedzieć że: Zalman STG1 lepszy od AS5 o 1C (stres) CLP lepsze od zalmana o ok. 4-5C (stres) w IDLE większych różnic nie widać Worms14 te 1,6 Vcore przy 3,9GHz deko przeraża :? w dodatku 24/7 Dlatego napisałem, że jak będzie taka potrzeba. CLP jest lepsza od STG1, przesiadłem się z CLP, może i jest lepsza, ale więcej z nią problemów jak pożytku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Temperatury na prime masz fantastyczne. Ile masz w pokoju? Chyba 10*C :rolleyes: Albo chłodnica za oknem w zimny wieczór. Ja mam podobne chłodzenie i na rdzeniach 14*C więcej. Blok ten sam. Pasta CL. Edytowane 10 Października 2007 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 zima cooling rządzi ja mam 3.8G/1.5V w prime 62-65 ale temp pokojowa (25st.C) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 W pokoju temperatura sprawdzona przed chłodnicą 20 stopni, nie mogę sie doczekać zimy, by zobaczyć do ilu moge zejść z temperaturami. Chciałbym dorwać tą płytę co masz, ale fundusze mi na to nie pozwalają, szkoda że nie mogę jej przetestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 te 20C otoczenia to juz jest w miare chłodno :huh: powiem wiecej jest zimno na "okno-modzie" moze i wyciśniesz wiecej ale ryzyko że po chwili mobo zrobi BUUUUM jest spore :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 A dlaczego mobo miałoby mi wywalić? Temperatury będą plusowe, chłodzę tylko CPU i GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 te 20C otoczenia to juz jest w miare chłodno :huh: powiem wiecej jest zimno na "okno-modzie" moze i wyciśniesz wiecej ale ryzyko że po chwili mobo zrobi BUUUUM jest spore :> ze co niby??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 ze co niby??? Że niby układ zasilania mobo powie "ciąg się" tak ło w wolnym tłumaczeniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 A dlaczego mobo miałoby mi wywalić? Temperatury będą plusowe, chłodzę tylko CPU i GPU.Dlatego, ze Asus wypuscil taka ladna serie P5K Vanilla, Dlx, KC ... w ktorej przy duzym obciazeniu PWM wywalalo zawsze jeden i ten sam kondensator. Nie mowie, ze na nia trafiles, ale tak na wszelki wypadek lepiej uwazac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 @Worms14 temperatura otoczenia w everescie 28C :) powiem ze nawet ponizej 20C bedzie w pokoju. ja mam 39-40C, buda dobrze wentylowana i temperatura pokojowa okolo 25C napewno nie wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Jak mi by się mobo wywaliło przez PWM, to chyba gwarancja to obejmie? Oczywiście wierzę że nigdy mnie to nie spotka. Płyta wywala przy dużym obciążeniu, to jak może się popsuć przez to że będę miał na co dzień 3.6GHz przy 1.42V, ktoś zasugerował że temperaturami dobije mobo, chodziło o niskie temperatury na Procku, nigdzie indziej nie podnoszę napięć. Blue, nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Hmm nie jest tak źle jak myślałem :D Na boxie poszedł z 9x266 MHz na 8x333MHz bez zmiany Vcore'a :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Czyli z 2,4 przeszedłeś na 2,6 GHz przy zwiększonym fsb. Źle to nie będzie jak procek zrobi 3,0 - 3,2GHz na default vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Czyli z 2,4 przeszedłeś na 2,6 GHz przy zwiększonym fsb. Źle to nie będzie jak procek zrobi 3,0 - 3,2GHz na default vcore. Wiem, że wtedy byłoby ok ;) Pobróbuję, no ale wiesz boxowy cooler z czego tu wcześniej czytałem jakoby ledwo sobie radzi z procem na defaulowej prędkości ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...