Skocz do zawartości
htw

Działanie Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Hey.

Proc wstał dzięki pomocy WORMS14 - jeszcze raz, wielkie dzięki ;)

Problem z temp (55 C w biosie na infinity) częsciowo rozwiązany - teraz jest 42 C (na silver5, liquid pro sie skonczyla) na nominalnym.

Jeżeli chodzi o OC to 3 GHz bez podnoszenia napięcia. Moze 3,15 GHz nawet (muszę sprawdzic), ale juz 3,2 GHz potrzebuje 1,35 V - wyzej narazie nie sprawdzalem bo dopiero od godziny cieszę się zmartwywstałym kompem :) Problem polegal na braku odpowiedniego voltarzu na RAMy. Płyta po wyciagnieciu proca ustawia sobie 1,8 V a to zamalo zeby postawić moje ballistixy i trzeba resetowac baterią i czekać pare h z odłączonym zasilaniem (dla mnie kompletna porażka). Aha dodam ze mam podobne wyniki do RAFA a mam B3. Później zobacze trochę wyżej (o ile chlodzenie mi na to pozwoli) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jakie napięcie potrzebowałeś na 3,6 GHz? Jaki bloczek na CPU?

D-Tec (jest wszystko w sigu)

Napięć próbowałem od 1.4 do 1.45v i działał dobrze dopóki wszystko się nie rozgrzało, potem kończył się test w Orthosie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś się troszkę pobawiłem z WC i udało mi się zbić temperatury o 13 stopni w stresie, jak widać coś zle dokręcilem bloczek , bo mam różnice między rdzeniami, ale pobawię się tym jak już zdecyduję czy będę zakłądał grubszy oring czy nie.

a tutaj nowe wyniki temperaturowe:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Szkoda że pewnie nie przeloży się to na OC , bo max proca to 457FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed modyfikacjami, 3.8GHz robilem dla mnie stabilnie 3DM, gry, SPi, wszsytko prócz Prime 95 na 1.52V stress. temperatury sięgaly 73 stopni i pewnie to bylo powodem wywalania sie Prime. Teraz jest szansa, zaliczyć i ten test.

Napięcie na procku kończy mi się na 1.7V co realnie daje jakies 1.66, jak się okazało nie wystarczające bylo.

Procek niby robi 457FSB, ale przy mnożniku x 6 , przy 9x 450 a poźniej jest lipa, niepotrafie odpalić kompa.

Jednak chłodzenie wymiata, teraz Prime chodzi bezbłednie, jak na 30 minut hehe, ale temperatury spadły o jakies prawie 19 stopni.

Dołączona grafika

Chyba czas sprawdzić coś więcej.

Trochę czasu zleciało, jednak modyfikacje nie poszły na marne:

3.9GHz

Dołączona grafika

4.0GHz

Dołączona grafika

4.15GHz

Dołączona grafika

I to już jest koniec, nic więcej nie dam rady zrobić, a szkoda.

Pozdro

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem ustawienie komputera, a właściwie chłodnicy, reza i pompki. Teraz nie jest układ schowany, za komputerem w głębi pod biurkiem, tylko stoi w miejscu gdzie łatwo łapie powietrze i ma gdzie to oddać.

Przydałaby się płyta która więcej V podaje na procesor, ciekaw jestem ile by zrobił mój model na DFI, czy zmieniłby się OC.

Te 3.9GHz na codzień styknie, jak będzie potrzeba, hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też by mi stykło :D

Ale nie poddaje się i będe walczył z temperaturami ;)

Dotarła do mnie pasta Zalman'a więc coś się poprawi na plus.

organoleptycznie mogę podpowiedzieć że:

Zalman STG1 lepszy od AS5 o 1C (stres)

CLP lepsze od zalmana o ok. 4-5C (stres)

w IDLE większych różnic nie widać

Worms14

te 1,6 Vcore przy 3,9GHz deko przeraża :? w dodatku 24/7

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

organoleptycznie mogę podpowiedzieć że:

Zalman STG1 lepszy od AS5 o 1C (stres)

CLP lepsze od zalmana o ok. 4-5C (stres)

w IDLE większych różnic nie widać

Worms14

te 1,6 Vcore przy 3,9GHz deko przeraża :? w dodatku 24/7

Dlatego napisałem, że jak będzie taka potrzeba.

CLP jest lepsza od STG1, przesiadłem się z CLP, może i jest lepsza, ale więcej z nią problemów jak pożytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury na prime masz fantastyczne. Ile masz w pokoju? Chyba 10*C :rolleyes: Albo chłodnica za oknem w zimny wieczór.

Ja mam podobne chłodzenie i na rdzeniach 14*C więcej. Blok ten sam. Pasta CL.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pokoju temperatura sprawdzona przed chłodnicą 20 stopni, nie mogę sie doczekać zimy, by zobaczyć do ilu moge zejść z temperaturami.

Chciałbym dorwać tą płytę co masz, ale fundusze mi na to nie pozwalają, szkoda że nie mogę jej przetestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego mobo miałoby mi wywalić? Temperatury będą plusowe, chłodzę tylko CPU i GPU.

Dlatego, ze Asus wypuscil taka ladna serie P5K Vanilla, Dlx, KC ... w ktorej przy duzym obciazeniu PWM wywalalo zawsze jeden i ten sam kondensator.

Nie mowie, ze na nia trafiles, ale tak na wszelki wypadek lepiej uwazac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi by się mobo wywaliło przez PWM, to chyba gwarancja to obejmie? Oczywiście wierzę że nigdy mnie to nie spotka.

Płyta wywala przy dużym obciążeniu, to jak może się popsuć przez to że będę miał na co dzień 3.6GHz przy 1.42V, ktoś zasugerował że temperaturami dobije mobo, chodziło o niskie temperatury na Procku, nigdzie indziej nie podnoszę napięć.

Blue, nie zrozumiałem o co Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z 2,4 przeszedłeś na 2,6 GHz przy zwiększonym fsb. Źle to nie będzie jak procek zrobi 3,0 - 3,2GHz na default vcore.

Wiem, że wtedy byłoby ok ;) Pobróbuję, no ale wiesz boxowy cooler z czego tu wcześniej czytałem jakoby ledwo sobie radzi z procem na defaulowej prędkości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi