Outlander Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Do 200zł więcej za mnożnik wyższy o 1, sam decyduj. Wg. mnie nie warto. Gdyby to był QX ale one to najtaniej 1000zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildthink Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Przedzieram się przez setki postów o prockach i nie mogę znaleźć odpowiedzi: brać Q6600 czy 8200? Siedzę obecnie na Athlonie XP, więc platforma będzie składana od podstaw. Płytę chciałem Foxconna P35a-s. Czy do codziennego użytku (net, filmy - full HD, muza, gry - ale nie jakoś przesadnie często, kilka aplikacji otwartych na raz itd) nie jest to zbyt wydajny procek (niewykorzystane jego możliwości)? Pytanie ma sens, gdyż ceny q6600 i e8200 praktycznie niewiele się różnią, a nawet gdyby różnica była większa, to jestem w stanie wydać trochę więcej kasy. Doradźcie proszę. Jak sprawują się 4 rdzenie na co dzień? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 (edytowane) Przedzieram się przez setki postów o prockach i nie mogę znaleźć odpowiedzi: brać Q6600 czy 8200? Siedzę obecnie na Athlonie XP, więc platforma będzie składana od podstaw. Płytę chciałem Foxconna P35a-s. Czy do codziennego użytku (net, filmy - full HD, muza, gry - ale nie jakoś przesadnie często, kilka aplikacji otwartych na raz itd) nie jest to zbyt wydajny procek (niewykorzystane jego możliwości)? Pytanie ma sens, gdyż ceny q6600 i e8200 praktycznie niewiele się różnią, a nawet gdyby różnica była większa, to jestem w stanie wydać trochę więcej kasy. Doradźcie proszę. Jak sprawują się 4 rdzenie na co dzień? Miałem podobny dylemat. Mam q6600@3200 i powiem tak: 100% satysfakcji. Nie wiem jak ty, ale ja jestem maniakiem Rossetty na Boinc i liczę przez 17 godzin dziennie, na noc wyłączam komputer. I dla przykładu wczoraj nie przerywając liczenia rozegrałem zwycięską bitwę w Age Of Empires III na ESO :) I gra śmigała niewiarygodnie szybko. Do procesora 2 rdzeniowego nie dołożysz w przyszłości kolejnych rdzeni. Musisz wymienić procesor. Z kolei SSE 4.1 nie jest kompatybilne z rozwiązaniem AMD, także producenci softu będą z niego korzystać ale bez entuzjazmu. Zresztą na razie nie ma prawie programów do działania, których niezbędne są nowe instrukcje i raczej takie się nie pojawią. Jeżeli już pojawią się programy z opcjonalną obsługą nowych instrukcji. I tak będzie do 2010 roku. A w 2011 może wprowadzą kompatybilne SSE5 i wtedy problem się rozwiąże.... bo i tak trzeba będzie wymienić procek by podołał ówczesnym aplikacjom. Jednym słowem ja bym brał q6600 - najlepszy stosunek wydajności do ceny. Myślę, że nowe gry będą coraz chętniej korzystały z 4 rdzeni, tak jak to jest już w przypadku paru tytułów. Nalewno minusem quada jest duża temperatura wydzielana przy podkręcaniu. Ale coś za coś. Bez problemu można go podkręcić do konstrukcji wartej 4900zł... Czyli najszybszego modelu Intela... za 560zł :) a nawet już 500 na Allegro... Q6700 za 750zł w komputroniku, jak wypada ten procesor na tle Q6600? Opłaca się dopłacać? Jeśli nie planujesz extremalnego OC powyżej 3600Mhz i nie masz wysokiej jakości chłodzenia wdnego to się nie opłaca dopłacać. Edytowane 23 Kwietnia 2008 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Intel właśnie obniżył ceny Q6600 więc opłaca się coraz bardziej. Tak jak napisał TomaszPaweł wszystko zależy czy: wolisz 2 rdzenie więcej w Q czy wyższy maksymalny zegar w E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Jeśli nie planujesz extremalnego OC powyżej 3600Mhz i nie masz wysokiej jakości chłodzenia wdnego to się nie opłaca dopłacać.Planuje, a WC bede mial w najblizszym czasie. Tylko z tego co czytam na zagranicznych forach ten Q67 wcale nie jest taki fajny i podobno w wiekszosci przypadkow trudniej dobic do 4ghz niz na Q66. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Planuje, a WC bede mial w najblizszym czasie. Tylko z tego co czytam na zagranicznych forach ten Q67 wcale nie jest taki fajny i podobno w wiekszosci przypadkow trudniej dobic do 4ghz niz na Q66.Moze dlatego, ze o wiele mniej jest wlascicieli Q6700 niz Q6600... Mnoznik x10 zawsze daje wiecej mozliwosci - jesli kupujesz BOXa to i tak masz troche loterie co trafisz, wiec moze okazac sie, ze x10 sie akurat przyda :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Tylko za te "akurat może się przyda" trzeba doplacic 150zł, a z tego co na razie wiadomo w sumie nie daje to nic, a jak juz mowilem, na zagranicznych forach ludzie mowia, ze 4ghz trudniej osiagnac przy sensownym vcore na Q67 niz Q66. Chyba, ze faktycznie to dlatego, ze malo ludzi go jak na razie ma i nie zostal tak rozpracowany jak Q66. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Morales Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witam. Czy mogę prosić o ocenę procesora z sygnaturki? Chodzi mi o to czy sztuka jest słaba, przęcietna, czy może dobra? Dodam że to G0 i nie był selekcjonowany, po prostu pierwsze pudełko wzięte z półki. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Nie jest jakaś wybitna, ale w miare dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 (edytowane) Tylko za te "akurat może się przyda" trzeba doplacic 150zł, a z tego co na razie wiadomo w sumie nie daje to nic, a jak juz mowilem, na zagranicznych forach ludzie mowia, ze 4ghz trudniej osiagnac przy sensownym vcore na Q67 niz Q66. Chyba, ze faktycznie to dlatego, ze malo ludzi go jak na razie ma i nie zostal tak rozpracowany jak Q66. moze byc ciekawie..zobaczymy? ..dwa razy wiecej dałem a na pewno 2x lepszy nie jest :-) Edytowane 25 Kwietnia 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Panowie - troszkę odgrzebie temat. Chodzi o to, że chcę zakupić Q6600 i teraz jest zonk bo trudno trafić procesor ze starych rev. I moje pytanie a brzmi: "jeśli ktoś miał procesor z tego roku w swoich łapkach o potestował go z grubsza to niech powie i się pochwali jak się kręcą nowe rewizje" Pozdrawiam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Wystarczy przejżeć posty z ostatnich stron... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Wystarczy przejżeć posty z ostatnich stron... Przejrzałem wszystkie stronki i coś nie wiem z którego roku są te procki. Znikome informacje. Bo wiadomo można kupić procek w sklepie w tym roku a dostaje się z innego to logiczne (pozostałości) Ja szukam konkretu w postaci batcha. Którego praktycznie nikt nie podaje. No nic widocznie trzeba sobie radzić samemu i strzelać w ciemno z prockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Na xtremesystems.org masz obszerny temat o Q6600, gdzie ludzie podaja osiagi uwzgledniajac batche. Generalnie wyszło na to, ze im nizsze ostanie 3 cyfry w batchu tym nizszy VID, a co za tym idzie przeważnie lepsze osiągi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Mam pytanie: Czy takie coś jest normalne: Wszystko jest dokręcone na maksa. Q6600@3200@1.328V-1.344V 2x orthos, wszystkie 4 rdzenie równo obciążone. Czy mam aż tak krzywą czapę? Edytowane 4 Maja 2008 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 U mnie z Q6700 przy @3,6GHz roznice byly podobne - okolo 10-12stC miedzi najgoretszym a "najchlodniejszym"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 [coś za duzo..winno być ok.5-6`C róznicy przy dobrym przyleganiu czapy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Niestety ale zdarzają się takie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 [coś za duzo..winno być ok.5-6`C róznicy przy dobrym przyleganiu czapyPrzyleganie czapy do bloku wodnego kilkukrotnie sprawdzane (bloczek Apogee GTX z grubym i cienkim oringiem) - bez znaczenia d;a temperatur... Tak, jak napisal rafa - "Niestety ale zdarzają się takie."... i w sumie co w tym zlego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) Po przeczytaniu wielu testów i porównaniu głośności do wydajności, nadal jestem zmieszany co do wyboru coolera pod Q6600. Mam zamiar go kręcić do 3GHZ+. Co obecnie jest najlepsze przy w miare cichej pracy do chłodzenia tego Q ? Zakładam, że obecny Scythe Kamakiri nie podoła, zatem Big Typhoon czy może Scythe Zipang A może zalman 9700, Thermalright Ultra 120 Extreme, Sugerowałem się m.in. http://www.frostytech.com/top5heatsinks.cfm Edytowane 9 Maja 2008 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Pentagram Hp120AlCu Karakorum/ TR 120 Ex/ Noctua NH-U12/Scythe Mugen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Z braku dostępności w uk innych coolerów, padnie na http://overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=HS-039-TR lub http://overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=HS-006-SY Pentagramów wogóle nie ma. Niby mają stronkę po angielsku, ale chyba nie dystrybuują za granicę, a szkoda, bo przy popularności w UK takich firm jak vadim.co.uk mogliby zarobić sporo kasy. Edytowane 10 Maja 2008 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 W takim razie brałbym Thermalrighta+jakiś dobry wentyl od Noctuy, Scythe ;] EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Mam zamiar go kręcić do 3GHZ+.Do okolic 3GHz wiele nie potrzeba - nawet box może da rade. Schody zaczynaja sie pow 3.4 więc albo Thermalright albo Mugen. http://www.komplett.co.uk/k/ki.aspx?sku=330008 Edytowane 10 Maja 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Przedzieram się przez setki postów o prockach i nie mogę znaleźć odpowiedzi: brać Q6600 czy 8200? Siedzę obecnie na Athlonie XP, więc platforma będzie składana od podstaw. Płytę chciałem Foxconna P35a-s. Czy do codziennego użytku (net, filmy - full HD, muza, gry - ale nie jakoś przesadnie często, kilka aplikacji otwartych na raz itd) nie jest to zbyt wydajny procek (niewykorzystane jego możliwości)? Pytanie ma sens, gdyż ceny q6600 i e8200 praktycznie niewiele się różnią, a nawet gdyby różnica była większa, to jestem w stanie wydać trochę więcej kasy. Doradźcie proszę. Jak sprawują się 4 rdzenie na co dzień? Sorki, ża rozgrzebuję stare posty ale jakoś nie pasowała mi żadna z odpowiedzi. A ta moim zdaniem jest w sumie prosta: e8xxx ----> mniejsze zużycie prądu, mniejsze temperatury, lepsze osiągi w starych programach (o jakieś 10-20%) q6 -----> niemal 2*szybszy (-10-20% ;-) tam gdzie program wykorzystuje 4 rdzenie (obecnie obróbka video, kilka gier, a w przyszłości WSZYSTKIE!) druga kwestia to Q6700 za 750zł w komputroniku, jak wypada ten procesor na tle Q6600? Opłaca się dopłacać? W sytuacji gdy nie wiedzieć czemu w intelach minimalny mnożnik =6 to czym większy mamy max mnożnik to więcej energii możemy zaoszczędzić przy włączonym EIST. Proste. Dlatego przy mnożniku 8 w E8200 oszczędzanie energii zakrawa o żart, a i 9 w Q66 to żadne halo. Przeważnie zostawiając kompa na noc np. z włączonym emule wystarczyłoby nam 10-20% max mocy. Wtedy pozostaje AMD ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Przeważnie zostawiając kompa na noc np. z włączonym emule wystarczyłoby nam 10-20% max mocy. Wtedy pozostaje AMD ;-) Chyba, że liczysz np. Rosetta na Boinc wtedy czuć duuuuużą różnicę....i amd siada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 A kto płaci rachunki za prąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 ja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 ja Odezwał się sponsor TomaszaPawła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 sponsor wlasnego biurka, a co? Tobie sie nie dziwie ze patrzysz na rachunki za prad majac 3 kompy moze tez bym patrzyl ale litosci majac jeden komputer w domu no i moze laptopa od czasu wyjmowanego nie wyjezdzajcie ciagle z tekstami a co rachunkami za prad? Gdzie sie jakis topic o czyms nie pojawi to rachunek za prad zawsze jest. Przeciez to nie zelazko czy czajnik elektryczny ponad 1kW wlaczony 24/7 tak? Sorry no offence ale juz musialem cos w na ten temat napisac (chodzi mi o temat rachunkow za prad) do Ciebie nic nie mam loo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...