SebaSonido Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Tak zmiana pasty powinna zbić tempę, ale pamiętaj, że ceramique nie wolno używać na aluminium, bo wchodzi w rekcje z aluminium i wyżera. Cooler BOXowy Intela właśnie chyba jest alu, więc lepiej kup Zalman ZM-STG1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 (edytowane) Tak zmiana pasty powinna zbić tempę, ale pamiętaj, że ceramique nie wolno używać na aluminium, bo wchodzi w rekcje z aluminium i wyżera. Cooler BOXowy Intela właśnie chyba jest alu, więc lepiej kup Zalman ZM-STG1. Jakie wyżeranie? Skąd takie informacje? Chyba ci się pomyliło z Coollaboratory Liquid Pro. Edytowane 16 Lipca 2008 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Tak zmiana pasty powinna zbić tempę, ale pamiętaj, że ceramique nie wolno używać na aluminium, bo wchodzi w rekcje z aluminium i wyżera. Cooler BOXowy Intela właśnie chyba jest alu, więc lepiej kup Zalman ZM-STG1. Arctic Ceramique można stosować z wszystkiego rodzaju coolerami, to nie collarbotary liquid pro, coś Ci się musialo pomylić ;] @bartoleq możesz śmiało zmieniać pastę, powinno dać Ci to parę stopni mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 No tak właśnie słyszałem, jakiś koleś w sklepie mojemu kumplowo tak doradził, ale skoro wiecie lepiej to ok, przyznam rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoleq Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 no wiec juz jest po operacji, ceramique zalozone (tak jak w instrukcji, kreska) i nic narazie to nie dalo. poczekam az sie wygrzeje. ale marnie to widze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 A jestes pewien że nałożyłeś włąściwą ilośc pasty? Bo kiedy nałożysz za dużo lub za mało efekt jest odwrotny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoleq Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 a jest pojecie "wlasciwej ilosci"? nie sprzedaja przeciez pasty w paczkach na jedno nalozenie dla konkretnego procesora. moze byc cieniej/grubiej co najwyzej, ale to tez jest pojecie wzgledne. nigdy nie wiadomo. polozylem kreske tak jak kazali w instrukcji. trudno tutaj isc metoda eksperymentowania.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Ja zawsze używam Zalmana ZM-STG1 i nakładam tak, żeby jedno zamoczenie pędzelka wystarczyło. Później ją trzeba odpowiednio rozprowadzić i bajka ;) Określenie grubośi kartki papieru to może przesada, ale coś w tym stylu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Sory, za post pod postem, ale mam pytanie: Sprzęt jak w sygnie. W budzie 3 wentyle, przód, tył, bok. Płyta jak wiadomo nie króluje w OC i te 3.64GHz to na vCore 1.60 (BIOS), nastepny krok to już 1.8V, lecz boję się, że na takim napięciu Quad może paść? Do jakiego napięcia mniej więcej można go kręcić, bo jeszcze bym sobie na nim popracował, ale z drugiej strony chciałbym jeszcze coś z niego na tym mobasie wydusić. Nowa płyta dopiero za miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Sesnowny max to 1.60V na codzień lepiej 1.55V nie przekraczać...a ty tu z 1.8 wyjeżdzasz...morderca procesorów :D O temperatury to wogóle strach pytać.. Edytowane 23 Lipca 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cantreos Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 czy 55 stopni stres dla q6600@3ghz to duzo? napięcie 1.3375 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 czy 55 stopni stres dla q6600@3ghz to duzo? napięcie 1.3375 Moim zdaniem jest ok. Ja mam quada puszczonego na 3600MHz z napięciem z biosu 1.318v i temp w stresie ponad 70 stopni teraz w lato. Temp ihmo w normie. Nie powiedziałeś jeszcze jakie masz chłodzenie założone na cpu?? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cantreos Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 mam założonego thermalrighta 120 extrem i coolera 120. Planuję w przyszłości wodę założyć. Niestety mój procek raczej wysokiego fsb nie trawi i przy 400x6 niestabilny system i samoczynny reset BIOSu. Może to tylko dziura w fsb ale to sprawdzę jutro bo dzisiaj nie chce mi się. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Sesnowny max to 1.60V na codzień lepiej 1.55V nie przekraczać...a ty tu z 1.8 wyjeżdzasz...morderca procesorów :DDo testów na pare godzin zaledwie. Toż proste, że nie jadę na takim zegarze na codzień :lol: Na codzień mam 3.0GHz i 29-32'C w idle (RealTemp). Do testów też nie można więcej papu zarzucić niż 1.60V, aby pobenchować? Chodzi mi tylko o wykręcenie z niego ostatnich możliwości (w testach)! Edytowane 23 Lipca 2008 przez SebaSonido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Jak założysz WC to można sie pokusić o 1.65 - na pewno nie 1.8V! Edytowane 23 Lipca 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Jak założysz WC to można sie pokusić o 1.65 - na pewno nie 1.8V! ja tam do bencha wale 1.8v na AC i jakos sie tym zbytnio nie przejmuje temp max 82 procek nie zwalnia wiec :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 To super moje gratulacje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Czy to normalne temperatury na boxie przy zamkniętej budzie cooler master ?? ( z tyłu wiatrak 12 cm) Wydaje mi się że przy takim zmniejszonym taktowaniu powinno być mniej ... Dodam że taktowanie jest automatycznie zmniejszone do 1600 mhz jak nie robi się nic wymagającego ....przy stresie orthos albo prime (max obciążenie 2 rdzeni,4 nie udało mi się obciążyć nawet SPMARKIEM jak dedykowałem osoby program do osobnego rdzenia...dlaczego ??) temperatura wynosi 65 c. oczywiście przy max taktowaniu ! Czy da się wyłączyć to automatyczne zmniejszanie taktowania ? Pozdrawiam wszystkich 4-jajowców :) Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez symbianos88krk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Przeczytaj temat od początku a wszystko stanie się dla Ciebie jasne ;) 29 stron to nie wiele... Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 doczytałem do 12 strony a potem już nie miałem sił :) Więc jeśli byś mi Ty odpowiedział na to pytanie to byłbym Ci bardzo wdzięczny :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) C1, EIST na disable. Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez SebaSonido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 a gdzie to będzie ? bo szukałem i nie mogłem znaleść ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReaspowN Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 W biosie w zakładce cpu settings czy cos takiego. U mnie tak tak jest, ale na innej płycie może być inaczej poszukaj dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Nie mam niestety niczego takiego :( C1, EIST na disable. EDIT : Znalazłem tą opcje C1E ...dałem na disabled i dalej jest 1600 mhz jak jest nieobciążony procesor ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 To wyłącz jeszcze EIST ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Tak się zastanawiam, skoro nehalem nie będzie błyszczał w grach ze względu na wolny l3 cache, czy nie warto zmienić mojego e6600 B2 na q6600 G0, który można kupić na allegro za 379zł! (oem nówka). Mając taki procek wykręcony na 3.6GHz tak jak mój aktualny powinien wystarczyć do gier na 2 lata myślę a coraz więcej będzie korzystało z więcej niż 2 rdzeni jak np. UT3, alan wake, crysis, crysis warhead, stalker clear sky. Zastanawiałem się jeszcze nad e8400, który bez problemów kręci się na mojej mobo na 4 GHz no ale jakie ma znaczenie 400MHz różnicy na korzyść penryna skoro procków mamy 2 razy mniej w stosunku do quada. No i dochodzi też sprawa napięcia. Mój wysłużony conroe żeby być stabilny na 3.6GHz potrzebuje aż 1.53V a quadowi na rewizji g0 wystarczy mniej niż 1.4V więc w idlu quad będzie pobierał mniej prądu niż mój aktualny 2jajowiec. Swojego e6600 chyba sprzedam na allegro za 170-200zł. Chyba więc warto wymienić cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Q @ 3.6 na 1.4 ? Życzę powodzenia :D chyba, że go zwodujesz, a i na wodzie może być problem z takim zegarem przy takim napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 przy wodzie i dobrej sztuce mozna 3.73G/1.42-1.45V prime stable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad03 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 przy wodzie i dobrej sztuce mozna 3.73G/1.42-1.45V prime stable Może selekt tak pójdzie. Umnie Quad chodzi na 3709/ 1.54 Volt. Prime95 stabilne, temp. pod obciążeniem ok. 60st. - max. 65 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Mój wysłużony conroe żeby być stabilny na 3.6GHz potrzebuje aż 1.53V a quadowi na rewizji g0 wystarczy mniej niż 1.4V więc w idlu quad będzie pobierał mniej prądu niż mój aktualny 2jajowiec.Nie ma takiej opcji. Quad pobierze więcej mimo to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...