Skocz do zawartości
htw

Działanie Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Ja myśle że nie bedzie wogle Orthosa bo to ładny X jest blink.gif

Zaskocze Cie :)

Juz dodalem print. Orthos bardzo krotki musze dac wiatraki na pwm.

Dołączona grafika

Ps. I tu pytanie brzmi czy w ogole warto zmieniac proc na E8400 ktory robi fakt wiecej o te 400 mhz czy 600 ( moim zdaniem odczuje tylko na spi na niczym wiecej, chyba ze na smarkach) na tym Vcore (o ile sie taka sztuka trafi).

Na DFI powinienem zejsc jeszcze na Vcore. Mam nadzieje :)

Bo jak na razie testowalem go na 965.

Edytowane przez Immune

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywałem z E6300 @3.5GHz do mojego quada i różnica prawie nie odczuwalna w codziennych zastosowaniach więc E8400 @4.2 lub więcej powinien dać odczuwalny wzrost mocy.

Jak już było wielokrotnie mówione brak oprogramowania wykożystującego 4 rdzenie sprawia że dwa pozostałe nie mają nic do roboty (poza zużywaniem prądu) więc i różnice wydajności są nieodczuwalne. Tylko niektóre zastosowania daja dużą przewage 4 jajek.

Byłbym skłonny powiedzieć że warto przejść na E8400 jęsli na prawde nie potrzebujesz quada.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywałem z E6300 @3.5GHz do mojego quada i różnica prawie nie odczuwalna w codziennych zastosowaniach więc E8400 @4.2 lub więcej powinien dać odczuwalny wzrost mocy.

Jak już było wielokrotnie mówione brak oprogramowania wykożystującego 4 rdzenie sprawia że dwa pozostałe nie mają nic do roboty (poza zużywaniem prądu) więc i różnice wydajności są nieodczuwalne. Tylko niektóre zastosowania daja dużą przewage 4 jajek.

Byłbym skłonny powiedzieć że warto przejść na E8400 jęsli na prawde nie potrzebujesz quada.

Tak wiem sam o tym, ale czlowiek juz sam glupieje. Wybaczcie ze zadalem nobowskie pyt. :) O to chodzi ze juz coraz wiecej wychodzi programow wykorzystujacych 4 jaja (moge sie mylic), a procesora sie nie zmienia co pol roku, chciaz ostatnio zmienialem go czesciej ^^ Tylko ze teraz juz ciezko znalezdz dobra sztuke E8400. Jak na razie zmienie mobasa zobaczymy co quadzik pokarze na dfi. Edytowane przez Immune

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 4-4.2ghz zakup 8400 raczej nie ma sensu. Tyle mozna zrobic na 8200 ktory jest sporo tanszy.

Quad dziala przy kompresji wideo, i to jego przeznaczenie.

dokladnie

nie rozumiem jak mozna chciec zmieniac quada na c2d. No chyba ze komp robi za maszyne do superpi i giercowania ...bo tu jednak wyzszy zegar robi swoje, ale to tez nie jest juz takie oczywiste.Zerknijcie na Lost Planet, ta gra dowodzi ze quad to jednak bardziej prezyszlosciowe rozwiazanie

a jesli chodzi o zastosowania a/v to juz calkiem nie mamy o czym gadac :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wyniki sa oczywiste tylko nie wiem czego Ty nie rozumiesz - ogromna większośc komputerów służy ludziom do grania, www, przeglądania zdjęć, popychania pierdół na skype, oglądania filmów i innym takim [ciach!]łom a znikoma ilość koduje video na codzień czy obrabia 3D.

Fajnie mieć żeby spróbować i zobaczyć jak działa ale jak 99% czasu dwa rdzenie nic nie robią to na cholere Ci taki procek? No chyba nie po to żeby byc trendy i mieć sie czymś pochwalić.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim razie po cholere go kupiles ? ...bo z tego co piszesz to wlasnie po to zeby ladnie wygladal w sigu :) (noł ofens)

ja jakos mam tak, ze kazdy zakup staram sie dokladnie przemyslec, nie kupuje rzeczy ktore sa mi niepotrzebne i nie sadze aby w moim wypadku quad byl nietrafionym prockiem. Do filmow, www, skype i netu to wystarczy celeronek za 160zeta

kazdy z nas uzywa komputera do filmow, www czy offica...ale jesli ktos czesciej odpala np. dvdshrinka,dvdfab itd. niz gry (a do takich osob zaliczam sie ja) to quad sie sprawdza. A tak po za tym ...czy quad@3.6 jest zbyt slabym procem do takiego 8800GTX ? ...czy gry na tym beda komus ciac ? ...nie wydaje mi sie, a ze bedzie robilo za dodatkowy kaloryfer w zime...trudno :) (no i nadal doczepie sie do lost planet, UT3, Crysis ...te gry pokazuje ze jesli sie chce to mozna z quada zrobic procka swietnego rowniez do gier)

rafa i jeszcze jedno....skocz do pierwszych stron tego topica i przeczytaj co wtedy pisales :):):)

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym tajemicza obrobka wideo to nie tylko jakies konwersje setek gigabajtow do innych formatow. Ale praca z wieloma programami ktore przez caly czas edycji udostepniaja podglad efektow, ktory jest renderowany na biezaco do ramu. Np pracujac w after effects procesor przydaje sie przez caly czas - a zeby cos zrobic sa to dziesiatki albo setki godzin zabawy nad jednym niewielkim projektem.

A w grach to praktycznie najtansze c2d @ 3ghz juz moze naprawde sporo, w polaczeniu z topowa grafa. Wiadomo wolfdale @ 4ghz moze wiecej, ale napewno nie jest tak ze 3ghz ogranicza powaznie grafe. Dlatego imo potencjalnie nizsze takty quada vs wolfdale sa rekompensowane przez rdzenie jezeli ktos uzywa kompa poza aplikacjami ktore lataja na celku 1.5ghz i grami :wink:

No i trzeba sobie jasno powiedziec ze na forum jest sporo osob ktore maja poteznie wykrecone c2d i dobre grafy a w zasadzie malo co graja.. ;] bawia sie marki, ewentualnie instaluja jakas najnowsza gre o topowych wymaganiach zeby sprawdzic/podniecic sie jak ladnie chodzi na ich sprzecie. Ale nie chodzi o samo granie, bo najczesciej wcale danej gry nie koncza, tylko pobawia sie chwile zrobia screeny, naciesza sie plynnoscia.. :wink: ale to juz zupelnie inny temat.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktos lubi zmieniac procki co 2 miesiace to prosze bardzo niech kupuje sobie dual core;)

sam nie zaluje wydanej kasy, nie wykorzystuje tez obecnie calego potencjalu 4 rdzeni (nie liczac kilku gierek, w ktore i tak rzadko gram), ale wiem tez ze na pewno za niedlugo przyjdzie czas ze 4 jajka beda standardem i wraz kazdy bedzie wymianial duo na quady

simon68 - jak mozesz zmniejsz jakos wklejone screeny bo "rozszerzona" strona jest bynajmniej irytujaca:D

Edytowane przez Dev-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim razie po cholere go kupiles ? ...bo z tego co piszesz to wlasnie po to zeby ladnie wygladal w sigu :) (noł ofens)

ja jakos mam tak, ze kazdy zakup staram sie dokladnie przemyslec, nie kupuje rzeczy ktore sa mi niepotrzebne i nie sadze aby w moim wypadku quad byl nietrafionym prockiem. Do filmow, www, skype i netu to wystarczy celeronek za 160zeta

kazdy z nas uzywa komputera do filmow, www czy offica...ale jesli ktos czesciej odpala np. dvdshrinka,dvdfab itd. niz gry (a do takich osob zaliczam sie ja) to quad sie sprawdza. A tak po za tym ...czy quad@3.6 jest zbyt slabym procem do takiego 8800GTX ? ...czy gry na tym beda komus ciac ? ...nie wydaje mi sie, a ze bedzie robilo za dodatkowy kaloryfer w zime...trudno :) (no i nadal doczepie sie do lost planet, UT3, Crysis ...te gry pokazuje ze jesli sie chce to mozna z quada zrobic procka swietnego rowniez do gier)

rafa i jeszcze jedno....skocz do pierwszych stron tego topica i przeczytaj co wtedy pisales :):):)

Kupiłem po to żeby wybadać jak sie sprawują cztery rdzenie. To tez był przemyślany zakup.

Co pisałem na początkach topiku się nie zmieniło. To co napisałem teraz nie jest odwrócenie opinii o 180st. Wręcz przeciwnie. Pisze to tylko po to żeby uświadomić niezdecydowanym że najdroższe z największą ilością rdzeni nie zawsze oznacza najlepsze.

Skoro większość kupuje procka na dłużej to niech kupują z rozsądkiem i mam nadzieje im troszke w tym pomóc.

Nie będe zachwalał tylko dla tego że mam ;)

Mam kumpla który testował mojego quada i teraz woli kupić E8400 niż czterordzeniowca bo stwierdził że w tym co robi na codzień nie ma z niego pożytku. A jestem pewien że większość użytkownikow go nie wykożysta.

Na pewneo przyjdzie czas że 4 jaja będą standardem ale popatrzmy realnie jak szybko są wdrażane takie technologie.

Wystarczy pomyśleć od kiedy mamy 64bitowe procki, od kiedy jest dual core, kiedy pojawia się nowy directx ile czasu mija zanim pojawiają się w pełni wykożystujące go gry.

Minęło sporo czasu a czy wszyscy mamy 64bitowe systemy na swoich maszynkach i każdy program działa wielowątkowo? Nie!

Także luz panowie - wybór procesora na pewno nie sprowadza się do jedynie słusznej decyzji C2Q.

peace :D

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupując pierwszego lepszego Q6600 G0 jaka jest szansa trafienia sztuki robiącej 3,0-3,2 ghz na 1,35v?? czy tak jak wiekszość c2d robi bez problemu 3ghz?

9x333 to chyba kazdy robi bez ruszania czegokolwiek. Moj quad moze 30sekund pracowal na default :lol: ...pierwsze wejscie do biosu, 333/1066(fsb/mem) i wziu :)

takie takty daja jeszcze szanse na cicha prace w IDLE w przy temperaturach 33-38'C ...w STRESS PWM momentalnie mi wrzuca zalmana ( 9700NT) na max obroty i temperaturki utrzymuja sie na 50'C ale o komforcie pracy mozna zapomniec

http://img207.imageshack.us/img207/5610/quadkm2.jpg

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem po to żeby wybadać jak sie sprawują cztery rdzenie. To tez był przemyślany zakup.

Co pisałem na początkach topiku się nie zmieniło. To co napisałem teraz nie jest odwrócenie opinii o 180st. Wręcz przeciwnie. Pisze to tylko po to żeby uświadomić niezdecydowanym że najdroższe z największą ilością rdzeni nie zawsze oznacza najlepsze.

Skoro większość kupuje procka na dłużej to niech kupują z rozsądkiem i mam nadzieje im troszke w tym pomóc.

Nie będe zachwalał tylko dla tego że mam ;)

Mam kumpla który testował mojego quada i teraz woli kupić E8400 niż czterordzeniowca bo stwierdził że w tym co robi na codzień nie ma z niego pożytku. A jestem pewien że większość użytkownikow go nie wykożysta.

Na pewneo przyjdzie czas że 4 jaja będą standardem ale popatrzmy realnie jak szybko są wdrażane takie technologie.

Wystarczy pomyśleć od kiedy mamy 64bitowe procki, od kiedy jest dual core, kiedy pojawia się nowy directx ile czasu mija zanim pojawiają się w pełni wykożystujące go gry.

Minęło sporo czasu a czy wszyscy mamy 64bitowe systemy na swoich maszynkach i każdy program działa wielowątkowo? Nie!

Także luz panowie - wybór procesora na pewno nie sprowadza się do jedynie słusznej decyzji C2Q.

peace :D

Popieram Cie Rafa bez 2 zdan. Widac ze nie sugerujesz sie tym co posiadasz, nie zachwalasz tylko chcesz wyjasnic ludziom zastosowanie sprzetu do ich potrzeb.

Jak w tym przyslowiu "cudze chwalicie swojego nie znacie". Postanowilem nie zmieniac Quada bo po przeanalizowaniu wszystkiego jest to PODKRESLAM w moim przypadku bezsensowne. Technologia caly czas idzie do przodu, oprogramowanie zmienia sie " z dnia na dzien", wiec zostaje przy swoim Quadziku. Gram sobie teraz w Crysisa i za zadne skarby bym nie zamienil go na C2D w tym momencie :)

A ze trafila mi sie dobra sztuka ktora chodzi na 3,6 na 1,35V 24/7 w prime (nie ukryje to tez pomoglo mi o tym zadecydowac czy zmienic na E8xxx czy zostawic quada).

Tak samo juz mam dosc zmian juz mnie nie bawi to jak kiedys "gonitwa za nowosciami" tylko zł ida i ida, a w rzeczywistoci takiej roznicy sie nie widzi "golym okiem". Quad jest moim zdaniem bardziej przyszlosciowym procesorkiem i podtrzymam swoja wersje do czasu zmiany ? Oczywiscie na inny quad 45nm :) Ale to za dobry kawalem czasu.

Z jajem :)

Który tydziens ie najlepiej kreci ? Bo dzisiaj bede miał mozliwosc malego wyboru... ?

Teoretycznie czy praktycznie ?:) Cos na rozluznienie :P

Przychodzi strapiony Jasiu ze szkoły do domu i pyta się taty:- Tato, wytłumaczysz mi coś?- Oczywiście, synku! Jak ja ci coś wytłumaczę, to tak zrozumiesz, że już zawsze będziesz wiedział!- No to powiedz mi, co to znaczy TEORETYCZNIE i PRAKTYCZNIE?- No dobrze. To idź najpierw się zapytaj mamy, czy dałaby murzynowi za 2000 dolarów.Jasiu idzie do mamy i pyta:- Mama, dałabyś murzynowi za 2000$?- No wiesz... nowe meble by się przydały, pralka... wogóle jakiś remoncik... a tam, ten jeden raz bym dała.Jasiu idzie do taty i mówi, że by dała.- No to idż teraz Jasiu do siostry i spytaj się, czy dałaby murzynowi za 2000$.Jasiu idzie do siostry i pyta:- Ty, siostra, dałabyś murzynowi za 2000$?- No oczywiście! Miałabym na nowe ciuchy, na imprezy, na wypady z koleżankami... Pewnie, że bym dała!Jasiu powiedział to tacie, a tata:- No to idź jeszcze spytaj dziadka, czy dałby murzynowi za 2000$.Jasiu pyta dziadka, a dziadek:- Hmm... emerytura słaba... na telewizor by się przydało, na piwko, na pokera z kolegami... Ten jeden jedyny raz - dałbym.Jasiu powiedział to tacie i tata mówi:- No to widzisz, synku. Teoretycznie mamy 6000 dolarów... a praktycznie to mamy dwie kur.... i pedała w rodzinie!

Teoretycznie kreca sie lepiej pierwsze serie (jak kazde jezeli chodzi o CPU) o rewizji GO-SLACR (w przypadku Quada). Jezeli bedziesz mial wybor wybieraj SLACR. Tydzien - zamknij oczka, zmow paciorek i wybierz :) Chyba ze masz mozliwosc wziecia na testy pare omeow do domku i bedziesz mogl zrobic mala selekcje :)

Praktycznie to jak trafisz.

Edytowane przez Immune

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pęczuś

Wzielem dwie sztuki z 36 tygonia, dla mnie i dla brata i obie ida na 3.73 przy 1.35V bios real troszke nizsze... I'm zadowolony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zapodaj orthos 2 godziny i temperatury?

Co do dyskusji 2 rdzenie vs 4 rdzenie to najlepiej mieć quada 6600, który pracuje 4,0-4,2 GHz 24/7 i nie ma wtedy dyskusji czy zamieniać na procki 8xxx czy 9xxx. Ja bym ogarnął chętnie 8 rdzeni.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pęczuś

Może zapodaj orthos 2 godziny i temperatury?

W idle mam 40-43 stopnie na pierwszych 2 rdzeniach, pozostałe dwa mają o dwa - trzy stopnie mniej, po 1.5h orthosa mialem 72 stopnie na 2 dwóch i dwa stopnie mniej na pozostałych. Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzielem dwie sztuki z 36 tygonia, dla mnie i dla brata i obie ida na 3.73 przy 1.35V bios real troszke nizsze... I'm zadowolony :P

W idle mam 40-43 stopnie na pierwszych 2 rdzeniach, pozostałe dwa mają o dwa - trzy stopnie mniej, po 1.5h orthosa mialem 72 stopnie na 2 dwóch i dwa stopnie mniej na pozostałych. Pozdro :)

Zapodaj jakies printy z testow :) + platforme testujaca. Pewnie bedzie tak ze printy sie zapodzialy z orthosa ;p Oczywiscie moge sie mylic ;p

EDIT : Ani widu ani slychu :) Peczus blysnal i uciekl z forum. Bo ja nie wiedzialem Quada na takich zegarach na takim V na orthosie.

Wpada gosc pyta sie jakie serie brac, a za pare dni juz mu sie takie sztuki trafiaja i to DWIE co robia 3,72 na 1,35 smiech na sali. Moze xero poszlo i zrobil z jednego proca dwa :P

Quada na 2 podzielil i wyszlo C2D 2x ^^

Edytowane przez Immune

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pęczus cos specjalnie dla Ciebie.

Cholera mysle ze bym puscil na 4GHZ w Prime ale mobo mnie ogranicza znaczy sie ze jej chlodzenie bo na PWM po 4 min prime waring mialem z temp PWM i go wylaczylem od razu, chyba ze wiatraki jakies zamontuje .... Bo mam standardowe chlodzenie ;/ :mur:

Balem sie bo przy takich temp rozlutuja mi sie uklady, a nie chce mobo zmieniac przymusowo jeszcze ^^

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS. Racuch szykuj mobo po swietach bedziemy testowac :>

Quad GT 965 za slaby pod Q6600 :>

Jak na razie (nie patrzcie na czasy, nie bawilem sie pamieciami itp.)

Dołączona grafika

Za jakis czas moze jakis update nie mam teraz czasu ;p

Ps. Racuch oddawaj mobasa ;p ^^ Bo nie ma na czym krecic ^^

Abit Quad GT (965) mowi NIE dla - Qxxxx ^^

Edytowane przez Immune

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sie go czepiacie, odrazu widac ze kolo sobie z palca wyssal wyniki =] wiec dalsze wysmiewanie sie chyba nie ma sensu bo pewnie nawet tu nie zaglada:P

Oj tam od razu wysmiewacie :> Widac ze kolega pomylil chyba forum z PCLabem :damage_wall: Edytowane przez Immune

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie jak podales wytlumaczeniee nie przyszloby mi to do glowy - nei sadze, ze to ma az takie znaczenie (z tego co doczytalem na jakichstam forach - dysze do Fusiona nie daja zadnego efekty ani na + ani na -)... Wszystko sie wyjasni przy okazji modyfikacji ukladu - wtedy tak czy siak beddzie trzeba rozebrac calosc i sprawdzic dokladnie te wskazania temperatury :)

trochę mi zeszło, ale zebrałem sie i dołożyłem te dysze do D-tek Fuzion na Quada...

Nic nie dają przy większych przepływach. Koniec , kropka.

Dużo wiecej dało dolożenie wentyli z drugiej strony chłodnicy BWA122 (wyciągających). Spadła temp. wody i tym samym rdzeni

Przy standardowych ustawiniach ( pasta nie wygrzana-parę godz. temu załażony blok). Buda zamknieta, Wentyle na 1240obr /to ich max.

2935156[/snapback]

Jakie jest najmniejsze napięcie na jakim uzyskaliście stabilne 3Ghz??

w Bios Vcpu=1,18V

Dołączona grafika

Edytowane przez lama1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi