loo Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Jest na mojej stronie. Domyślne. Hmmm. Nawet nie zacząłeś sprawdzać moż;liwości swojego procesora, a już oceniłeś że ma kiepskie OC ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Naprawdę uważasz że zmiana napięcia mostka drastycznie zmieni możliwość OC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) koledzy ma ktos z was na codzien q6600 wykreconego na 4000Mhz? ja wykrecilem narazie na abit ab9 qudagt 3600Mhz (1.44v) i troche sie cykam dac wieksze napiecie mozecie sie swoimi wynikami podzielic? A co Ci dadzą nasze wyniki? Ktoś da wynik FSB 600 na DI i będziesz usatysfakcjonowany?;-) U mnie np. do 3700 procek idzie na defaultowym napięciu. 3900 poszedł na 1.39 ale ze względu na słabe chłodzenie NB (%$@%! plomba na DFI DK) przerwałem męki Orthosowi po 20 minutach). Naprawdę uważasz że zmiana napięcia mostka drastycznie zmieni możliwość OC ? u mnie na defaultowym nb poszedł.... 3000 ;-( Nie, z pewnością nic nie zmieni ;-) Jednak jak tu niektórzy do znudzenia powtarzają, każdy procek reaguje trochę inaczej. Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez loo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 [...] u mnie na defaultowym nb poszedł.... 3000 ;-( Nie, z pewnością nic nie zmieni ;-) Jednak jak tu niektórzy do znudzenia powtarzają, każdy procek reaguje trochę inaczej. No to jest informacja motywująca do działania :) Zobaczymy jak tam mój mostek zareaguje ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 słabe chłodzenie NB (%$@%! plomba na DFI DK)Bzdura :lol2: Te chłodzenie w 100% daje rady na vNB 1.9v z lekkim nawiewem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Bzdura :lol2: Te chłodzenie w 100% daje rady na vNB 1.9v z lekkim nawiewem ;] Hmmm.... Przy jakich ustawieniach i jakie temperatury oznacza "daje rade"? U mnie przy @3,8 nb 1,5 po godzinie orhosa (priorytet 10) doszło do 55 stopni, a nawiew mam i to całkiem spory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 A temperatura 55*C to zła temperatura? U mnie na def 1.25v w pasywie jest 60*C, a na 1.9v z nawiewem 120mm @ 800 rpm jest ok. 65*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 A temperatura 55*C to zła temperatura? U mnie na def 1.25v w pasywie jest 60*C, a na 1.9v z nawiewem 120mm @ 800 rpm jest ok. 65*C SG sugeruje, że powyżej 50 jest zła więc wolałbym ja zmniejszyć. Jest gdzieś jakiś tekst na ten temat jakie temperatury na NB są bezpieczne? dobra sam znalazłem. Masz rację, że może być więcej więc spróbuję 4 machnąć ;-) A jaki max temp rdzeni Q6600 G0? Q6x00: Tcase Max 71c, Stepping G0 QX6x50: Tcase Max 65c, Stepping G0 QX6800: Tcase Max 65c, Stepping G0 Q6600: Tcase Max 62c, Stepping B3 jeżeli tak to posiadacze B3 mają przechlapane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) Ludzie i po 70st na radiatorze(!) P35 mają więc spokojnie - jest wytrzymały. Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) Niestety z 4Ghz nici ;-( przy 3800 po 40 minutach orthosa (10) temp. na rdzeniach dochodzi do 70 stopni więc sobieie podaruję. Co miłe na 3 rdzeniach mam identyczne temperaturki i tylko na 1 o 2c większą. A jak jest na waszych prockach? W E8200 mam przeszło 10c róznicy ;-( Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez loo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 no niestety, 4GHz na Quada 65nm to juz temp. rzędu 70`C nawet z dobrym chłodzeniem, U siebie mogłem sobie pozwolić bo X3230 ma ciut lepsze Thermal Spec. 4GHz_Prime95_1h_stable. co do chłodzenia NB na DFI Lanparty P35 to wczesniej miałem tak nietypowy moduł bloku wodnego z wentylem na nim, który spisywał sie znakomicie chłodząc PWM i NB. teraz D-tek Fusion plus mały 7cm wentylek akurat miedzy srubami bloku się mieści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Ło jezy. Trochę masz burdelik w tych przewodach ;-) rozumiem, że góra budy to chłodnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) bałagan to był. Teraz jest porządek, tylko rozbudowany do łatwego testowania/zmiany elementów i parametrów. Nie da się tego zrobić bez pewnej komplikacji układu. A chłodnica podwójna jest z tyłu ... u góry jest też chłodnica pojedyńcza z drugą pompką :-) Dla Quada to wydajny system. Automatycznie zwieksza przepływ w układzie i obroty wentyli ze wzrostem temp. elementów. Do 3.2GHz jest jeszcze cicho, dlatego tylko tyle jest na stałe. Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Niestety nie udało się. Jednak procek mam kiepski. Stabilne: 3,4GHz; 1,4V Core; VTT autoV; NB 1,250V Bardzo niestabilne: 3,6GHz; 1,4V Core; VTT 1,325V; NB 1,425V (najwyższe wartości oznaczone jako bezpieczne przez płytę - poza core ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Faktycznie kiepsa sztuka. Ja niedlugo kupuje mam nadzieje, ze bedzie robil cos kolo 3.6GHz 1.35<~. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Niestety nie udało się. Jednak procek mam kiepski. Stabilne: 3,4GHz; 1,4V Core; VTT autoV; NB 1,250V Bardzo niestabilne: 3,6GHz; 1,4V Core; VTT 1,325V; NB 1,425V (najwyższe wartości oznaczone jako bezpieczne przez płytę - poza core ;)) Jaka to płyta? Na NB możesz spokojnie dać więcej. Na rdzeń jeszcze z 0.05v dożuć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 MSI NEO2-FIR zresztą masz w podpisie link. W biosie mam ustawione 1,45V na rdzenie ale rzeczywiste jest ok 1,4V Nie chcę już zwiększać bo to ma być 24/7 a nie max. Na tej płycie maksymalne co można ustawić w biosie to 1,5 z czymś dla VTT i 1,6 z hakiem dla NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 To że taki max to tylko wina płyty. Ale dla procka to jeszcze "lajcik". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 MSI NEO2-FIR zresztą masz w podpisie link. W biosie mam ustawione 1,45V na rdzenie ale rzeczywiste jest ok 1,4V Nie chcę już zwiększać bo to ma być 24/7 a nie max. Na tej płycie maksymalne co można ustawić w biosie to 1,5 z czymś dla VTT i 1,6 z hakiem dla NB. Może podziel się szczegółowym opisem ustawień w biosie. VTT to lepiej zostaw na defaul, za to NB możesz podnieść do 1,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Kruca nie wiem co jest grane, 3,4GHz robie na default (poza vcore) a 3,5GHz nie daje nawet z podniesienie mostka nawet do 1,5V i/lub VTT do 1,3V. Rafa :arrow: płyta ma blokadę na 3,4GHz ? Przecież poprzedni procek miał zupełnie inne FSB i mnożnik. Q6600 ma 9x378 a E2140 ma 8x425 i oba kończą na 3,4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 pamieci całkiem na Auto i Vcpu na 1,5v bios, NB=1,6 i VTT=1,3 ...i jak nie pójdzie to płyta do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 pamieci całkiem na Auto i Vcpu na 1,5v bios, NB=1,6 i VTT=1,3 ...i jak nie pójdzie to płyta do wymiany nie przesadzajmy z tym VTT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (edytowane) Spróbowałem na chwilę: CPU 9x400=3600MHz Vcpu=1.45V (1.5 bios) SB=1,15 SB Core=1,75v NB=1,45v CPU VTT=1,3v Wytrzymał ok 5 sekund Orthosa, doszedł do 58C i bluescreen. Albo bardzo kiepska sztuka albo płyta świruje. EDYT: Mam podejrzanego choć wydawał mi się mało prawdopodobny. Zasilanie na 12V w idle ma 11,97V, pod orthosem spada do 11,86 a w 3dmark06 spada do 11,76V Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 No to pod 3Markiem to już zdecydowanie za nisko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 toż to tylko 2% zmiana napiecia (norma ATX=+/-5%) -pytanie czy miernikiem mierzona na pinie zasilajacym procesor. Stawiam na pamieci. A z jedną kością jak pódzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Mierzone miernikiem z molexa ale ta zasiłka ma tylko jedną linię 12V więc nie powinno być różnicy. To stary model z 28A na 12V i 48A na 5V. Pamięci prawie na pewno nie mają tu nic do gadania, chodziły z dokładnie takimi samymi ustawieniami na FSB=425 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Oby na pewno masz g0? zapomniałem jaka płyta główna jakie chłodzenie? jakie temperatury w core temp po godzinie orthosa przy priority 10 przy maxymalnym stabilnym ustawieniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 S-Spec: SLACR czyli G0. Tempy po godzinie Orthosa 2x2 priority 9 ~56C. Reszta patrz podpis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 (edytowane) ale tempy według którego rdzenia? ;-) jeżeli masz takie temperatury rdzenia to masz jakieś wypasiony cooling rozumiem, że to przy 3400? . . . Dopiero sprawdziłem, że masz jakąś tanią płytę msi. Nie wpadłbym, że na tym można też podkrecać procka więc najlepiej bedzie jak dowiesz się w temacie poświęconemu tej płycie, konfiguracje ze stabilniejszych DFI i Asusów raczej ci nie pomogą. Edytowane 18 Kwietnia 2008 przez loo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Q6700 za 750zł w komputroniku, jak wypada ten procesor na tle Q6600? Opłaca się dopłacać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...