Lancer Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) Panowie, mam problem z nowym topem do bloczku. Mianowicie ubzdurałem sobie, że koniecznie chce mieć kolanko zamiast tradycyjnego wpuszczanego króćca w plexe. Wygrzebałem więc z czeluści mojego magicznego pudła dwa kolanka i szczęśliwy zabrałem się za gwintowanie plexy. Jakież moje było zdziwienie, gdy okazało się że gwint zastosowany na owym kolanku jest jakiś inny. O ile to pogrubienie w które wkręca się króciec wchodzie zwykłą choinka R1'4 cala (chyba :razz: ), to ten zewnętrzny już nie. I tu prośba do zaawansowanych. Jaki to gwint? Trochę pogrzebałem i wydaje mi się, że będzie to typ G. Ale czy na pewno? Ja wiem, że z obrazka nie można go zmierzyć, ale może ktoś ma praktyczne doświadczenie? Edytowane 30 Czerwca 2007 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Ze zdjecia mozna wywnioskowac ze to 3/8" lub 3/4" zmierz srednice zewnetrzna gwintu w tym kolanku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) 1/4 " patrzac po choince... pierscien w chonce nad gwintem w 3/8" jest mniejszy od gwintu do krawedzi chyba ze to kolanko nie hydrauliczne ;) to moze byc gwint metryczny Edytowane 30 Czerwca 2007 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 1/4 " patrzac po choince... pierscien w chonce nad gwintem w 3/8" jest mniejszy od gwintu do krawedzi chyba ze to kolanko nie hydrauliczne ;) to moze byc gwint metryczny Ja mówie że to 3/8 cala....mam w tej chwili w ręce 1/4 cala i wydaje mi się mniejsze od tego na fotce...ale mogę się mylić :lol: Jak będe znał wymiary to wtedy moge na 100% powiedzieć B-) Pozdrawiam rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) Choinka po prawej 1/4" - standard w wc Kątowa po lewej gwint zewnętrzny 1/2" - innego typu niz stosowane w wc Pozdr. PS 3/8" to ~16.3mm średnicy - nie przesadzajcie :wink: Edytowane 30 Czerwca 2007 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) chyba coś Ci się pomyliło :P 2.54 :8 *3 = 0,9525 cm a 1/2" to będzie 1.27 cm Edytowane 30 Czerwca 2007 przez Dar!ush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 niestety w gwintach nie jest ze cal= 2,54cm w tym wypadku Grzechu ma racje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) Dar!ush nic mi sie nie pomyliło <_< gwint calowy rurowy 3/8" ma średnicę ~16.3mm NIEŚMIERTELNY LINK :lol2: Pozdr. Edytowane 30 Czerwca 2007 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Panowie, dziękuję za odzew. Nie jest to na 100% gwint metryczny. Nie jest to też calówka (ma dokładnie 13mm, a nie 12,7 jak w choince obok). Nie wchodzi w dziury robione powszechna calówka 1/4 z gwintem typu R. W część wewnętrzną wchodzi zwykła choinka calowa z gwintem R. Ale właśnie samo kolanko gwint zewnętrzny ma już grom wie jaki. Rozstaw "zwitek" zgintu jest mniej więcej taki sam jak w choince, ale kąt ich nachylenia jest nieco mniejszy. W gwincie typu R jest to 60 stopni. Skok dla kolanka pasuje do gwintu typu G (55 stopni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 A nie możesz tego prze gwintować?Wystarczy odpowiednia narzynka i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...