Skocz do zawartości
Thomas

Przerywane Połączenie W Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno założyłem sobie w domu połączenie WiFi - router Pentagram ADSL 2 Plus i 3 podłączone komputery kartami PCI Lite od Pentagrama. Zabezpieczenia (szyfrowanie), narazie wyłączone. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie problem z połączeniem jednego komputera (drugiego z podpisu). Występują na nim dwa rodzaje błędów, jeden gdy tracę łączność z całą siecią, drugi, gdy mimo że oprogramowanie pokazuje , że posiadam połączenie i wykrywa sieć - nie mogę się łączyć z internetem, a pingowanie nie działa. Zmieniałem już kartę na inną z mojego domu (działającą ) - efekt taki sam, u mnie się zawiesza, na drugim komputerze wszystko dobrze chodzi. Przeinstalowałem również windowsa - też nie pomogło. W dodatku gdy badam połączenie internetowe w linii komend za pomocą "ping -t onet.pl" pokazuje mi po pewnym czasie (przed rozłączeniem) "błąd sprzętu". Zawieszanie się jest kapryśne, zawiesza się gdy ściągam filmiki na youtubie, lub po pewnym czasie jak przeglądam strony, ale rzadko się zawiesza gdy gram w Warcrafta 3 (za to zawiesza się gdy gram w W3 w siecie lokalnej). Nie wiem co jest nie tak i proszę o porady (czyżby gdniazdo PCI uwalone ?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że sprzęt kręcony. Nie wiem czy ten problem już nowych płyt nie dotyczy, ale może być tak, że magistrala PCI również uległa zmianie, co powoduje błędy w pracy urządzeń pod nią podpiętych. Odkręć wszystko na default i potestuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na default nadal to samo.

PS Trudno wyczuć o co chodzi z tym zawieszaniem, raz zaraz po włączeniu komputera, nie mogę się połączyć z siecią, a potem wszystko chodzi bez problemu przez godzinę (albo 5 minut).

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz ustawioną częstotliwość magistrali PCI w Biosie??

Popatrzyłem sobie w manual od Twojej pyty i ona nie podaje prędkości PCI, tylko PCI-E.

Jaką wersję BIOSU masz ?

Generalnie każdy produkt Pentagrama to totalny syf i nie polecam go nikomu. Nie wiem jednak czy to wina karty w tym przypadku.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS Pheonix wersja 6.00.

Co do opcji wyłączania sieciówki to dzięki za informacje, właśnie wyłączyłem ją, ale nie było z tą funkcją kłopotów na dwóch innych kompach (tam po prostu sieciówka wyłączała się jedynie jak komputer nic nie robił i w 10 sekund odzykiwała połączenie przy otwieraniu stronu, a tutaj totalnie padadło). Zaraz sprawdzę czy ta opcja się uda.

Edit - niestety nie pomaga, nadal wyłącza w środku połączenia, a raczej oprogramowanie pokazuje że połączenie jest, a pingowanie i internet nie działa. Klikam napraw i wszystko wraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... mam bardzo podobny problem, ale na zupełnie innym sprzęcie. Sieciówke mam D-Link AirPlus G DWL-G510, łączy się to z liveboxem (sagem). Sprzęt mam jak z podpisu, system Win XP Pro SP2.

Siła połączenia jest bardzo dobra, mimo to, co pewien czas pada połączenie z netem. Najbardziej denerwuje to w czasie gry w csa, gdzie, co parę minut mam przycinkę długości ok. sekundy. A od czasu do czasu przycinka jest tak długa, że wywala mnie z serwera.

Przepraszam, że się podpinam i czekam na jakieś rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu minęlo i w między czasie starałem się znaleźć rozwiązanie, niestety ani przesuwanie routera bliżej komputera, ani zmiana ustawień biosu na fabryczne nie pomaga, może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.

PS Chyba w końńcu udało mi się sprawdzić wersję BIOSu - wersja 16 (sprawdzałem na teście post na dole - ostatnia liczba).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj wgrać najnowszy BIOS v.18. ABIT BIOS, choć wątpię czy to pomoże. Nie masz możliwości zakupu innej karty ??

Wejdź jeszcze w menedżer urządzeń i w ustawienia karty sieciowej bezprzewodowej Pentagrama. Potem pobaw się mocą sygnału, jesli takowa funkcja jest obsługiwana. Na początek ustaw na najmniejszą.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłmem nie poddawać się i po chwilowym odpoczynku wgrać ten nowy BIOS (oczywiście wersje 20), niestety mam z tym problem, ponieważ w nowym komputerze nie mam napędu dyskietek. Próbowałem utworzyć płytę (dyskietkę) startową pod Nero, udało się coś takiego utworzyć nawet niby DOS się bootuje jednak zdaje się, że nie widzi płyty CD (widzi 3 partycje systemowe i pod A: umieszcza zbiór danyhc do uruchamiania systemu DOS). Próbowałem uruchomić program do flashowania BIOS z dysku twardego ale przed flashowaniem poinformowało mnie o za małej ilości miejsca w pamięci. Jest jakiś sposób na obejście tych braków ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendrive'a na USB masz ??

Jak zrobić bootowalny pendrive ??

1. Ściągamy program "HP USB storage format tool" http://www.pctipp.ch/index.cfm?pid=1411&pk=28790

2. Ściągamy obraz dyskietki startowej, ja posłuże się tą z Win98 dostępnej tu http://s93616405.onlinehome.us/bootdisk/win98c.zip

3. Instalujemy program HP storage....

4. Rozpakowujemy obraz, przy pomocy programu MagicIso do jakiegoś folderu np. zapisanego na pulpicie (chodzi o plik z rozszerzeniem .img). PRogram dostępny tu http://www.idg.pl/ftp/pc_4380/Magic.ISO.4.6.html, wystarczy go odpalić wskazać plik .img i kliknąć extract i podać ścieżkę do folderu, któy wcześniej sobie utworzyliśmy.

5. Wkładamy, pendrive, mp3 player, czy cholera wie co tam jeszcze macie

6. Odpalamy program Hp.... zaznaczamy naszego pena i następnie zaznaczamy opcje "Create a DOS startup disk" a w polu "Using DOS system files lcated at" podajemy ścieżkę do folderu z rozpakowanym wcześniej obrazem.

7. Klikam start.

8. Odpalamy komputer z zaznaczoną w Biosie opcją Boot from USB (USB floppy, usb hdd, usb zip, to nie ma znaczenia).

Czy moja płyta główna obsługuje bootowanie z pendrive'a ??

Odpowiedź brzmi tak, KAŻDA płyta, która w opcjach bootowania ma opcję "boot from USB" pozwoli nam na odpalenie dyskietki startowej np Win98, ale zapisanej na flash'ce

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż co by to dużo nie mówić, cuda panocki, cuda się u mnie dzieją. Zrobiłem update BIOS do wersji 20 (zarzuciłem Clear CMOS więc pewnie opcje wyciszania mi się wykasowały, bo wentylatory chodzą mi 5-6 decybeli głośniej). W każdym razie karta sieciowa przestała się odłączać i pinguje bez problemu, ale jedynie w sieci lokalnej, nie da się za jej pomocą zajrzeć do internetu (z internetem łączę się za pomocą kabla). Trzeba by odinstalować kartę i zainstalować ją ponownie, czy co?

PS Odwołuje to co powiedziałem, w sieci lokalnej, też się zawiesza.

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam dokładnie taki sam problem. Troche już grzebałem i nie jest to wina biosu, sterowników, ani jakiegokolwiek sprzętu. Zawieszanie sie jest powodem dziury win wystarczy tylko poszukać odpowiedniej łatki ale wystarczy to zbyt delikatne stwierdzenie. Można ten problem rozwiązac w bardzo prosty sposób: komputer na którym występuje ten problem należy podłączyć kablem do routera i będzie na 100% ok.

MÓJ PROBLEM: zawieszanie sie pc przy przeglądaniu stron (czasami 5 minut czasami godzina)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi