wojs Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 A więc tak: Mam obudowę z zasilaczem Rubikon - 300W. Ponieważ Rubikon to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, postanowiłem, że muszę coś z nim zrobić, bo miałem w stresie zamiast 3,3V - 2,95! (12V i 5V w normie). Jedyne, co mogłem zadziałać, to wywalic go z obudowy i poszukać jakiegos innego zasilacza. A teraz UWAGA! Miałem w domu kupiony za kilka złotych niesprawny 250W zasilacz L&C. Mój ojciec go naprawił (nie wiem dokładnie, co on tam zmienił, ale chyba po prostu bezpiecznik poszedł, albo jakaś cześć się spaliła i została wymieniona na nową). Postanowiłem, że wypróbuję ten sprzęt "z odzysku". Jakież było moje zdziwienie, gdy w stresie napięcia były odpowiednio: 12V - 12,7V (mierzone miernikiem) 5V - 4,93V (mierzone miernikiem) 3,3V - 3,32V (mierzone z płyty) Tak więc okazało się, że pomimo niższej mocy jest on lepszy i ma mniejsze skoki napięcia! Ale zaqczęłą mnie wkurzać jedna rzecz. Był to hałas! Teraz był on jeszcze większy, niż w Codegenie (pewnie dlatego, że PSU ma mniejszą moc i wentylator musi się bardziej wysilać...). Co więc zrobiłem, zeby wygrać z decybelami? Wyciałem tę <span style="color:red;">[ciach!]</span>ianą pseudo-grillową blachę zza wiatraczka i wkręciłem tam kupionego w sklepie elektrycznym grilla na 8x8cm. A ponieważ przepływ powietrza mi się polepszył obniżyłem napięcie wiatraczka do 7V (diodą Zenera) no i oczywiście teraz mam bezgłośny zasilacz. Pytanie jest takie: Ponieważ mam całą obudowę wyłożoną od środka korkiem (wyciszanie), to czy przez to i przez obniżenie napięcia wentyla do 7V, może mi się spalić ten zasilacz w stresie??? Mój konfig poniżej. Aha, mam jeszcze jeden wyciągajacy wentyl z tylu obudowy na 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 No, co jest? Jak spalę sobie sprzęt, to na czym będę czytał Wasze odpowiedzi? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noso Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 zrob se modyfikacje wodna zasilacza cos takiego widzialem na www.cps.pl mam i nie narzekam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 na starsze zasilacze L&C to bym uwazal one mialy wade konstrukcyjna ze nawet bez spowolnionego wentyla potrafily sie sfajczyc tu masz link do DEER http://www.timcousins.com.au/ATXFailures.htm a nizej sa odnosniki do roznych gownianych zasilaczy np to http://www.timcousins.com.au/dodgypowersupplies.htm poczytaj i juz, jak za malo to odpal google i poszukaj infosow ja na Twoim miejscu spylil bym oba zasilacze ikupil uzywanego Enlighta 250W - ktos z forum mial do sprzedania na Allegro za 80zl o ile pamietam i to byl ten "lepszy" model od Sirteca (HPC-250-xxx) a nie od Enhance (ATX-1125BT) "lepszy" = cichszy bez zadnych przrobek :) bo wydajnosciowo zblizone :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 zrob se modyfikacje wodna zasilacza cos takiego widzialem na www.cps.pl mam i nie narzekam :) jezeli chodzi Tobie o zasilki FEEL z cpc to ROTFL :lol: po jakiego walka pakowac do dziadowego zasilacza wode - wydajniejszy na pewno nie bedzie, to tak jakby na P166 zakladac peltiera :lol: lepiej kupic troszke drozszy (o 40zl) zasilacz Chieftec 300W i miec taka sama cisze i prawie 2x wydajniejszy zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 28 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2003 Wow - benek! Niezłe artykuły. Teraz już wiem, czemu sfajczył się ten zasilacz wcześniej... ;) W najbliższym czasie będę niestety zmuszony pracować na tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>ie, ale mam w niedalekiej przyszłości perspektywę zmiany płyty z prockiem i pamięciami i wtedy napewno zmienię zasiłkę, bo do Athlona będę potrzebował porzadnego 300W sprzętu... Mam tylko nadzieję, że do tego czasu nie będzie pożaru. ;) Aha, pusciłem ten wiatrak w obudowie z 5 na 7V, bo procek zaczynał mi się podgrzewać do 50*C! Dzięki za odpowiedzi! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...