Skocz do zawartości
konio68

Jaki Wentyl Do Chieftec Cft-620a-12s

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie muszę zmienić wetyl w tym zasilaczu bo hałas łeb urywa.

Nawet jak pobór przez zestaw jest na poziomie max 300 wat ten bydlak buja na 2400. max

Paranoja ...... myślę o jakiejś cichej 120 z dobrym przepływem 1500 obr max.

Możecie coś polecić tak do 30 pln.

liny z allegro mile widziane...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

badziew niewarte swojej ceny

ja polecę fandera z powodu wygody - podpinasz wentylator w miejsce starego i wypuszczasz regulator ppoza zasilacz ...

Mówisz o wygodzie w postaci otwierania obudowy do pokręcenia regulatorem czy też może o trzymaniu jej cały czas otwartej? ;)

Ja bym wziął coś o maksymalnych obrotach rzędu 1500-1600rpm i podpiął pod zasilacz - niech sobie sam reguluje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o wygodzie w postaci otwierania obudowy do pokręcenia regulatorem czy też może o trzymaniu jej cały czas otwartej? ;)

Ja bym wziął coś o maksymalnych obrotach rzędu 1500-1600rpm i podpiął pod zasilacz - niech sobie sam reguluje.

Pozdrawiam

Właśnie o to mi chodzi....max 1500-1600 obr , wadą tej zasiłki jest to że ma skokową regulację , jest albo cicho , albo głośno i leczy mnie to że przy tak niskim obciązeniu żędu 50% ,nawet mniej już wali prawie na maxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

nie sądzisz że otwieranie obudowy zasilacza może być kłopotliwe za każdym razem ?

chodzi tu o sytuacje że lato ustawiasz przykładowo 1000rmp, a na jesieni skręcasz troche wentylator, bo jest chłodniej i nie musisz za każdym razem wyjmować zasilacza z obudowy i go rozkręcać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W oryginale wentyl leci na 2400 :mur: i hałas jest straszny .

jak zapodam wentyl 1500 max z przeplywem ok 86 to styknie.

w pulpicie powinien bujać na auto ok 1000 czyli spoko a w 3d 1500 i to styknie.

problem z oryginalnym jest taki że on nie szumi tylko gwizdze poprostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź tego Scythe S-Flexa, którego Ci wcześniej polecałem. Powinieneś być zadowolony :)

Ewentualnie np. taką Akasę:

2667696[/snapback]

nie sądzisz że otwieranie obudowy zasilacza może być kłopotliwe za każdym razem ?

chodzi tu o sytuacje że lato ustawiasz przykładowo 1000rmp, a na jesieni skręcasz troche wentylator, bo jest chłodniej i nie musisz za każdym razem wyjmować zasilacza z obudowy i go rozkręcać ...

Rzecz w tym, że poza dla mnie niestety wątpliwą wygodą tego rozwiązania, zasilacz przy zmiennym obciążeniu potrzebuje różnego przepływu powietrza by się schłodzić. Nie można wstawiać dowolnego wentylatora i ustawiać mu na stałe 1000rpm, zwłaszcza że wcześniej zasilacz posiadał dość wydajną jednostkę sugerującą spore wymagania względem "wiania" :)

Już abstraciach!ąc od faktu ślizgowego łożyska w Fanderze, które może szybciej niż zwykle się zużyć przy pracy w ustawieniu horyzontalnym.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź tego Scythe S-Flexa, którego Ci wcześniej polecałem. Powinieneś być zadowolony :)

Ewentualnie np. taką Akasę:

http://www.allegro.pl/item211747076_went_a...amber_332_.html

Tyle, że ona nie ma zachwycającej wydajności, a do tego maksymalna prędkość obrotowa to tylko 1400rpm - dla mnie nie warto ryzykować, skoro S-Flex ma dobry przepływ, trwałe łożysko i odpowiednią wartość rpm.

Rzecz w tym, że poza dla mnie niestety wątpliwą wygodą tego rozwiązania, zasilacz przy zmiennym obciążeniu potrzebuje różnego przepływu powietrza by się schłodzić. Nie można wstawiać dowolnego wentylatora i ustawiać mu na stałe 1000rpm, zwłaszcza że wcześniej zasilacz posiadał dość wydajną jednostkę sugerującą spore wymagania względem "wiania" :)

Już abstraciach!ąc od faktu ślizgowego łożyska w Fanderze, które może szybciej niż zwykle się zużyć przy pracy w ustawieniu horyzontalnym.

Pozdrawiam :)

120mm NOCTUA NF-S12 1200 6-17dBA - wezmę tego .... przepływ bardzo ładny przy 1200 obr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120mm NOCTUA NF-S12 1200 6-17dBA - wezmę tego .... przepływ bardzo ładny przy 1200 obr.

Ta noctua ma do zaoferowania tylko luxusową cene, wcale nie jest taka rewelacyjna jak by się mogło wydawać sugerując się ceną a bynajmniej nie jest lepsza od S-Flexów czy Fandera.

--Edit--

Do puli dorzuciłbym jeszcze coś od SilverStone'a np. FN121 http://www.4max.pl/default.asp?produkt=2030

--Edit2--

Albo jeszcze model FM121 http://www.4max.pl/default.asp?produkt=1483 jego zaletą jest duża rozpiętość obrotów, no i ma potencjometr do zamontowania na froncie w zatoce 3.5 :)

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta noctua ma do zaoferowania tylko luxusową cene, wcale nie jest taka rewelacyjna jak by się mogło wydawać sugerując się ceną a bynajmniej nie jest lepsza od S-Flexów czy Fandera.

Wg recenzji mod-planet owszem, ale znam pewnego użytkownika wentylatorów Noctua, któryby mógł się z Tobą w tej kwestii nie zgodzić :rolleyes:

Zdecydowanie zaś wolałbym Noctuę od Fandera... zaś w zestawieniu z S-Flexem miałbym większe wątpliwości szczególnie ze względu na jedynie 1200rpm Noctuy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg recenzji mod-planet owszem, ale znam pewnego użytkownika wentylatorów Noctua, któryby mógł się z Tobą w tej kwestii nie zgodzić :rolleyes:

Zdecydowanie zaś wolałbym Noctuę od Fandera... zaś w zestawieniu z S-Flexem miałbym większe wątpliwości szczególnie ze względu na jedynie 1200rpm Noctuy.

Pozdrawiam

No może i jest ociupinke lepsza od Fandera, znam te wentylatory tylko z testów i recenzji, ale w takiej cenie powinna go zostawiać daleko w tyle a tak nie jest. Więc jak to się mówi skoro nie widać różnicy to po co przepłacać :gitarzysta:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalna tendencja... im coś jest droższe tym różnica względem segmentu półkę niżej jest mniejsza :)

Zgadzam się... jednak IMO w przypadku tych wentylatorów ciężko jest nawet mówić o dwóch półkach, no chyba że ominęły mnie jakieś fajne testy wykazujące większe odstawanie Noctuy, w razie czego proszę o oświecenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstaje przede wszystkim łożyskiem i bezwzględnie (tj. komparatywnie) wyższą wydajnością przy danych obrotach. Zerknij na Silent PC Review - oni to dość ładnie rozpisali w swoich kolejnych odsłonach 120mm roundupów :)

Przede wszystkim właśnie przepływ powietrza jest zaletą wentylatorów Noctua - różnice są spore.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstaje przede wszystkim łożyskiem i bezwzględnie (tj. komparatywnie) wyższą wydajnością przy danych obrotach. Zerknij na Silent PC Review - oni to dość ładnie rozpisali w swoich kolejnych odsłonach 120mm roundupów :)

Przede wszystkim właśnie przepływ powietrza jest zaletą wentylatorów Noctua - różnice są spore.

Pozdrawiam

No faktycznie ns SPCR Noctua jest the best, niewątpliwie jest to bardzo dobry wentylator, cena jest największą wadą.

Googlając troszeczke można z kolei znaleźć różne testy w których Noctua nie wypda lepiej od np. S-Flexa:

http://www.ocforums.com/showthread.php?t=497854

http://pc-experience.de/wbb2/thread.php?threadid=22600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możemy się próbować przerzucać linkami do testów i każdy będzie miał poparcie dla swoich tez :) Nie zamierzam udowadniać, że Noctua to super opłacalny zakup. Jej przewagą jest po prostu bardzo dobry bezwzględny przepływ powietrza :rolleyes:

Kwestia wydajności coolerów w oparciu o dane wentylatory to już jest jakaś tam pochodna zależna od bardzo wielu czynników.

Niewątpliwie jednak Noctua nie jest tak miażdżąco lepsza od np. takiego S-Flexa jak można byłoby przypuszczać po cenie... ale co do tego się obaj zgadzamy :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL, to ja się silę na to, żeby Ci wytłumaczyć, że się w 30zł nie zmieścisz, a Ty mi najdroższy możliwy wybierasz? :lol2:

... a jakoś się rozbujałem :) ...

Scythe S-FLEX SFF21E ten jest też ok - jego zaletą niewątpliwie jest cena i dość pokażny przepływ .... , ale chyba dołoże te 30 pln , troszeczke cichszy ale przepływ ma bardzo pokaźny i jest on porównywalny z tym co wsadza sirtec do 620W przy 2400 obr.

poziom hałasu na poziomie 18 dB przy przepływie ok 80 jest super rezultatem .

..puki co wsadzilem Thermaltake 1400 prm /21dB z przepływem 49 i jest super cicho ....miałem pod ręką :) ... wreszcie bo już myślałem że tą zasiłkę za burtę wywale :)

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi