konio68 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Panowie muszę zmienić wetyl w tym zasilaczu bo hałas łeb urywa. Nawet jak pobór przez zestaw jest na poziomie max 300 wat ten bydlak buja na 2400. max Paranoja ...... myślę o jakiejś cichej 120 z dobrym przepływem 1500 obr max. Możecie coś polecić tak do 30 pln. liny z allegro mile widziane........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Do 30zł będzie trudno o dobry wentylator w mojej opinii. Najlepiej chyba byłoby nabyć coś takiego: http://www.allegro.pl/45913_120x120_mm.htm...p;change_view=1 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 (edytowane) Witam, dołóż 6,90zł i kup fandera http://allegro.pl/item207686085_fander_120...iszy_sklep.html Ja w swoim HK też wymieniłam wentyl i jest o wiele ciszej :), Polecam i Pozdrawiam. Edytowane 1 Lipca 2007 przez britfanka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 http://www.allegro.pl/item208012593_noctua...7dba_od_ss.html rozumiem że o tego Ci chodzi...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 http://www.allegro.pl/item208012593_noctua...7dba_od_ss.html rozumiem że o tego Ci chodzi...? badziew niewarte swojej ceny ja polecę fandera z powodu wygody - podpinasz wentylator w miejsce starego i wypuszczasz regulator ppoza zasilacz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 badziew niewarte swojej ceny ja polecę fandera z powodu wygody - podpinasz wentylator w miejsce starego i wypuszczasz regulator ppoza zasilacz ... Mówisz o wygodzie w postaci otwierania obudowy do pokręcenia regulatorem czy też może o trzymaniu jej cały czas otwartej? ;) Ja bym wziął coś o maksymalnych obrotach rzędu 1500-1600rpm i podpiął pod zasilacz - niech sobie sam reguluje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Mówisz o wygodzie w postaci otwierania obudowy do pokręcenia regulatorem czy też może o trzymaniu jej cały czas otwartej? ;) Ja bym wziął coś o maksymalnych obrotach rzędu 1500-1600rpm i podpiął pod zasilacz - niech sobie sam reguluje. Pozdrawiam Właśnie o to mi chodzi....max 1500-1600 obr , wadą tej zasiłki jest to że ma skokową regulację , jest albo cicho , albo głośno i leczy mnie to że przy tak niskim obciązeniu żędu 50% ,nawet mniej już wali prawie na maxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Mówisz o wygodzie w postaci otwierania obudowy do pokręcenia regulatorem czy też może o trzymaniu jej cały czas otwartej? ;) Ja bym wziął coś o maksymalnych obrotach rzędu 1500-1600rpm i podpiął pod zasilacz - niech sobie sam reguluje. Pozdrawiam nie sądzisz że otwieranie obudowy zasilacza może być kłopotliwe za każdym razem ? chodzi tu o sytuacje że lato ustawiasz przykładowo 1000rmp, a na jesieni skręcasz troche wentylator, bo jest chłodniej i nie musisz za każdym razem wyjmować zasilacza z obudowy i go rozkręcać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 W oryginale wentyl leci na 2400 :mur: i hałas jest straszny . jak zapodam wentyl 1500 max z przeplywem ok 86 to styknie. w pulpicie powinien bujać na auto ok 1000 czyli spoko a w 3d 1500 i to styknie. problem z oryginalnym jest taki że on nie szumi tylko gwizdze poprostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Weź tego Scythe S-Flexa, którego Ci wcześniej polecałem. Powinieneś być zadowolony :) Ewentualnie np. taką Akasę: 2667696[/snapback] nie sądzisz że otwieranie obudowy zasilacza może być kłopotliwe za każdym razem ? chodzi tu o sytuacje że lato ustawiasz przykładowo 1000rmp, a na jesieni skręcasz troche wentylator, bo jest chłodniej i nie musisz za każdym razem wyjmować zasilacza z obudowy i go rozkręcać ... Rzecz w tym, że poza dla mnie niestety wątpliwą wygodą tego rozwiązania, zasilacz przy zmiennym obciążeniu potrzebuje różnego przepływu powietrza by się schłodzić. Nie można wstawiać dowolnego wentylatora i ustawiać mu na stałe 1000rpm, zwłaszcza że wcześniej zasilacz posiadał dość wydajną jednostkę sugerującą spore wymagania względem "wiania" :) Już abstraciach!ąc od faktu ślizgowego łożyska w Fanderze, które może szybciej niż zwykle się zużyć przy pracy w ustawieniu horyzontalnym. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Weź tego Scythe S-Flexa, którego Ci wcześniej polecałem. Powinieneś być zadowolony :) Ewentualnie np. taką Akasę: http://www.allegro.pl/item211747076_went_a...amber_332_.html Tyle, że ona nie ma zachwycającej wydajności, a do tego maksymalna prędkość obrotowa to tylko 1400rpm - dla mnie nie warto ryzykować, skoro S-Flex ma dobry przepływ, trwałe łożysko i odpowiednią wartość rpm. Rzecz w tym, że poza dla mnie niestety wątpliwą wygodą tego rozwiązania, zasilacz przy zmiennym obciążeniu potrzebuje różnego przepływu powietrza by się schłodzić. Nie można wstawiać dowolnego wentylatora i ustawiać mu na stałe 1000rpm, zwłaszcza że wcześniej zasilacz posiadał dość wydajną jednostkę sugerującą spore wymagania względem "wiania" :) Już abstraciach!ąc od faktu ślizgowego łożyska w Fanderze, które może szybciej niż zwykle się zużyć przy pracy w ustawieniu horyzontalnym. Pozdrawiam :) 120mm NOCTUA NF-S12 1200 6-17dBA - wezmę tego .... przepływ bardzo ładny przy 1200 obr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 LOL, to ja się silę na to, żeby Ci wytłumaczyć, że się w 30zł nie zmieścisz, a Ty mi najdroższy możliwy wybierasz? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) 120mm NOCTUA NF-S12 1200 6-17dBA - wezmę tego .... przepływ bardzo ładny przy 1200 obr.Ta noctua ma do zaoferowania tylko luxusową cene, wcale nie jest taka rewelacyjna jak by się mogło wydawać sugerując się ceną a bynajmniej nie jest lepsza od S-Flexów czy Fandera. --Edit-- Do puli dorzuciłbym jeszcze coś od SilverStone'a np. FN121 http://www.4max.pl/default.asp?produkt=2030 --Edit2-- Albo jeszcze model FM121 http://www.4max.pl/default.asp?produkt=1483 jego zaletą jest duża rozpiętość obrotów, no i ma potencjometr do zamontowania na froncie w zatoce 3.5 :) Edytowane 2 Lipca 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ta noctua ma do zaoferowania tylko luxusową cene, wcale nie jest taka rewelacyjna jak by się mogło wydawać sugerując się ceną a bynajmniej nie jest lepsza od S-Flexów czy Fandera.Wg recenzji mod-planet owszem, ale znam pewnego użytkownika wentylatorów Noctua, któryby mógł się z Tobą w tej kwestii nie zgodzić :rolleyes: Zdecydowanie zaś wolałbym Noctuę od Fandera... zaś w zestawieniu z S-Flexem miałbym większe wątpliwości szczególnie ze względu na jedynie 1200rpm Noctuy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Wg recenzji mod-planet owszem, ale znam pewnego użytkownika wentylatorów Noctua, któryby mógł się z Tobą w tej kwestii nie zgodzić :rolleyes: Zdecydowanie zaś wolałbym Noctuę od Fandera... zaś w zestawieniu z S-Flexem miałbym większe wątpliwości szczególnie ze względu na jedynie 1200rpm Noctuy. Pozdrawiam No może i jest ociupinke lepsza od Fandera, znam te wentylatory tylko z testów i recenzji, ale w takiej cenie powinna go zostawiać daleko w tyle a tak nie jest. Więc jak to się mówi skoro nie widać różnicy to po co przepłacać :gitarzysta: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 To normalna tendencja... im coś jest droższe tym różnica względem segmentu półkę niżej jest mniejsza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 To normalna tendencja... im coś jest droższe tym różnica względem segmentu półkę niżej jest mniejsza :)Zgadzam się... jednak IMO w przypadku tych wentylatorów ciężko jest nawet mówić o dwóch półkach, no chyba że ominęły mnie jakieś fajne testy wykazujące większe odstawanie Noctuy, w razie czego proszę o oświecenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Odstaje przede wszystkim łożyskiem i bezwzględnie (tj. komparatywnie) wyższą wydajnością przy danych obrotach. Zerknij na Silent PC Review - oni to dość ładnie rozpisali w swoich kolejnych odsłonach 120mm roundupów :) Przede wszystkim właśnie przepływ powietrza jest zaletą wentylatorów Noctua - różnice są spore. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Odstaje przede wszystkim łożyskiem i bezwzględnie (tj. komparatywnie) wyższą wydajnością przy danych obrotach. Zerknij na Silent PC Review - oni to dość ładnie rozpisali w swoich kolejnych odsłonach 120mm roundupów :) Przede wszystkim właśnie przepływ powietrza jest zaletą wentylatorów Noctua - różnice są spore. Pozdrawiam No faktycznie ns SPCR Noctua jest the best, niewątpliwie jest to bardzo dobry wentylator, cena jest największą wadą. Googlając troszeczke można z kolei znaleźć różne testy w których Noctua nie wypda lepiej od np. S-Flexa: http://www.ocforums.com/showthread.php?t=497854 http://pc-experience.de/wbb2/thread.php?threadid=22600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Możemy się próbować przerzucać linkami do testów i każdy będzie miał poparcie dla swoich tez :) Nie zamierzam udowadniać, że Noctua to super opłacalny zakup. Jej przewagą jest po prostu bardzo dobry bezwzględny przepływ powietrza :rolleyes: Kwestia wydajności coolerów w oparciu o dane wentylatory to już jest jakaś tam pochodna zależna od bardzo wielu czynników. Niewątpliwie jednak Noctua nie jest tak miażdżąco lepsza od np. takiego S-Flexa jak można byłoby przypuszczać po cenie... ale co do tego się obaj zgadzamy :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) LOL, to ja się silę na to, żeby Ci wytłumaczyć, że się w 30zł nie zmieścisz, a Ty mi najdroższy możliwy wybierasz? :lol2:... a jakoś się rozbujałem :) ... Scythe S-FLEX SFF21E ten jest też ok - jego zaletą niewątpliwie jest cena i dość pokażny przepływ .... , ale chyba dołoże te 30 pln , troszeczke cichszy ale przepływ ma bardzo pokaźny i jest on porównywalny z tym co wsadza sirtec do 620W przy 2400 obr. poziom hałasu na poziomie 18 dB przy przepływie ok 80 jest super rezultatem . ..puki co wsadzilem Thermaltake 1400 prm /21dB z przepływem 49 i jest super cicho ....miałem pod ręką :) ... wreszcie bo już myślałem że tą zasiłkę za burtę wywale :) Edytowane 2 Lipca 2007 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...