Skocz do zawartości
Caleb

Mobo Ze Sli Pod C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, mam kilka pytań tym razem w kwestii płyty głównej. Otóż plan trochę się zmienił od ostatniego wybierania podzespołów, prawdopodobnie dostane 2x Galaxy 8600 GE za bardzo atrakcyjną kasę więc z AB9 nici ... No i teraz klops, bo musze wybrać coś ze SLI w rozsądnej cenie tzn do max 500, a najlepiej do 450 zł, chociaż każdą propozycję rozważę. Płytka będzie pod E4300@3200-3500 więc yako takie OC musi gwarantować, ale bez hardcore ;] Priorytetem jest dobre wykorzystanie SLI

Gigabyte GA 650 Sli DS4 – ludzie narzekają na straszne dziury w fsb ...

Abit Fatal1ty Fp-in9 Sli - ogólnie płytka w testach wypada ładnie, tylko na Pclab coś zamuliła. Osobiście mój faworyt - może ktoś się pochwalić tym mobo?

Asus P5N-E 650 Sli – no tak, trochę się naczytałem marudzenia na ta mobo, osobiście nie mam do niej przekonania, ale może ...

MSI na 650 Sli - hmm ... ktoś musiałby mnie do tego przekonac

No i dooopa blada bo nie ma żadnego zdecydowanego faworyta, na 680i raczej mnie nie stać, a płyty na chipach Intela SLI w zasadzie nie obsługują. Co możecie doradzić?

PS: Czy seria nForce 590/570 SLI pod C2D ma rację bytu?

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Przyglądnij sie uważniej opiniom jakie zbiera ten ABIT - raczej niepochlebne, przynajmniej ja takich przewagę widziałem. Samymi testami sie nie sugeruj, bo żeby poznać mobo nie wystarczą 24h.

2. To z linka to nie nf 680i :rolleyes: - tylko mutant :arrow: NB od 650i, a SB z płytek pod AM2 (AMD)

3. IMO najrozsądniejsze wyjście to łyknąć te 2 szt. 8600GE i wrzucic na alledrogo.pl, a za uzyskaną kasę kupić 8800GTS 320MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. IMO najrozsądniejsze wyjście to łyknąć te 2 szt. 8600GE i wrzucic na alledrogo.pl, a za uzyskaną kasę kupić 8800GTS 320MB

Nie ma takiej możliwości, karty musza zostać u mnie., inaczej nie byłoby tematu :>

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest takie wybieranie pomiędzy średnim i gorszym niestety.

Gigabyte sobie odpuść, ta z nf650 im nie wyszła, najbardziej problematyczne oc z tych wszystkich.

Abit- kiepski support ze strony biosów, z oc juz lepiej, mało znana

Asus- kiepskie statystyki awaryjności, czasem ma dziury w fsb, ale tak poza tym jest dość dobrze poznana i chyba tą mimo wszystko bym brał lub

MSI- jakość lepsza, ale płyta mało znana.

Używasz integry (dźwięk), to asus odpada.

ChrisG używał 2x 8600GT na MSI, możesz go zapytać.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do e4300 nadaje sie P6n-sli,do nizszych mnoznikow nie.

Mi po wielkich trudach doszlem do 400(tu nawiew juz byl obowiazkowy).

e4300 inna bajka wiekszy mnoznik.

Po odebraniu ze sklepu powyzej 370 bios beta wskazany.

tego sie spodziewaj

http://forum.pclab.pl/t266425.html

na nowszych sterach jest owiele lepiej,tam byly uzyte stare 158.22 dla miarodajnego porownania.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwny układ, ale nie wnikam :P

Generalnie to płytki na nf 650i sa mało popularne, poza ASUS'em - w temacie o MSI ChrisG opisywał "zabawę" w SLI na tej płycie i raczej chodziło to ładnie. Więc nie skreślałbym tej płyty.

Odrzuciłbym ABIT'a, bo nie dość że najdroższy to IMO najgorszy - więcej z nim problemów niż z GB.

Ewentualnie poczytaj testy 680i LT (w SLI pełne 2 x 16) - u nas w Polandii dostępne np. EVGA - choć po przebojach z 650i ULTRA od tego producenta jestem podejżliwy, co nie zmienia faktu, że ten mobas niewiele droższy od ABIT'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w zasadzie zostaje MSI albo Abit ... Przyjrzę sie bliżej P6N SLi możę coś z tego będzie, mobo wydaje się ciekawsze niż przypuszczałem, ale przeglądając testy natknąłem się na coś takiego:

FSB 430 MHz było nieosiągalne z 2 powodów – była to wartość, przy której płyta stawała się niestabilna. Niestabilność tą potęgowały problemy z pamięciami (Kingston HyperX D2LLK2, Patriot PC2-6400 LLK 2 x 1 GB oraz OCZ Platinum Edition XTC PC2-6400) – żadne nie chciały pracować stabilnie z tą częstotliwością na płycie P6N SLI Platinum.

Cholera, a ja właśnie mam pamięci OCZ i trochę to psuje zabawę <_< Za MSI przemawia cena ale szrota nie chcę ładowac do kompa ... O Abicie z kolei czytałem że ma słabsze niż inni wyniki w SLI, i bądź tu mądry :|

Szukałem trochę 680i LT ale u nas w Polszu coś wyboru za dużego nie ma płyt na tym chipsecie.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios beta poprawil wspolprace z pamiecia,ja akurat z pamieciami niemialem zadnego problemu mimo ze wypisywali ze 4gb spowalnia system.

tu maz naobszerniejszy watek o MSI przyda sie do sciagniecia bety A7350NMS.224

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1164174

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, a jak ma się sprawa z Abit AW9D? Podobno radzi sobie nieźle ze sli i płytka raczej ciekawa. Co sadzicie?

Ewentualnie skoro wszystko na 650 ma jakies problemy, mogę sprzedać owce i barany i kupić Evga 680 LT za jakieś 550 już można chyba znaleźć KLYK

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ewentualnie skoro wszystko na 650 ma jakies problemy, mogę sprzedać owce i barany i kupić Evga 680 LT za jakieś 550 już można chyba znaleźć KLYK

Tylko prawdopodobnie (sądząc po cenie) tu jest taki sam myk jak z 650i Ultra - to nie jest A1 tylko T1 - na szczęście nie powinno byc jak w młodszym braciszku róznic w budowie samej płyty, tylko w dodatkach.

Przy T1:

* nie dostaniesz:

- śledzia z 4 x USB

- śledzia z COM'em

- śledzia z FireWire

* dostaniesz:

- tylko 1 przelotkę MOLEX <-> SATA (zamiast 2)

- tylko 2 kable SATA (zamiast 6)

A generalnie to na 680i LT są tylko referencyjne płyty (EVGA/XFX i chyba BFG) oraz DFI (ostanio biały kruk w Polandii)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to dodatkowe przejściówki, śledzie etc. zupełni nie sa mi przydatne więc to nie problem. Ważne żeby płyta była w pełni wartościowa. Nie wiem czy pojawiły sie jakieś szczególnie niepochlebne opinie o tym model Evga? Ogolnie nie podoba mi sie fakt, że w Kompuszrocie jest za 580, a w innych sklepach za ponad 750 :| Dziwne ...

DFI LT cena od 850 - dziękuję uprzejmie :>

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Nie wiem czy pojawiły sie jakieś szczególnie niepochlebne opinie o tym model Evga?

DFI LT cena od 850 - dziękuję uprzejmie :>

ad 1 - płyta tak egzotyczna (zwłaszcza u nas) że o jakiekolwiek opinie ciężko :> I własnie z powodu ceny napisałem o wersji - pewnie znowu tylko 1 rok gwarancji. :unsure:

ad 2 - za cyfrowy VRM i kultową markę trzeba dać więcej sianka :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem ta płytkę już wcześniej, ale dopiero po przeczytaniu całości tekstu na Frazie skumałem, że to może być warte zachodu. Cena trochę duża ale za 600 idzie kupić. W zasadzie to jest 650 o funkcjonalności 680?

„Niestety” jestem posiadaczem Ninji, a jak napisano coolery tego typu „kiszą’ się z niektórymi elementami chłodzenia – niemniej dodatkowy nawiew powinien pomóc. Ewentualnie czy istnieje możliwość zdjęcia niektórych elementów i założenia własnych konstrukcji?

Są jacyś zadowoleni użytkownicy tego Asusa na sali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi