FuXx^ Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Witam. Niech ktos mnie oswieci po co to i na co ? Czy lepiej enable czy disable :) pozdro pamiatki to 4x512ddr2 corsair twinxproxml 667 mhz czy jakos tak ta nazwa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 swizzle - brzmi jak jakis mode rodem od Snoop Dogg-a (nie moglem sie powstrzymać :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuXx^ Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 uuuuuu widze ze cinko cinko. tacy znawcy memek i nic nie wiedza ;/ no szkoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) uuuuuu widze ze cinko cinko, nie umiesz korzystać z google ;/ no szkoda Na dzisiaj już kończę, jak do jutra, tzn do dzisiaj ;) nie znajdziesz to napiszę co to za tryb. (chociaż podejrzewam, że raczej z niego nie skorzystasz... ) EDIT: widzę że odzewu brak ;) Zgodnie z obietnicą: Bank Swizzle Mode: jest to alternatywny sposób dekodowania adresów banków (czyli fizycznie sygnałów CS), w którym dzięki xor'owaniu uzyskuje się "pomiesznie" kolejności banków. Efektem jest statystycznie mniejsza ilość konfliktów stron (page conflict), czyli niewielkie przyspieszenie działania Cache i Ram'u. Skuteczność tego trybu jest przede wszystkim zależna od organizacji kości ramu (rozmiaru użytych chipów). B.S.M daje najlepsze efekty jeśli pamięć pracuje w trybie Interleave, ale nie każdy kontroler na taki mix pozwala. Niestety, podobnie jak Interleave włączenia tej funkcji jest możliwe tylko podczas inicjalizacji ramu, ponieważ zmienia ona logiczne rozmieszczenie obszarów pamięci. Edytowane 4 Lipca 2007 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuXx^ Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 uuuuuu widze ze cinko cinko, nie umiesz korzystać z google ;/ no szkoda Na dzisiaj już kończę, jak do jutra, tzn do dzisiaj ;) nie znajdziesz to napiszę co to za tryb. (chociaż podejrzewam, że raczej z niego nie skorzystasz... ) EDIT: widzę że odzewu brak ;) Zgodnie z obietnicą: Bank Swizzle Mode: jest to alternatywny sposób dekodowania adresów banków (czyli fizycznie sygnałów CS), w którym dzięki xor'owaniu uzyskuje się "pomiesznie" kolejności banków. Efektem jest statystycznie mniejsza ilość konfliktów stron (page conflict), czyli niewielkie przyspieszenie działania Cache i Ram'u. Skuteczność tego trybu jest przede wszystkim zależna od organizacji kości ramu (rozmiaru użytych chipów). B.S.M daje najlepsze efekty jeśli pamięć pracuje w trybie Interleave, ale nie każdy kontroler na taki mix pozwala. Niestety, podobnie jak Interleave włączenia tej funkcji jest możliwe tylko podczas inicjalizacji ramu, ponieważ zmienia ona logiczne rozmieszczenie obszarów pamięci. Dzieki. No i moge powiedziec, ze po wylaczeniu tego komputer wydaje sie szybciej pracowac :) one more thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 (edytowane) To złudzenie, minimalne różnice mogą wyjść jedynie przy dużej ilości aktywnych procesów, chociaż nie jest wykluczane że masz rację - możesz to potwierdzić jakimiś wynikami? edit: masz włączone interleave? ps. nie cytuj całych postów - bezcelowe ;) Edytowane 5 Lipca 2007 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuXx^ Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 To złudzenie, minimalne różnice mogą wyjść jedynie przy dużej ilości aktywnych procesów, chociaż nie.. ps. nie cytuj całych postów - bezcelowe ;) Wynikow nie mam bo nie chcialo mi sie nic mierzyc itd, ale glupi przyklad. Od to komputer szybciej sie laduje, widze to po kaspersky'im albo gg. Glupi Steam wlacza sie duzo szybciej, ogolnie wszystko pracuje lepiej. Ladowanie sie plikow jak przegladam katalogi na dysku jest duzo szybsze( nie mam indeksowania ). Mozilla Firefox wlacza sie znacznie szybciej. ja widze pozytywna roznice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja też robiłem kiedyś testy BSM, ale na starszej platformie. Moim zdaniem to nie jest zasługa wyłączenia tej opcji, przynajmniej nie bezpośrednio. Pewnie BIOS zmienia przy okazji także inne parametry/ustawienia, tylko że tego już nie widać - jest to niestety dość częsty przypadek ;/ No ale ważne, że jest lepiej ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...