_bartx Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Mam taki problem. Mój ojciec kupił dzisiaj laptopa - IBM T42. W laptopie jest zainstalowany XP Professional, który jest piracki - wyskakuje okienko. Sprawdziłem ten numer programem RockXP - jest inny niż na naklejce od spodu laptopa. Teraz mam takie pytanie. Laptop jak był nowy, na pewno miał XP Professionala w wersji OEM z tym kluczem, który jest na spodzie na naklejce. Wiem, że OEM intergruje się w pewien sposób z komputerem (konkretnie to z płytą główną, ale głowy nie dam) i nie można go aktywować na innym komputerze. Data na naklejce to 2004, więc wtedy aktywacja już chyba obowiązywała. Jeśli ktoś sprzedaje tego laptopa, to sprzedaje także prawa do tego Windowsa, mimo, ze może o tym nie wiedzieć. Niestety nie mam płytki instalacyjnej. Czy mogę wziąśc jakąkolwiek płytę z XP Professional (np. piracką) i zainstalować XP używając klucza z naklejki? Czy te klucze wygasają po jakimś czasie czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) Mozesz wziąźć jakakolwiek plytke z xp prof i zainstalowac ja z oryginalnym kluczem jaki posiadasz i bedzie ok. Edytowane 2 Lipca 2007 przez kardas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Jeśli chcesz być w pełni legalny, to chyba lepiej zainstalować wersję "normalną" (czytaj: legalną, która posiada aktywację). Z dostaniem oryginalnego nośnika nie powinno być problemów, szczególnie u studentów którzy uczestniczą w programie MSDN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 pytanie tylko czy znajdziesz piracką wersję windowsa OEM... bo wszystkie piraty to wersja, którą nie trzeba aktywować, natomiast OEM po instalacji działa przez 30 dni i z dyni.. musisz go aktywować. Do tego płyta CD.. jest jednym z dowodów autentyczonści... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Piraty XP nie wymagają aktywacji, bo zwykle jest do nich podawany klucz od wersji Corporate, która właśnie nie potrzebuje tego. Jak poda oryginalny klucz, to z aktywacją nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 powinno wszystko działać :) ja do swojej Toshiby mam beznadziejny Recovery CD co usuwa wszystkie partycje i dane "instalując system" (w cudzysłowiu bo prócz tego mam jeszcze kilka gówien gratis których akurat nie chcę). Załatwiłem od znajomego kopię z nośnika OEM - taką właśnie co potrzebuje aktywacji i wpisałem klucz z naklejki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 powinno wszystko działać :) ja do swojej Toshiby mam beznadziejny Recovery CD co usuwa wszystkie partycje i dane "instalując system" (w cudzysłowiu bo prócz tego mam jeszcze kilka gówien gratis których akurat nie chcę). Załatwiłem od znajomego kopię z nośnika OEM - taką właśnie co potrzebuje aktywacji i wpisałem klucz z naklejki :)A nie lepiej jest: -zaisntalować system z tej płytki; -odinstalować zbędny soft; -zainstalować to co nam będzie potrzebne; -zrobić kopię już przygotowanego indywidualnie systemu i mieć święty spokój na przyszłość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 w Acronisie czy innym podobnym w sumie można, ale ja nie stosuję tej metody bo za każdym razem przed instalacją poprawiam wersję OEMa aplikując mu hotfixy z WU. No i jeszcze byłby to świeży system z odinstalowywanym m.in pakietem Nortona... ? :lol: Ale to akurat moje subiektywne zdanie i mało to ma wspólnego z tym tematem. Koledze BArt_X chodziło o kwestię legalności i zgodności systemu z tym co ma pod spodem na nalepce :P a nie o sposób instalowania ;) suma sumarum - jest to legalne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...