Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna jestem użytkownikiem komputerka o następujących parametrach:

c2d e4300 1.8GHz

ASUS P5B

KINGSTON ddr2 2gb 667

gf8600gt gainward

pentagram psf-460w

Na początku używałem integry z płyty głównej, do czasu aż okazała się ona powodem długiego ładowania systemu i wydawała dziwne dźwięki typu "pyk pyk" w grach m.in nfs:mw, gta:sa, fifa07. Problem w windowsie podczas sluchania mp3 czy grze np cs nie występował.

Postanowiłem przesiąść się z integry na najtańszego x-fi - naciełem się tutaj, ale to mało istotne. Problem dalej występuje, ale w mniejszym stopniu - te pykanie jest takie bardziej ciche. Ciężko mi to opisać jak to mniej więcej slychac, ale mam nadzieje że mnie rozumiecie :D.

W czwartek będę miał możliwość sprawdzenia czy dzieje się to na karcie zewnętrznej pod usb.

Narazie podejrzewam że jest to przez jakieś spięcia na zasilaczu/płycie - ale ciężko mi stwierdzić. Pod uwagę też biorę przegrzewanie się procka - taką sugestię przynajmniej zarzucił mi znajomy, ale nikt takich problemów, nawet w większej temp. nie miał. Wynosi ona u mnie ~45@mobo i 49-55@cpu - kręcony 1.8@2.7. Sprawdzałem na defaultowych taktach, temperatura taka sama jest i problem też występuje.

Przepraszam że tak bardzo chaotycznie napisane, ale mam nadzieje że mnie zrozumiecie :). Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem na karcie USB - ICEMAT Siberia - problem nie występował.

Te pykanie jest coś na styl pipczenia podczas odsłuchu porysowanej płyty audio - mam nadzieje że wiecie o co chodzi :s. Czekam na jakieś sugestie z waszej strony - co może być nie tak, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też występuję takie samo Pryk Pryk ale na P5W64 Ws Pro jednak się do tego przyzwyczaiłem bo nie mogłem to w żaden sposób usnąć.

Teraz mam inny problem. W 2 kompie ma taki config: P5B, E2140, 7300GT, Ram 2x1GB 800mhz Goodramy, Dysk 500GB Samsung Sata, Skystar 2.6d, Modecom Mc-400. Problem dotyczy kraty dźwiękowej a raczej samego dźwięku ale do rzeczy.

Tak koło 2 dni po instalacji świeżego sytemu (XP sp2, sterowników do płyty głównej i reszty podzespołów) zaczynają się problemy z dźwiękiem. Objawy są następujące. Przy odtwarzaniu muzyki oraz filmów występują chwilowe przycinki dźwięku tak co koło 3 , 4 sekundy czasami rzadziej. W grach też czasami to występuję ale rzadziej. Dodam jeszcze że jak wyłączę integrę i zainstaluje dźwiękówkę na port PCI SB live występują takie same przycinki. Nie ma już pomysłu przez co są te przycinki już mnie zaczynaj wnerwiać. Aha jeszcze 1 ciekawostka. Zmieniłem kiedyś kartę graficzną na Ati 800gto przeinstalowywałem tylko sterowniki wtedy na parę dni ustały te przycinki w dźwięku lecz później spowrotem wróciło to samo (przycinki w dźwięku) zamian grafiki na 7300gt znów pomogła na parę dni a potem znowu to samo (przycinki w dźwięku).

Jeszcze jedno kiedyś ten sam config zapiłem ale na P5B-E instalowałem od nowa system itp., to samo na niej występowało (przycinki w dźwięku).

Ma ktoś jakiś pomysłów czym tkwi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi