Skocz do zawartości
Elektronek

V-mod Gigabyte Geforce 7600gt Silent Pipe Ii

Rekomendowane odpowiedzi

Oto długo oczekiwany przez wszystkich posiadaczy „przewspaniałego” GE 7600GT Gigabyte’a SPII modzik.

Dołączona grafika

Na początek radzę wam od razu pomyśleć o zmianie chłodzenia. O zabawie w OC na standardowym chłodzeniu na tej karcie można zapomnieć. Mimo nawiewu 2 wentylatorów ciepło nie było dobrze odbierane z GPU, nie mówiąc już nic o pamięciach, które w stresiku potrafiły delikatnie poparzyć. Po włączeniu skanowania artefaktów w ATItool temperatura GPU rosła momentalnie o 20 stopni (max 82 stopnie) przy moich najwyższych ustawieniach napięcia i taktów, o których piszę na końcu. Heatpipe nie dawał rady z transportem ciepła na górny radiator. Po założeniu Zalmana max 62 stopnie.

VMod:

Polecam wszystkim zrobienie podłączeń, żeby móc na bieżąco i bezproblemowo śledzić napięcia podczas kręcenia potencjometrami. Molex ze starego zasilacza „ciach” i do roboty, tak jak to jest pokazane na poniższym rysuneczku:

Dołączona grafika

Ja u siebie zamiast grubego czerwonego kabelka przy molexie użyłem cieńszego – prościej przylutować. Jak wyciągnąć metalowy pin z molexa i dołączyć do niego cieńszy kabelek chyba nie muszę omawiać.

Jak zrobione, to dobrze jest sprawdzić czy działa.

Potencjometry będziemy przylutowywać do układu firmy Intersil 6534 sterującego z tego, co widać po nóżkach „FB” 3 napięciami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

1 pin odpowiada za VGPU, zaś 4 pin za VMEM

Lutowanie do 1 pina jest dość proste, 4 może być już problemem, ale tylko wtedy, jeśli ktoś będzie chciał przylutować bezpośrednio do układu. Jeśli nie, polecam rozwiązanie w postaci R580 (Z tego, co pamiętam także C635 i C638, ale nic pewnego, więc sami sprawdźcie ścieżki), który jest bezpośrednio podłączony z 4 pinem układu.

Masę GND do potencjometrów możemy uzyskać bez lutowania, wystarczy śrubka i nakrętka. (Pod koniec lutowania przepalił mi się grot, a z lenistwa nie chciało mi się szukać czegoś w zastępstwo i tak powstało połączenie „Easy GND” :D). Jak chcecie, możecie sami znaleźć masę w pobliżu miejsc pomiarów napięcia. (Multimetr ustawiamy na pomiar rezystancji. Jedna końcówka multimetru do obudowy, zaś drugą szukamy 0Ohm +/- 0,02Ohm na opory kabelków, itp.

„GND” – alternatywa ode mnie (sprawdzone 30min temu).

Odnośnie potencjometrów. Ja użyłem 50K, ale śmiało można stosować 20K bądź nawet 10K, gdyż zanim opór zaczął spadać musiałem się nieźle nakręcić. Potem wystarczyły 2 obroty, żeby opór zmalał nawet o 100R, co może być dość niebezpieczne, jeśli się nie zachowa ostrożności z kręceniem. Możemy ujrzeć ładny i przyjemny w zapachu dymek.

Opór na pinie nr 1 wynosił u mnie około 628R (1,30V). Opór na pinie nr 4 dla pamięci wynosił ok. 342R, ale wydaje mi się, że coś mam walnięte na swojej grafice, ponieważ bez V-modów, pamięci kręciły mi się do 870MHz (GPU 580), a to chyba nie jest normalne.

Po V-modzie mam ustawione na stałe dla GPU 555R(1,5V) i dla MEM 333R(2,1V). Taktowanie stabilne na tych ustawieniach to około 650/850MHz. Ale proponuję każdemu ustawiać samodzielnie monitorując napięcia multimetrem (masa na obudowie + pin naszego molexa). Mój max 740/870 przy 1,7V/2,2V (zaznaczam, że w czasie benchmarków 3D napięcie delikatnie rośnie, u mnie do 1,73V). Jak ktoś się odważy dalej, niech da znać. Ja niestety nie dysponuję funduszami na nową kartę, w razie puszczenia tej z dymem. A kupowanie, czegoś mniejszego niż GF8800 jest przy posiadaniu takiej karty bezsensowne.

Pozdrawiam i miłego OC.

P.S. Za ewentualne szkody bądź „pieczenie” nie odpowiadam. Wszystko jest na waszą odpowiedzialność :D.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam ten sama graficzke, dzisiaj siadlo na niej WC, juz niedlugo mody, wtedy dam znac, ale jest maly problem :) jaka masz rev karty? ja mam rev 3.0 i w miejscu gdzie ma byc kontroler do modow to mam jakis 8mio nozkowy... z checia bym cos zmodowal a karta fajnie idzie 690/1650

Edytowane przez kooboos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat. Też mam kartę gigabyte 7600GT SilentPipe II (ten z dwoma radiatorami - i przodu i z tyłu)

Gratuluję udanego Vmoda. Ja mam pytanie: Czy jest gdzieś albo byc znalazł "pencil moda" dla tej karty ??

Bardzo bym prosił o tego moda, bo nie mam za bardzo sprawnych rąk a karta ładnie śmiga -- 680MHz GPU i 1800 MHz pamięć.

Proszę i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś super okaz? :>

Mój Leadtek na AGP robi 820MHz na core. Jak dokupię płytę i proca do kompa to powalcze o 1 miejsca na HWBocie. Powalczymy? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś super okaz? :>

Mój Leadtek na AGP robi 820MHz na core. Jak dokupię płytę i proca do kompa to powalcze o 1 miejsca na HWBocie. Powalczymy? :P

Ten GeForce to pewnie z rewizji B1 co ma standardowe takty 700/1800 nie ??

A propos tego Vmoda elektronek dałbyś radę poszukać albo samemu znaleźć pencila, bo narazie nie chce mi się bawić w kabelki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadaczy kart GeForce 7600GT SPII by gigabyte (rewizja PCB 1.0)

Dla tych co nie lubią się bawić w vmody przy pomocy kabelków, potencjometrów itp. został znaleziony (dzięki tutorialowi Elektronka) Pencil Vmod dla GPU. Otóż pod układem Intersil 6534 znajdują się 3 rezystory (R580, C635 i C638)

Żeby podnieść napięcie na GPU zamalowujemy rezystor R580 (ja malowałem go ołówkiem B6):

Dołączona grafika

I w ten narazie oto sposób bawimy się Riva Tuner'em. Ja osobiście nie miałem czasu potestować, ale pamiętam że max bez vmoda dochodziła do 588 MHz (przy 589 MHz zwis w 3DMark05)

Po vmodzie tak na szybko udało mi się sprawdzic 595 MHz dla GPU. Testy w FurMark bez zastrzeżeń, zero zwisów, 3DMark to samo akceptuje.

Co do voltażu pamięci to podejrzewam że za nie jest odpowiedzialny rezystor C638 (tuż pod R580).

Sprawdzę jeszcze pamięci i który to rezystor, wtedy dam znać

P.S. Elektronek mi też się udało podrkęcić pamięci bez modów do 870 (1740 effective) to pewnie masz pamięci Hynix 1.4 ns racja ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi