Gość wierci13' Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Typ procesora- Intel Pentium 4 516 Nazwa kodowa- Prescott Seria- E0 Engineering Sample- Nie CPUID: nazwa procesora- Intel® Pentium® 4 CPU 2.93GHz CPUID: nr wydania- 00000F41h Częstotliwość taktowania procesora- 2939.90 MHz (oryginalny: 2933 MHz) Mnożnik procesora- 22.0x Procesor FSB- 133.63 MHz (oryginalny: 133 MHz) Magistrala pamięci- 0.00 MHz Pamięć podręczna L1 śledzenia- 12K Instructions Pamięć podręczna L1 danych- 16 KB Pamięć podręczna L2- 1 MB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed) ============================================= ID płyty głównej 09/19/2005-P4M800CE-8237-6A7L6B09C-00 Mikroukład płyty głównej- VIA P4M800 Pro Chyba starczy informacji, teraz pytanie da się podkręcić tego procka przynajmniej tak na 3.2 GHz ? I czy po podkręceniu temperatura gwałtownie wzrośnie ,teraz standardowo mam 40 stopni (jak siedze na necie i w nic nie gram, jak gram to 60/67 stopni) nie mam jeszcze WC(ale będe miał). prosze o pomoc prosze nie blokować tego tematu lub prosze przenieś go w odpowiednie miejsce prosze:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 mam northwood-a 2.8 i chodzi na codzien na prawie 3100 (dokladnie 3084MHz ;) ) max ile moge na plycie podkrecic to coś koło 3300Mhz :/ wszystko na boxowym coolerze :D wiec raczej 3.2 u Ciebie spokojnie pójdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @kedzior Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) Jaką masz pastę pod tym box'em bo po tempach widać że masz standardowkie od intela wiec wymień ją nawet na najtańszą sylikonowkie, a temperaturka spadnie :wink: . Jeżeli krecisz fsb bez podnoszenia vcore tempy strasznie nie rosną np moj 541 na def. w stresie ma 48-50 a na 3.8 ghz - 56-58. Edytowane 2 Lipca 2007 przez @kedzior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wierci13' Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 wszysyko świetnie tylko będe podkręcał proca po raz pierwszy w zyciu i nie chce czegoś zepsuć moge prosić o jaką uproszczoną instrukcje i oczywiście jakiego mam użyć do tego programy? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @kedzior Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) Wystarczy poszukać :) Podkręcanie dla początkujących Edytowane 2 Lipca 2007 przez @kedzior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) zadnego programu ;) uzywa sie biosu ;) więcej tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=29395 edit: juz mnie ktos uprzedził :D Edytowane 2 Lipca 2007 przez S1Sweet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wierci13' Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 weszłem do bios-u CPU Clock min-133 max-165 dać max czy troszeczke mniej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @kedzior Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Podnosisz fsb co 5 i za każdym razem sprawdzasz czy komp jest stabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wierci13' Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) dałem na 145 i >>> gdy dałem na 150 komp nie chciał się włączyć czym to moze być spowodowane płyta niby weźmie na klate 3.8 GHz :huh: wchodze do bios-u następnie>> Freqvency/Voltage Control i otwiera się> CPU Voltage Regulator [Defult] DDR Voltage Regulator (2,65V) Auto Detect PCI/DIMM Clk [Enabled] Spead Spektrum [Enabled] CPU Clock zmienione z [133] na [145] :) moge w tych ustawieniach podkręcić coś jeszcze oprucz procka ? Edytowane 4 Lipca 2007 przez wierci13' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IHS Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) Mogłbyś go dovoltowąć (CPU Voltage Regulator ) co by dalo te kilkaset mhz wiecej jednak przy twoim chłodzeniu i zasiłce to marny pomysł Spread Spectrum daj na disabled - zwiększy nieco stabilność Edytowane 4 Lipca 2007 przez IHS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 ja bym jeszcze pomyslal nad zdrowiem czestotliwosci szyny pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) i grzmotnał bez ceregieli od razu fsb 166mhz na ram max, nie wiecej jak 3v xP Edytowane 4 Lipca 2007 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Auto Detect PCI/DIMM Clk [Enabled] ta opcja nie odpowiada czasem za blokadę PCI/AGP ?? jak tak to ustaw tam odpowiednio 33/66 albo 34/68 bo po prostu nie wyrabiają inne podzespoły .... cep powinien bez problemów dawać radę z fsb = 165 czy też 166.. dziwne to. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IHS Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 ta opcja nie odpowiada czasem za blokadę PCI/AGP ?? jak tak to ustaw tam odpowiednio 33/66 albo 34/68 bo po prostu nie wyrabiają inne podzespoły .... cep powinien bez problemów dawać radę z fsb = 165 czy też 166.. dziwne to. Pozdrawiam. Nie ustawi na 33/66 itp. bo ma tylko Enabled i disabled :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wierci13' Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 (edytowane) victor89 i grzmotnał bez ceregieli od razu fsb 166mhzna ram max, nie wiecej jak 3v xP ja moge dodawaać tam tylko volty jak dodam troche będzie widać różnice ? =================================================== w innych opcjach bios-u mam takie coś DRAM Clock do wyboru: By SPD /100/133/166/200 DRAM Timing do wyboru: Manual/Auto By SPD/ Turbo/Ultra co mogę tu zmienić ?na lepsze oczywiście :) Edytowane 6 Lipca 2007 przez wierci13' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wierci13' Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 ??????????????????????????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...