Skocz do zawartości
axl2000

6800gt ---> 7900gt

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj kupilem sobie 7900GT 256MB (leadtek), cały zadowolony wsadzilem go do kompa. Zainstalowalem najnowsze stery (Vista x64), lekkie @ do 470/1400Mhz, wlaczam gre ktora na 6800GT na maxa (AAx8 AFx16) nie dzialala tak jakbym chcial (20-50fps) a mianowicie GT Legends...ustawilem wszystko tak samo jak było na 6800GT i? takie same fps, rwie, skoki 20-50fps, nie da sie grac :/ Wylaczylem AA i AF i ? 25-60fps...co jest grane :| Wlaczylem vice city, na 6800GT z AAx8S i AFx16 mialem 60-90fps, na tym mam 70-110fps...wzrost wydajnosci prawie zaden...

Reszta kompa to X2 3800+ @ 2,2Ghz i 2GB DDR2 @550Mhz, nie powinno byc chyba problemów :/

Edytowane przez Axl2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysciles driver cleanerem ? Jesli nie to odinsaluj stery jesszcze raz + reboot uruchamiasz rpogram drivercleaner i zaznaczas zeby czyscil wszystko co zwiazane z NV + reboot instalujesz nowe stery + reboot i wtedy zdaj relacje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dziala czyszczenie i instalacja sterowników, po wlaczeniu max ilosci przeciwnikow 1280x1024 ustawienia w grze najwyzsze, AAx2 AFx0 mam 13fps...ta gra ma takie wymagania czy mam cos nie tak z kompem?

SUpreme COmmander na przyklad po pol godziny gry w 1280x1024 x Max + AAx2 mam 20-40fps...a jednostek no sie kreci duzo po mapie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Supreme commander to zamuli wszystko- mi na 1024X768 często sie tnie i to na 2gb ramu, 7900gs kręconym i e4300@3ghz B)

Moim zdaniem cepka masz złabego- z 2 jajek mało co korzysta a 2,2 ghz to bardzo mało-daj chociaż te 2.5-2.6 ghz

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mila checia bym go @ ale chocby przy 2300mhz sie komp wiesza a przy 2400 czesto nie wstaje, nie wiem czemu...pamieci schodzą na 460-490Mhz (mam 533) i nie zmieniam im napiecia, na proca daje wieksze napiecie, zmieniam htt czy jak to tam sie nazywa ;) na x3 i [gluteus maximus] blada...

Ps. wynik w 3dmark 2003 to prawie 17k wiec z kompem wszystko ok raczej, to gt legends jakies posrane :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mila checia bym go @ ale chocby przy 2300mhz sie komp wiesza a przy 2400

E, coś robisz nie tak - łaski nie robi musi się kręcić przy takich częściach chyba że temperatura go wiesza.

Czym chłodzony ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coolerem boxowym ;P + nawiew 120mm x 12v :D temperatura w stresie (8h grania) przy 2,2Ghz to około 54C

inna sprawa ze wlasnie podkrecilem do 2,4ghz i podczas 3dmarka wywalil mi bluescreena i zrzut pamieci fizycznej na dysk...

szczerze? nie wiem jak go wiecej podkrecic, jakby mi kto podał krok po kroku ustawienia dla 2,4Ghz (zakladajac ze dziala stabilnie przy 1,425v zawyzajac) to moze by mi sie udalo, a tak? gucio...

EDIT: 10x230Mhz (2,3Ghz) i bluescreen przy restarcie kompa ;D cos jest ewidentnie nie tak :/ ale nie wiem co...

Edytowane przez Axl2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamięci poustawiałeś ręcznie ? Bo to podstawa - nie można mu zostawić memek na auto.

No i ta temperatura to cpu czy cpu diode (tak to jest opisane w evereście) u mnie jest tak 5-10*C różnicy między nimi i patrzę oczywiście na tą gorszą.

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadamy jak ślepy z głuchym - ja mam 939 ty am2 [;

Poszukaj luźnych ustawień dla am2 poczytaj o dzielnikach - bo np w 939 jest tak, że to co mówi bios to bzdura i ściema i trzeba sobie wyliczyć ile tak naprawdę mają pamieci (albo zobaczyć w evereście tudzież w cpu-z).

Nie wiem jak jest w przypadku am2.

Dla przykładu jak dam sobie htt 300 to pamieci na dzielniku 133 nie mają wcale ddr 266 tylko 400Mhz ..

Everest i cpu-z Twoimi przyjaciółmi. I poszukaj sobie osoby z podobnymi memkami i jak ma je ustawione :P

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mi sie wydaje, ze przyczyna jest wiśta, bo u mnie GTL i GTR2 popierdziela az milo ( min 40fps z 20 wozami na gridzie, zmienna pogoda i to online, ktory jest sporo wolnijszy niz offline) w 1280 MAX aa/af. poza tym AA na 8 to chyba nader optymistyczne podejscie ;]

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie możesz procka podkręcić, to go puść jak najniżej, na zmniejszonym mnożniku i jeśli fps (w tym miejscu gdzie jest 18) będą jeszcze niższe, to już masz odpowiedź co limituje te 18fps.

Tak samo, zostawiając 2,2ghz, puść takty karty niżej i jeśli będziesz mieć w tych miejscach mimo to tyle samo fps, to tu nie karty jest wina.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi