Portal Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Witam A ja w swojej obudowie Modecom Enjoy mam zasilacz Fell 300Watt ale bez PFC ( ten tzw letkki) i wlasnie dzisiaj zmierzylem napiecia na swojej plycie glownej przy pomocy dwoch cyfrowych multimetrow( Metex i Mastech) i to co wyszlo napiecie ----------bez obciazenia--------------z obciazeniem +3,3V ------------ 3,32V ( 3.3V) ------------- 3,30V (3,24V) +5V --------------- 5,16V ( 5.0V) ------------- 5.14V (4,98V) +12V-------------- 12,33V (12,16V)------------ 12,17V (12,08V) W nawiasach zas podalem wskazania przez program EasyTune ktory mierzy napiecia na plycie glownej. Jako obiazeniem byl program Hot CPu tester oraz 3Dmark. Konfig tak jak w podpisie. Pomiar byl na wtyczce zasilajacej plyte glowna. Wynika z tego iz ten slabszy Feel tez daje dobre napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Rzeczywiscie napiecia b. dobre. Ja obciazalem 3dmarkiem 2001. Nie chcialo mi sie czekac 500 loopow. Ale wierzcie mi, nic sie nie zmienia. http://chudy_krs.fm.interia.pl/napiecia Jak jakis blad to link Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Napiecia ladne ale jeszcze ladniejszy pupit :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Hehe, mam teraz jeszcze ladniejszy :) A co tam pochwale sie dwoma wersjami, ktore zmieniam po nacisnieciu kombinacji 2 klawiszy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 kAERES :) A z kad masz takie pulpeciki :) jakis link bys dal a moze programik :) POZDRAWIAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Wsio na http://www.themexp.org/ Oczywiscie tylko pod XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 kaeres dzieki a co a ja kupilem tego Fortona za 60 dyszek i podlaczylem wczoraj do kompa...odpalam-- poszlo )) Napiecia--takie sobie OKI...nastepnego dnia wracam z pracy...Odpalam---PUPA:( ZERO startu---zasilacz tylko piszczy jak Pies Zapodalem starego 250W-King.Stara...Odpalam i poszlo Nie wiem co jest grane...u brata na Antku 1400Mhz idzie a u mnie podzialal i chyba sie Obrazil A propos mam PYTANIE co to za zasilka ten moj KING-STAR Sprzet ponizej Ciagnie bez zadnego oporu.... myslisz o moim poscie na temat zasilaczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 A JA CHCE ZOBACZYĆ PULPITY KAERESA, A NIE MAM OBRAZKÓW :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Dijkstra :) zaluj bo jest co ogladac :) :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Wierzę, Kaeres zawsze mnie zaskakiwał; przecież byle czyich pulpitów bym nie oglądał :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 A wracajac do zasilaczy Feel to stwierdzam ze jest 3 rodzaj tych zasilaczy 300Watt - mam go osobiscie w swojej obudowie ( nie posiada lub nie umiem stwierdzic czy ma PFC ) Jest pomiedzy tym ciezkim a tym lekkim - ma radiatory z tego lekkiego , ale za to ma wiecej cewek i elementow na plytce oraz jest lekki :) Takze ma inne - dlugosc kabli polaczeniowych oraz ilosc wtyczek Niestety nie mam aparatu cyfrowego aby zrobic fotki wnetrza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Co do zasilaczy to ja mam taka dosc moze nieprofesjonalna ale jak do tej pory potwierdzona taktyke ,dobieram ten najciezszy i najbardziej solidnie zbudowany, z jednym wyjatkiem tak zawsze robilem, wzialem 350W jakiejs dziwnej firmy ,skusily mnie dwa wiatraki, durka wytrzymywal ale po przesiadce na XP i lekkim kreceniu sie sfajczyl razem z plyta :( ,po tym wypadku wzialem Feel`a 300W z PFC i regulacja predkosci wiatraka w zaleznosci od obciazenia i jestem bardzo zadowolony, napiecia trzyma bardzo dobrze ,nic z niego nie smierdzi i sporo jush zdzierzyl (chocby 2.22v na procka przy 2505mhz).Sprzedawca mi polecal codegena 400W ale byla to taka biedna puszeczka sprawiajaca calkowitej pustki w srodku ze zrezygnowalem ;). Z czystym sumieniem moge tego feel`a polecic,ale z tego czytam tylko te "ciezkie" i najlepiej z PFC.Ja dalem za niego 75zl ,i jest to wedlug mnie cena jak najbardziej przyzwoita. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 "]Co do zasilaczy to ja mam taka dosc moze nieprofesjonalna ale jak do tej pory potwierdzona taktyke ,dobieram ten najciezszy i najbardziej solidnie zbudowany, z jednym wyjatkiem tak zawsze robilem, wzialem 350W jakiejs dziwnej firmy ,skusily mnie dwa wiatraki, durka wytrzymywal ale po przesiadce na XP i lekkim kreceniu sie sfajczyl razem z plyta :( ,po tym wypadku wzialem Feel`a 300W z PFC i regulacja predkosci wiatraka w zaleznosci od obciazenia i jestem bardzo zadowolony, napiecia trzyma bardzo dobrze ,nic z niego nie smierdzi i sporo jush zdzierzyl (chocby 2.22v na procka przy 2505mhz).Sprzedawca mi polecal codegena 400W ale byla to taka biedna puszeczka sprawiajaca calkowitej pustki w srodku ze zrezygnowalem ;). Z czystym sumieniem moge tego feel`a polecic,ale z tego czytam tylko te "ciezkie" i najlepiej z PFC.Ja dalem za niego 75zl ,i jest to wedlug mnie cena jak najbardziej przyzwoita. Popieram! Kupujcie ciężkie Feele (i nie mówie o żadnych podróbkach butów :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Pytanie do posiadaczy "ciężkich" FEELutków: czy Wasze zasiłki również "buczą"? Wiatrak jest bardzo cichy natomiast to ustrojstwo przykręcone do pokrywki wydaje z siebie charakterystyczny bzycząco-buczący dźwięk. Czy u Was jest to samo? Jeśli możecie sprawdźcie to bez włączonych wiatraków, dopóki nie przesiadłem sie na "wodę" wiatrak skutecznie toto zagłuszał a teraz buczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Jak sie wsluchalem to tak ,bardzo delikatnie i slysze dopiero jak sie wslucham przy wiatrakach na 7v wszystkich i tylko przy mocnym obciazeniu graficzno/prockowym (np 3dmark). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Mój Feel też tak buczy, jak używałem wentyli to i tak nic nie słyszałem, bo mój wentyl na procu ma 5800RPM, ale jak ostatnio robiłem testy mojego pierwszego bloku :twisted: (nareszcie mi się zachciało :wink: ) to to buczenie może byc troszke upierdliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Kaeres a czym sie zmienia (instaluję) te tematy pulpitów?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Kaeres a czym sie zmienia (instaluję) te tematy pulpitów?? To sa gotowce. Ale musisz odblokowac tematy bo winXP ma zablokowane, nie wiem po cholere. Na tej stronce co podalem jest przepis krok po kroczku jak to zrobic. Sam juz niestety nie pamietam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Pytanie do posiadaczy "ciężkich" FEELutków: czy Wasze zasiłki również "buczą"? Wiatrak jest bardzo cichy natomiast to ustrojstwo przykręcone do pokrywki wydaje z siebie charakterystyczny bzycząco-buczący dźwięk. Czy u Was jest to samo? Jeśli możecie sprawdźcie to bez włączonych wiatraków, dopóki nie przesiadłem sie na "wodę" wiatrak skutecznie toto zagłuszał a teraz buczy... Hmm, u mnie nic nie buczy, ale moze dlatego, że Titan d5tb wcale nie jest taki cichy jak myślałem zanim go kupiłem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Hmm, u mnie nic nie buczy, ale moze dlatego, że Titan d5tb wcale nie jest taki cichy jak myślałem zanim go kupiłem :) Dlatego pytałem o prace zasilacza przy wyłączonych wiatrakach - mój Spire ("super cichy" ;)) też do głośnych nie należał a potrafił "bzykacza" zagłuszyć... Swoją drogą ciekawe jak głośno pracują układy PFC w innych zasilaczach. Czy ktoś w lepsiejszym sprzęcie (np. Chieftec, Enlight) również stwierdził jakieś podejrzane dźwięki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 ... Swoją drogą ciekawe jak głośno pracują układy PFC w innych zasilaczach. ... 8O 8O 8O 8O 8O jak uklad korygujacy wspolczynnik mocy zasilacza moze glosno pracowac :?: wytlumacz to prosze bo bardzo mnie zaciekawiles :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 8O 8O 8O 8O 8O jak uklad korygujacy wspolczynnik mocy zasilacza moze glosno pracowac :?: wytlumacz to prosze bo bardzo mnie zaciekawiles :!: Też mi się wydawało, że zasilacz poza wiatraczkiem powinien by bezgłośny ale praktyka pokazuje niestety co innego (patrz poprzednie posty). A jeśli buczący układ (dławik) jest częścią PFC to jak widać może :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 jak uklad korygujacy wspolczynnik mocy zasilacza moze glosno pracowac :?:Może, a to za sprawą dławika (taki duży ciężki element z dwoma wyprowadzeniami wewnątrz zasilacza :) ) przez który przepływa prąd zmienny o częstotliwości 50Hz (lub 100Hz po wyprostowaniu). W dławiku występują drgania magnetostrykcyjne rdzenia, które są słyszane jako ciche bzyczenie. Tak jest w zasilaczach z pasywną korekcją współczynnika mocy, zasilacze z korekcją aktywną mają bardziej rozbudowane układy elektroniczne pracujące z częstotliwością kilkudziesiąciu kHz, dzięki czemu nie ma tych efektów bzyczenia oraz dławik ma dużo mniejsze gabaryty. Ponadto aktywny PFC ma większą sprawność korekcji współczynnika mocy, przebieg pobieranego prądu jest bardziej zbliżony do sinusoidy (i zgodny w fazie z przebiegiem napięcia) niż w układzie pasywnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 A co sądzicie o zasiłce Hunt Keya 300W wyjętej z obudowy ModCom Imperial. Zasiłka uszkodzona bo sie zjarał bezpiecznik, ale reszta powinna być sprawna ;] A moze lepiej bedzie kupic tego Q-techa 350W co na allegro sprzedają ?? Doradzcie ! PS. Ten Hunt Key za 30zl :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Zasiłka uszkodzona bo sie zjarał bezpiecznik, ale reszta powinna być sprawna ;]Bez powodu raczej się nie zjarał - prawdopodobnie padły tranzystory kluczujące przetwornicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Zasiłka uszkodzona bo sie zjarał bezpiecznik, ale reszta powinna być sprawna ;]Bez powodu raczej się nie zjarał - prawdopodobnie padły tranzystory kluczujące przetwornicy. penwie tak :? Bezpiecznik to "psikuś" :) jest by nie powodowac dalszych zwarć ale tu chyba nie tylko on jest do wymiany :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ja sie musze zapytac jak ona zmarła, to wtedy podam wiecej szczegulow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Zasiłka się spaliła, bo pewna osoba włożyła śrubokręt poto aby zatrzymać wiatrak. NIefortunnie dotkneła przewodu ktory dochodzil do bezpiecznika, oraz do obudowy zasilacza co zpowodowalo krotkie spiecie i przepalenie bezpiecznika. W takim razie uwazam ze zasilka jest nadal dobra. A co wy sadzcie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Kaeres dzieki za link. Dłubię jak na razie i dłubie i doszukuję sie . :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 a czy te ciezkie Feele sa z aktywnym czy pasywnym PFC ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...