fit Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 ... Swoją drogą ciekawe jak głośno pracują układy PFC w innych zasilaczach. ... jak uklad korygujacy wspolczynnik mocy zasilacza moze glosno pracowac :?: wytlumacz to prosze bo bardzo mnie zaciekawiles :!: no cóż - pasywne to chyba jakieś indukcyjności ( w chieftecu to dławik na składanym rdzeniu - wcale się bym nie dziwił że buczy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 a czy te ciezkie Feele sa z aktywnym czy pasywnym PFC ? Sądząc po rozmiarach dławika to raczej z pasywnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 a czy te ciezkie Feele sa z aktywnym czy pasywnym PFC ? Sądząc po rozmiarach dławika to raczej z pasywnym. A czym sie rozni pasywny od aktywnego ? jak rozpoznac czy zasilacz jest z pasywnym czy aktywnym nie zagladajac do srodka oraz gdy jest tylko napisane PFC na obudowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 widze jak u sie nad codgernami znecacie a ja wam opisze mój spret msi- k7d master( płyta dualna ) dwa atlony xp 16,@1,8GHZ 2 dyski (baracuda III- 20 giga i maxtor ata 133 - 130 giga) 2 wentyle 8cm ddr kingsotan - 512 MB p 2600 cd rom, nargrywara i to wszystko pociągnął jeden zasilacz codgena 300 W- byl odrobine niestabilny, ale jak dorzuclem wenyl na przód nie am wieksych wachnieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Ja rowniez posiadam ciezkiego FEEL 300W SP4 z PFC i potwierdzam napiecia stabilne jak skala, jedyna wada to czasem piszczy wewnatrz przy naprawde duzym obciazeniu.(reset pomaga). Wczesniej mialem 200W zasilacz firmy CG od mikroATX, leciutki, cichutki tani i napiecia rowniez bardzo dobrze trzymal chociarz od samego poczatku +3,3V - 3,18V - ale stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 widze jak u sie nad codgernami znecacie a ja wam opisze mój spret msi- k7d master( płyta dualna ) dwa atlony xp 16,@1,8GHZ 2 dyski (baracuda III- 20 giga i maxtor ata 133 - 130 giga) 2 wentyle 8cm ddr kingsotan - 512 MB p 2600 cd rom, nargrywara i to wszystko pociągnął jeden zasilacz codgena 300 W- byl odrobine niestabilny, ale jak dorzuclem wenyl na przód nie am wieksych wachnieć. Juz byla mowa o tym, ze na dobrego codegena trzeba trafic. Akurat tobie i mi sie fartlo :) (z tym, ze ja mam 400W) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukuest Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Kupiłem dzisiaj tą lepszą wersję FEEL-a 300W za 82zł, jest faktycznie masywnie wykonany - duże radiatory i transformator impulsowy, dodatkowy duży dławik układu korekcji współczynnika mocy, kondensatory wyjściowe o dużych pojemnościach - miejsce w zasilaczu wykorzystane jest na full. Jest ciężki, na oko conajmniej 2kg. Mam jedynie zastrzeżenia do wiatraczka, który pracuje mało wydajnie za sprawą układu kontroli temperatury. Chyba na stałe podłączę go pod 12V, ew. przez kilka diod prostowniczych aby obniżyć trochę jego obroty. Jeśli kogoś to zainteresuje, to podaję napięcia zmierzone miernikiem: +3,3V: 3,33V +5V: 5,14V +12V: 11,80V chcialem hunt key'a 300W i po potrzymaniu tego "ceglowatego" feela, dokonalem korekty i go zakupilem :) napiecia z wachaniami jak ponizej +3.3 - 3.33 +5 - 5.05-5.08 +12 - 11.73-11.80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 [ chcialem hunt key'a 300W i po potrzymaniu tego "ceglowatego" feela, dokonalem korekty i go zakupilem :) napiecia z wachaniami jak ponizej +3.3 - 3.33 +5 - 5.05-5.08 +12 - 11.73-11.80 A na jakim konfigu dokladnie miales takie napiecia oraz czym mierzyles ? ( miernikiem czy programem monitorujacym). Tez mam zamir kupic nowy zasilacz ale starego kompa ( tam siedzi Codegon) i sie wacham nad tym ciezkim feel a zasilaczem Modecom ISO-450P 350WPFC ( http://www.modecom.pl/strona.php?52) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Włąśnie jak jest z tym MODECOMem 350W i z tym 300GT? Piszą że ten 300GT to jest b.cichy a ten 350w też? Zależy mi przede wszystkim na ciszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 8) MAM pytanie do znawcow tematu ZASILEk!! w Biosie Epoxa pokazane mam cosik takiego i nie wiem czy te napiecia dobre czy zle Prosze o odpowiedz bo nie wiem czy zasilke zmieniac :evil: VDD-1.56v Vcore-1.61v Vdimm-2.60v +5v-4.96v +12v-12.16v -12v-- -11.96v -5v -4.99v VBAT-3.28v 5VSB-5.51v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 8) MAM pytanie do znawcow tematu ZASILEk!! w Biosie Epoxa pokazane mam cosik takiego i nie wiem czy te napiecia dobre czy zle Prosze o odpowiedz bo nie wiem czy zasilke zmieniac :evil: VDD-1.56v Vcore-1.61v Vdimm-2.60v +5v-4.96v +12v-12.16v -12v-- -11.96v -5v -4.99v VBAT-3.28v 5VSB-5.51v Napiecia mieszcza sie w normie. To na standardowym procku, czy na podkreconym :?: Jak to sie zmienia jak masz obciazonego proca :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Dimek sprzet ten co w podpisie 8) co o tym myslisz----bo kupilem Fortona 300W ale tylko raz odpalil mi sprzeta poczym zaczal dziwnie bzyczec i koniec wiec musialem Come-back na tego KING STARA zrobic i dziala chodz na wyzszym FSB---zwiecha :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Dimek sprzet ten co w podpisie 8) co o tym myslisz----bo kupilem Fortona 300W ale tylko raz odpalil mi sprzeta poczym zaczal dziwnie bzyczec i koniec wiec musialem Come-back na tego KING STARA zrobic i dziala chodz na wyzszym FSB---zwiecha :evil: Nie wiem co to za zasilacz, wiec ciezko mi powiedziec, ale moge stwierdzic ze cos z nim nie tak :wink: Ja zanim kupilem Chiefteca 360W 2fan z akt PFC mialem stary noname 230W i na nim wszystko chodzilo spoko, ale bez OC. Zmiana FSB na 166+ powodowala brak reakcji na przycisk "power". Po zmianie zasilacza problemy zniknely - jak reka odjal :idea: Dobry zasilacz to podstawa przy wiekszym obciazeniu i zabawie w OC :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 A ja mam takie pytanie czytajac tego posta postanowilem sprawdzic jakie mam napiecia na moim codegenie wentylator od grudnia chodzi na 5 V i nie restartowal mi sie komp nigdy jednak widze ze mam pewne odchyły w napieciach -12V i -5V to sa duze odchyly mam przy -12 : -8.58V a przy -5V mam -2.99V obecnie kompa mam nieznacznie podkreconego na 2Ghz napiecia +12V mam 11.98V, +5V mam 5.00V natomiast +3.3V mam 3.28V takie parametry mi pokazuje speed fan nie wiem czy to jest w normnie ale chyba te -5V i -12 to sa jakies dziwne, czy moze byc tak ze jakies czujniki na plycie sa skopane ze pokazuja takie dziwy ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspm Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 dobry cichy zasilacz do 100 zł... jest wogóle coś takiego?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 widze ze mam pewne odchyły w napieciach -12V i -5V to sa duze odchyly mam przy -12 : -8.58V a przy -5V mam -2.99V95% płyt źle mierzy napięcia ujemne, sprawdź miernikiem - powinno być OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspm Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 ewentualnie dobry zasilacz + obudowa.. a może na odwrót obudowa z dobrym zasilaczem w fajnej cenie.. może być na allegro :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 dobry cichy zasilacz do 100 zł... jest wogóle coś takiego?? :)Fortron z alegro ale używany. Wersja najlepiej gtp. Cena z wysyłką max. 90 pln (może i za 70 kupisz). Cichutki i bardzo ciężki :wink: no i oczywiście porządnie trzyma napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspm Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Fortron z alegro ale używany. Wersja najlepiej gtp. Właśnie widziałem fortrony na allegro. np ten gościu sprzedaje duużo zasilaczy (chyba nawet nówki): http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p....php?uid=387773 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Ja mam Foxcoona Deer 400W model DR-A400ATX i wymięka przy Xp 1466@2400 i 2V napięcie +5V spada do poziomu 4.4V. Ale ogólnie zasilacz jest spox chociaż jak dla mnie za głośny. I tutaj ukłon w strone mojego starego Codegena który jest przy nim o połowe cichszy. Ogólnie zasilacz trzyma w miare napięcia. Konfiguracja. Xp1.7+ wykręcony jak wyżej. 512MB DDDR w jednej kości na 2.63V Baracuda 4 60GB GeForce 4MX440 Prolink 275/400 na standardowych 1.5V Live 5.1 Compex RX-100TX (jakoś tak) CD-RW Teac 8x8x32 Epox 8RDA bez modów zasilania. Ale zauważam że napięcie na złączu ATX przy takim obciązeniu spada do 4.9V. Bardzo nie jestem w tym biegły ale chyba niezły spadek jest na kablach sądość długie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Panowie mam pytanko. Moge jutro mieć zasilacz Hnntkey LW-8250PLUS 300W (le zaraz kawałek niżej na tej samej naklejce pisze 330W. Jest cięzki jak diabli (porównuje do Codegena, L&C i Megagajtów). Teraz mam 300W (głośny) bodejrze Megabajta albo L&C (nie pamiętam a nie chce mi się wyciągać). Warto to cudo brać za 110zł? Ma to regulowane obroty wentyla? Głośne to? Ma PFC? i jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem? Czy lepiej dołożyć (do 149zł) i kupić Modecoma 350W (nie pamiętam symbolu ale jest tylko jeden 350)? Pomóżcie. O mam: Modecom ISO-450P 350W (PFC). I co oznacze napis "PLUS" po symbolu tego Huntkeya? Sprzedawca powiedział ze ma on w sobie wszystko nawet termometr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 dzieki Dimek za pomoc chyba czas kupic jakiegos CHiefteca 360W :twisted: :twisted: :twisted: przynajmniej spokoj bede mial a i polece wtedy na ponad 166Mhz FSB bo tera to wielka QPA :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 dzieki Dimek Nie ma sprawy :wink: Bedziesz zadowolony z tego zasilacza - ja jestem BARDZO... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Mam pytanko: Jak sprawdzić jakość zasilacza? jakimś programem? Mam na spróbowanie Huntkeya 300 i z tego co czytałem są różne sztuki. Ten jest zajebiście cichy i ma "PFC" tylko niwiem jakie i "noisekiller"- tak pisze. Pisze że jest 300W i że max ouput 330W. <- oco chodzi? Widzć w nim tarmisto rek a ogólnie jest zajebiście ciężki (conajmniej 3x Megabajt). Teraz niestety nie mam k.graf. (pożądnej) reszta z podpisu. Ta zasiłka ma być do 8RDA; 2xddr333; Herc910064mb; tuner tv i reszta z podpisu. W tej chwili mam włączoną SETI i napięcia z Speedfana: Vcore1 1,49v vcore2 2,45v 3,3 3,31v +5 +4,84 do +4,92v +12 +11,92 do +12,10v -12 0,74??? jakiś błąd -5 -5,41 do -5,36v +5 5,08V Vbat 2,03 nie, nie pomyliłem się srogram pokazuje 2x +5V dlaczego? Co sądzicie brać tą zasiłkę??? za 110zł MBM5 to całkowite bzdury pokazuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krabol Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 ten test robil jakis debil moj feel (z regulacja automatyczna) jest 100 razy cichszy od codegana lepiej trzyma napiecia i w przeciwienstwie do codgena wogole sie nie grzeje co za P.O.J.E.B. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Mówiąc krótko do proców poniżej 1,5 Ghz, 1 dysku, 1 napędu i jakiejś średniej grafy powinien wystarczyć nawet Codegen, ale jak komp jest bardziej wypasiony to Cedeszajsy i Feele zdecydowanie odradzam.A co byś polecił? Bo ja mam właśnie Feela i mam problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...