Skocz do zawartości
Nihuyah

Obudowa + Zasilacz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moj sprzecior to (wszystko co mam w budzie :P)

Duron 1800MHz, ECS K7S5A, 768MB Ram (dwie kosci 512+256), Radeon 9800pro, nagrywarka DVD, HDD WD 160GB + Seagate 200GB, FDD, sieciowka, karta dzwiekowa, tuner tv. Do tej pory mialem fortrona fsp300-60gtp, ktory z R9550 dzialal dobrze, przy 9800 pro napieca sie troche pogorszyly (mierzylem miernikiem - ciagle w normie, lecz gorsze :D), a po dluzszym graniu komp sie resetuje - zasilka nie wyrabia. Do tego, od samego poczatku jak mam kompa, wymienilem praktycznie wszystko (zaczynalem od celka 600 i Riva TNT2, ah te czasy) oprocz obudowy. Obecna jest zbyt ciasna, upaly katuja sprzet niesamowicie - dzisiaj musialem "wywalic" zasilke poza obudowe, gdyz robilo sie zbyt goraco. Chce wymienic obudowe oraz zasilacz, kupujac jak najlepszy, za jak najmniejsza kase. Odrazu mowie, ze na Chieftec'i typu big tower za 300zl mnie niestety niestac. Moj wybor padl na:

Zasilacz: http://allegro.pl/item208646907.html

Obudowa: http://allegro.pl/item210359499.html - wydaje sie szpanerska "na sile", jednak jest najtansza o calkiem przyzwoitych wymiarach, no i naladowana wentylatorami (komp smiga 24/7, sen mam mocny wiec halas nieprzesadny mi nie przeszkadza).

Co sadzicie o moich wyborach? Ewentualnie zaproponujcie mi cos innego, jednak w podobnych cenach. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłka dobra, choć starczyła by słabsza 350.

Natomiast co do obudowy, to nie ma podanej grubości blachy, ale po wadze 14kg sądzę że jest pewnie z 1mm jak szef dragon, bo on podobnie waży. Natomiast 5 wentylów to jakaś paranoja, i tak to trzeba będzie wymienić na mniejszą ilość, ale lepszą jakość. Szkoda że z tyłu wywiewającego nie ma 120, tylko 90. No ale dasz 90 wyciągającą i 90 wtłaczająca i powinno być OK, choć ja wolałbym dołożyć do szefa za ok 200 zeta. No i jeszcze pozostaje kwestia wyglądu, ale to już gust i o tym się nie dyskutuje.

Także jak chcesz to kup, ale wentyle i tak by się przydało wymienić. Możesz sprzedać 5 i za to kupić 2 inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzieki za odpowiedz.

Odnosnie 5 wentylatorow, fakt faktem, nie wydaje mi sie, ze potrzebne bedzie az tyle, jednak halas nie powinien byc problemem - z tego co wyczytalem kontroler obrotow obsluguje wszystkei 5 wentylatorow. Wyglad mi sie podoba, jednak to nie on mna kierowal, gdyz buda i tak bedzie stala pod biurkiem ;) Kieruje mna rozmiar oraz cena. Ta obudowa jest najwieksza za najnizsza kwote, a do tego - oceniajac zdjecia, ma calkiem dobrze zaprojektowane chlodzenie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o zasilatornie to nie bierz tej delty 450W, lepiej weź tańszą sprawdzoną, chwaloną i ubóstwianą przez usera DziubekR1 Delte 350PB. Pociągnie też kompa jak zmienisz na coś nowocześniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 300 masz pewnie zasilaczopodobna, a 350 od delty jest naprawdę świetna, 450 jest malo popularna i juz nie tak pewna. A jak chcesz coś silniejszego to HuntKey za 200 zeta 350W ale realna moc 450W, lub ewentualnie jakiegoś szefa 420. Choć moim zdaniem 350 będize idealna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisalem, mam fortrona (fsp300-60gtp), wiec raczej nie "zasilaczopodobna" :D Tak jak mowie, jak dla mnie zapas 50W mnie nie przekonuje. A z tego co czytalem to delty 450W potrafia uciagnac to co maja na tabliczce, wiec az takie zle nie sa chyba.

Edytowane przez Nihuyah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, nie zwrocilem uwagi. Czyli ktory zasilacz mialbym wybrac? Najlepiej cos 400W/450W, taniego (czyli pewnie w gre wchodzi tylko delta/fortron). Pozdrawiam

edit: http://allegro.pl/item208598783_ultra_cich...ier_10zl_f.html ten wydaje sie miec wystarczajaco dlugie przewody :D

edit2: przeczytalem ze "PFN to pomylka" wiec kolejna "propozycja" http://allegro.pl/item208760377__fortron_f...pfc_silent.html - tylko ile on ma wtyczek typu molex? Na aukcji pisze ze 3, na kilku stronach ze 4. Ja sam, potrzebuje 4 (nagrywara, 2xHDD + R9800)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi