garuh Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 problem wygląda następująco: do kompa podłączane są różne urządzenia usb np. drukarka, bezprzewodowa klawiatura, czasami aparat, pendrive i telefon. generalnie na stałe podłączona jest tylko klawiatura. aktualnie do tej listy miał dołączyć odtwarzacz mp3, sprawa prosta, bo pod WinXP z SP2 takie urządzenia wykrywane są bez sterowników jako woluminy wymienne, czyli jako pendrivy, ale nie tym razem... ...podłączenie tego mp3 spotyka się z znanym i znienawidzonym przez wielu komunikatem 'nieznane urządzenie', co z tym począć? próbowałem wielu manewrów, odinstalowanie oprogramowania związanego z obsługą usb, usuwanie sterowników i wpisów w rejestrze odnoszących się do rozpoznanych urządzeń, wszystko by Windows raczył znaleźć jednak ten jakże podstawowy sterownik. sprawa jest o tyle dziwna, że na innym kompie, z tym samym systemem, player wykrywany jest natychmiastowo i bezproblemowo jako tzw. 'Generic usb device', pliki sterownika są zawarte standardowo w WinXp, więc i w tym drugim, niesfornym systemie też się znajdują.... czy istnieje jakiś sposób, by nieszczęsne nieznane urządzenie zainstalować jako wskazane z listy, z palca urządzenie typu "generic usb device'? czy można tak jak kiedyś w win98 z listy dostępnych sterowników systemu narzucić ręczny wybór sterownika? choć nie wiem czy to by pomogło poza tym czy możliwe jest że klawiatura bezprzewodowa na usb konfliktuje jakoś ze standardowymi sterownikami usb? dodam że jej odłączenie, usunięcie z menadżera i odinstalowanie softu nie pomogło :kwasny: system trzyma kopie sterowników i w momencie jej ponownego podłączenia wyczarowuje je ze swoich czeluści i klawka działa jakby nigdy nic :E z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Też mam tak z mp4 , pisze mi nieznane urządzenie, tez próbowałam różnych sposobów i nic, nie wiem co jest :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Można spróbować panel sterowania\dodaj sprzęt itd .. Miałem tak kiedyś z cyfrówką, że nie rozpoznało (a zwykle rozpoznaje) i taki myk pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) jak wiesz ze sterowniki generic sa wykorzystywane do obslugi na innym kompie to mozesz recznie wybrac sterowniki na pewno sie da. chyba ze tych sterownikow w ogole w bazie nie ma. Edytowane 4 Lipca 2007 przez Bull_Byk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garuh Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 no właśnie, można dodać ręcznie, ale jak? nie wiem właśnie jak to się robi w WinXP, jak się wyświetla listę dostępnych sterowników w systemie? w Win98 to było możliwe, tutaj albo system sam chce wyszukać sterownika albo podaje się mu plik *.inf opisujący urządzenie, a jego podanie, nawet jeśli wiedziałbym jaki to plik dla wspomnianego 'Generic usb device', spotyka się z komunikatem 'Plik nie zwiera informacji o urządzeniu' (czy coś w tym stylu). także nie wiem jak można dodać ręcznie urządzenie poprzez 'dodaj sprzęt' lub 'aktualizuj sterownik' ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...